Farklı pterjiyum cerrahi tekniklerinde görülen nüks oranları
  1. Tez No: 163396
  2. Yazar: EBRU ESEN BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REHA ERSÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Amniyotik membran transplantasyonu, konjonktiva transplantasyonu, nüks, primer kapama, pterjiyum cerrahisi, amniotic membrane transplantation, conjunctival transplantation, primary closure, pterygium surgery, recurrence VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Farklı Pterjiyum Cerrahi Tekniklerinde Görülen Nüks Oranları Çalışmamızda kliniğimizde öpere edilmiş olan primer ve nüks pterjiyumlu olguları retrospektif olarak inceleyerek, farklı cerrahi türlerinde karşılaşılan nüks oranlarım analiz etmeyi amaçladık. Şubat 1998 ile Mart 2005 tarihleri arasında pterjiyum cerrahisi geçirmiş ve takibi 6 aydan uzun olan 141 olgu çalışmaya alındı. Hastaların demografik özellikleri, nüks pterjiyumlu hastaların daha önce geçirdikleri pterjiyum operasyonu sayılan, pterjiyumun tipi ve boyutu, uygulanan cerrahi prosedür, postoperatuvar takip süreleri, bu sürede nüks gelişip gelişmediği ve gelişenlerde nüks etme zamanlan not edildi. Olguların demografik ve klinik özelliklerine ve uygulanan pterjiyum cerrahisi türüne göre, primer ve nüks olgular için ayn ayn olarak, rekürrens oranlan hesaplandı ve istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Ortalama 30±18,8 (6-84) ay takip edilen hastaların %36,9'unda nüks saptandı. En yüksek nüks oram (%52,1) amniyotik membran transplantasyonu uygulanan hastalarda görüldü. Primer kapamada %36,1, otolog konjonktiva transplantasyonunda %23,3 oranında nüks izlendi. Primer pterjiyurnlarda nüks oram %29 iken rekürren pterjiyumlarda bu oran %52,1 olarak bulundu ve rekürren pterjiyumun nüks için risk faktörü olduğu saptandı. Sonuç olarak, konjonktiva transplantasyonu tekniğine uygun yapılması halinde pterjiyum cerrahisinde etkili bir yöntemdir. Demografik ve klinik özellikler bakımından homojen ve standardize edilmiş, yeterli örneklem büyüklüğüne sahip prospektif ve randomize çalışmalar, hangi cerrahi tekniğin nüksü önlemek için ideal olacağı konusunda daha iyi bilgiler verecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Recurrence Rates In Different Techniques Of Pterygium Surgery The aim of this study was to analyze the recurrence rates in different types of pterygium surgery by retrospective investigation of primary and recurrent pterygium cases operated in our clinic. One hundred and forty-one cases, that have undergone pterygium surgery between February 1998 and March 2005, with a duration of follow-up longer than 6 months were included in the study. Patients' demographic data, number of previous pterygium surgeries of recurrent cases, type and size of pterygium, surgical procedure performed, duration of follow up, whether recurrence oceured or not and recurrence time were noted down. Recurrence rates were calculated and compared statistically for demographic and clinical variables and surgical techniques of primary and recurrent pterygium cases. The overall recurrence rate of patients followed up for 30±18.8 (6-84) months was 36.9%. Highest recurrence rate was seen in the amniotic membrane transplantation group (52.1%). Recurrence rate was 36.1% and 23.3% in primary closure and conjunctival transplantation respectively. In primary pterygium group the recurrence rate was 29% while it was 52.1% in recurrent pterygium group and recurrent pterygium was found to be a risk factor for recurrence. As a conclusion, conjunctival transplantation appears to be an effective method in case it is performed properly. Prospective and randomized studies that are standardized in terms of demographical and clinical data, and having adequate sample size will give better information about the ideal surgical technique for recurrence prevention.