Diyabetik hastalarda polinöropatinin elektrofizyolojik yöntemle araştırılması, DNS ve DNE skorlarının duyarlılığı ve seçiciliği ve polinöropatinin yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 163433
  2. Yazar: ÜLKÜ KOÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELDA SARIKAYA, Y.DOÇ.DR. ŞENAY ÖZDOLAP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik nöropati, Diyabetik nöropati semptom(DNS) skoru, Diyabetik nöropati muayene (DNE) skoru, Nottingham Sağlık Profili(NHP), Diyabetic neuropathy, Diabetic neuropathy symptom (DNS) score, Diabetic neuropathy examination (DNE) score, Nottingham Health Profile (NHP)
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Ill ÖZET Koç Ü. Diyabetik hastalarda polinöropatinin elektrofizyolojik yöntemle araştırılması, Diyabetik nöropati semptom skoru ve Diyabetik nöropati muayene skorlarının duyarlılığı ve seçiciliği ve polinöropatinin yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Tezi, 2005. Bu amaçla planlanan çalışmaya Eylül 2004 ile Mart 2005 tarihleri arasında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğine başvuran, Diyabetes Mellitus (DM) tanısı almış ve diyabetik polinöropati (PNP) komplikasyonu düşünülen 40 hasta dahil edildi. Klinik değerlendirmede cinsiyet, yaş, hastalık süresi, almakta olduğu tedavi, glikolize hemoglobin (HbAlc) değişkenleri kullanıldı. Diyabetik PNP'nhı belirlenmesi için elektrofizyolojik çalışma yapıldı. Hastaların semptom sorgulamaları DNS skoru, muayene bulguları DNE skoru ile değerlendirildi. Diyabetik nöropatinin yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi amacıyla Nottingham Sağlık Profili (NHP) kullanıldı. Elektrofizyolojik inceleme sonucu hastaların 14'ünde(%35) nöropati saptandı. Nöropati saptanan hastalarda yaş ortalaması saptanmayan hastalara göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Nöropatisi olan grupta hastalık süresi nöropatisi olmayan gruba göre anlamlı derecede uzundu. Nöropatisi olan grupta DNS ve DNE skorları nöropatisi olmayan gruba göre daha yüksekti. DNS skorunun duyarlılığı %100, seçiciliği %34 bulundu. DNE Skorunun duyarlılığı %92.8, seçiciliği %100 saptandı. NHP alt gruplarında nöropatisi olan ve olmayan gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. DNS ve DNE skorları hızlı ve kolay uygulanabilir ölçekler olup distal simetrik PNP'nin tanısında tarama testi olarak kullanılabilir. Bizim çalışmamızda NHP alt gruplarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulmasak da, diyabetik nöropati; ağrı ve fiziksel aktivitede azalma ile yaşam kalitesinde kötüleşmeye neden olabilir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Koc U. Evaluation of polyneuropathy with electrophysiological, sensitivity and specificity of diabetic neuropathic examination and diabetic neuropathic symptom scores and the effect of polyneuropathy on quality of life in daibetic patients. Zonguldak Karaelmas University Faculty of Medicine, Thesis in Physical Medicine and Rehabilitation, Zonguldak 2005. Forty patients diagnosed as DM and thought to have complications of diabetic polyneuropathy (PNP) were included who consulted to ZKÜ Physical Medicine and Rehabilitation outpatient clinic between September 2004 and March 2005. Age, gender, duration of diabetes mellitus, current medical treatment, HbAlc level were recorded. Electrophysiological studies were performed detection of diabetic PNP. DNS scoring system was used for evaluation of symptoms and DNE scoring system was used to evaluate the physical examination findings of patients. Nottingham Health Profile (NHP) was used to assessment of diabetic neuropathy on quality of life. Neuropathy was established in 14 of patients (35%) by electrophysiological study. The mean age of patients with diabetic PNP was higher than patients without PNP. The duration of DM was higher in patients with diabetic neuropathy than in patients without PNP. The DNS and DNE scores were higher in neuropathic patients than in non-neuropatic patients. The sensitivity and spesificity of DNS score were found 100% and 34%. The sensitivity and spesificity of DNE score were found 92.9% and 100%. No significant differences were found in NHP sub-groups between neuropathic and non-neuropathic patients. Therefore the DNS and DNE scores can be used as screening tests in the diagnosis of distal symetric PNP. Although we did not find statisticaly significant worsening on quality of life in neuropathic patients, pain and reduced physical activity due to neuropathy may cause poor quality of life.