Rat endometriozis modelinde resveratrolün etkileri
The effect of resveratrol on endometriotic implants in the rat model
  1. Tez No: 236533
  2. Yazar: PINAR ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALDUN GÜNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: resveratrol, angiogenezis, endometriozis, vaskülar endotelyal growth faktör, monosit kemotaktik peptit, resveratrol, angiogenesis, endometriosis, vascular endothelial growth factor, monosit kemotactic peptit
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Endometriozis, endometrial gland ve stromasının uterin kavite dışında ektopik yerleşmesi olarak tanımlanır. Özellikle reproduktif çağdaki kadınlarda dismenore, disparoni, kronik pelvik ağrı ve infertilite gibi bulgularla karşımıza çıkar. Östrojen bağımlı bir hastalıktır ve konvansiyonel endometriozis tedavisi hipoostrojenizm oluşturmaya dayanmaktadır. Fakat hipoostrojenizme bağlı oluşan yan etkiler uzun süre kullanılmasını kısıtlamaktadır.Endometriozisin oluşumundan çeşitli mekanizmalar sorumlu tutulmakla birlikte, endometriozisin oluşumu ve devamında inflamatuar yanıtın ve anjiogenezisin önemli rol oynadığı gösterilmiştir. Bizim çalışmamızın amacı, antiinflamatuar ve anjiogenezisi inhibe edici etki gösteren resveratrolün rat endometriozis modelinde etkilerini araştırmaktır.Çalışmamızda 24 rat'a 3 laparotomi yapıldı. 1. laparatomide ektopik endometriotik odaklar oluşturuldu. 2. laparotomide odakların tedavi öncesi boyutları ölçüldü ve peritoneal sıvı örnekleri alındı. Sonra,24 rat randomize olarak 3 gruba ayrıldı. Grup I'e resveratrol, 60mg/kg/gün (peroral, 21 gün); Grup II'ye GnRH analoğu, Löprolid asetat,1mg/kg, subkutan, tek doz verilirken; Grup III'e kontrol grubu tedavi verilmedi. Medikal tedavi sonrasi 3. laparotomi yapılarak, endometrial odakların boyutları ölçüldü, peritoneal sıvı örnekleri alındı ve endometrial odaklar histopatolojik skorlama için eksize edildi.Çalışmamızın sonucunda, tedavi öncesi ve sonrası endometrial odakların ortalama yüzey alanları, peritoneal sıvıdaki VEGF ve MCP-1 düzeyleri karşılastırıldığında Grup I (resveratrol grubu) ve Grup II (GnRH analoğu grubu)'de kontrol grubuna göre istatsitiksel olarak anlamlı azalma bulunmuştur. Tedavi sonrası bakılan histopatolojik skor ve kan VEGF ve MCP-1 düzeyleri Grup I (resveratrol grubu) ve Grup II (GnRH analoğu grubu)'de kontrol grubuna göre anlamlı düşük bulunmuştur.Çalışmamızda, resveratrolün rat endometriozis modelinde, peritoneal sıvıda ve serumda VEGF ve MCP-1'i azaltıp, anjiogenezisi olumsuz yönde etkileyerek ve antiinflamatuar etki oluşturarak endometriotik odaklarda küçülme sağladığı gösterilmiştir.Rat endometriozis modelinde, oluşturulan endometriotik odaklar üzerinde resveratrolün etkilerini araştıran çalışmamızın, resveratrol ve endometriozis ile ilgili yapılacak çalışmalara yol gösterebileceğini ve endometriozis tedavisinde yeni bir umut oluşturabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Endometriosis is defined as the presence of endometrial tissue, consisting of both glandular epithelium and stroma, outside the uterine cavity. This condition is predominantly found in women of reproductive age with chronic cyclic or noncyclic pelvic pain, dysmenoure, dyspareunia, and infertility. Endometriosis is an estrogen-dependent condition. Therefore, medical therapy is often aimed at lowering estrogen level. However, side effects occuring due to hipoostrojenizm restarins its long term use.Along with various mechanisms held responsible of endometriozis formation, it is also shown that anjiogenezis plays an important role in formation of endometriozis and inflamatuar reaction in its continuation. Goal of our study is to research the effects of resveratrol which shows anti-inflamatuar and anjiogenezis inhibiting effect in rat endometriozis model.Twenty-four adult female rats were used and all rats underwent three operations laparotomies. The ectopic endometrium was induced by the first surgery. the surface areas of the implants were measured and peritoneal lavage was performed in the second laparatomy. the rats were randomly divided into three groups after the second surgery. Group I (reveratrol group) were given 60mg/kg/day (peroral,21 day).Group II were given a single dose of 1 mg/kg s.c. leuprolide acetate (GnRH agonist group). Group III were given no medication and served as controls. After the end of the medical treatments the third laparotomy was performed. the surface areas of the implants were measured, peritoneal lavage was performed and the implants were then excised and fixed in10% formalin for histopathological examination in the third laparatomy.At the end of the treatment, the mean areas of implants were statistically significant smaller, VEGF and MCP-1 levels in peritoneal fluid were statistically significant lower in Groups I and II when compared with the control group. The mean score of the histopathological examination of the implants and VEGF and MCP-1 levels in blood at the end of the treatment was statistically significant lower in Groups I and II, when compared with (Group III) the control groupIt is shown in our study that in rat endometriozis model decreasing VEGF and MCP-1 in peritoneal liquid resvatrol provides shrinkage in endometriotic focals by creating anti inflammatory effect and affecting anjiogenezis in a negative way.We think that in rat endometriozis model our study, which researches the effects of resveratrol on endometriotic focals, can lead other studies to be done on resveratrol and endometriozis and can be a new hope in endiometriozis treatment.