Juvenil idiyopatik artrit ve sistemik lupus Eritematozus'lu hastalarda otoimmun tiroidit sıklığı
Autoimmune thyroid disorders frecuency in the juvenile idiopathic arthritis and systemic lupus erythematozus
  1. Tez No: 163414
  2. Yazar: MEHMET OĞUZ ÖREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERBİL ÜNSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Juvenil İdiopatik Artrit, Sistemik Lupus Eritematosus, Otoimmun iroidit, Juvenile Idiopathic Arthritis, Systhemic Lupus Erythematosus, Autoimmune ^Thyroiditis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
JUVENIL IDIYOPATIK ARTRIT VE SISTEMIK LUPUS ERITEMATOZUS'LU HASTALARDA OTOİMMUN TİROİDİT SIKLIĞI ÖZET Juvenil İdiyopatik Artrit (JİA) ve Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) gibi spesifik organ tutulumunun olmadığı romatizmal otoimmun hastalıkların seyrinde, otoimmun tiroidit görülme s:Jdığı normal populasyona göre daha fazla olmaktadır1. Buna ilişkin literatürde özellikle çocuklar üzerinde yapılan yeterli sayıda çalışma bulunamamıştır. Bu çalışmanın amacı JİA ve SLE'li çocuklardaki tiroid bezinin otoimmun hastalıklarının sıklığını saptamaktır. Çalışmaya 80 JİA ve 6 SLE olmak üzere toplam 86 hasta (45 kız, 41 erkek) ve 66 sağlıklı çocuk (33 kız, 33 erkek) alındı. Hastaların yaşlan 3,5 üe 17,5 yıl arasında değişmekte (ortalama 1 1,5± 5,5 yıl) idi. Olguların 27'si oligoartiküler, 26'sı poliartiküler, 6'sı sistemik, 4 juvenil psöriatik, 17'si entezit ilişkili artrit ve 6'sı SLE olarak sınıflandırıldı. Kontrol grubunun yaşlan 1 ile 17 yıl arasında değişmekte (ortalama 10,5±4,85 yıl) idi. Hasta gruplan arasında serum tiroid fonksiyon testleri ve antitiroid antikor pozitifliği istatistiksel olarak anlamlı olmasa da en çok poliartiküler tip JİA seyrinde görüldü (p>0,05). Yine anlamlı olmasa da tüm çalışma grubundaki kız vakaların otoimmun tiroidit gelişimine daha duyarlı oldukları saptandı (p>0,05). En çok 2. derece akrabalardaki tiroid patolojisi öyküsü olan hastalarda daha fazla otoimmun tiroidit görülse de, aile öyküsü ile TPO ve Tg antikor pozitifliği arasında da istatistiksel ilişki bulunmadı (sırasıyla p: 0,373, p: 0,065). ANA pozitifliği ile otoimmun tiroidit arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla yapılan istatistiksel analizde de anlamlı bulguya rastlanmadı (p>0.05). Sonuç olarak, bulgularımız JIA'lı ve Juvenil SLE'li hastalardan izlem sürecinde rutin olarak serum tiroid fonksiyon testleri ve tiroid antikor düzeyleri bakılmasının gerekli olmadığım, ancak klinik bulgular kuşkulandırdığında veya fizik incelemede tiroid bezinin palpe edilmesi durumunda incelemenin gerekli olacağını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
THE FREQUENCY OF AUTOIMMUNE THYROID DISORDERS IN JUVENILE IDIOPATHIC ARTHRITIS AND SYSTEMIC LUPUS ERYTHEMATOSUS SUMMARY Autoimmune thyroiditis is more frequent than in normal population in the course of rlieumatoid autoimmune diseases such as Juvenile Idiopathic Arthritis (JIA) and Systemic Lupus Erythematosus (SLE), in which specific organ involvement is rare1. There are very few studies regarding the frequency of related disorders in children. The goal of this study is to determine the frequency of autoimmune diseases of the thyroid gland in children with JIA and SLE. Eigthy-six patients (45 female, 41 male) of whom eigthy with JIA and six with SLE, and sixty-six healthy children (33 female, 33 male) were admitted to the study. The age range was between 3.5 and 17.5 (mean 11.5 ± 5.5 years) years. 27 of the cases were classified as oligoarticular, 2(6 as polyarticular, 6 as systemic, 4 as psoriatic, 1 7 as entesitis related arthritis and 6 as SLE. Ages in the control group were between 1 and 17 years (mean 10.5 ± 4.85), which was consistent with the patient population. I Among the groups of patients, the presence of anti-thyroid antibodies was more frequent in children with polyarthritis type JIA, though not significant (p>0.05). Likewise, girls were found to be prone to the development of autoimmune thyroiditis in all study groups (p>0.05). Autoimmune thyroiditis was more frequent in patients, whose second degree relatives had a history of thyroid pathology, though no statistical correlation between family history (p: 0.373) and PO and Tg antibody positivity (p: 0.065) was found. There was no statistical correlation between ANA positivity and autoimmune thyroiditis (jp>0.05). I As a conclusion, our findings revealed that there is no need for screening serum thyroid function tests and thyroid antibody levels routinely in patients with JIA and Juvenile SLE, on the i other hand, further evaluation is necessary in children with consistent clinical signs or symptoms, or I $ palpable thyroid.