Böbrek iskemi reperfüzyon hasarında garlik oilin antioksidan rolü
The antioxidant role of garlic oil on ischemia reperfusion injury
- Tez No: 163455
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERCAN YENİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: İskemi / reperfüzyon, garlik oil, toplam antioksidan kapasite, böbrek. VII, Ischemia / reperfusion, garlic oil, total antioxidant capasity, renal. VIII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Sarımsak binlerce yıldır fİ2İksel-zihinsel sağlığı arttırmak için kullanılmaktadır. Antioksidan, bakterisidal ve antihipertansif etkilerinin görülmesi ile üzerinde daha fazla araştırma yapılmaya başlanmıştır. Bununla birlikte şu ana kadar böbrek iskemi / reperfüzyon (I/R) hasarında kullanımı bildirilmemiştir. Çalışmamızın amacı sarımsağın medikal bir formu olan yağ ekstresinin (garlik oil) böbrek I/R hasarındaki koruyucu etkisini araştırmaktır. 15 adet postpubertal Sprague-Dawley erkek rat (250-325 gr.) kullanıldı. Ratlar eşit ve rastgele olarak 3 gruba ayrıldı. Grup l'de sol böbrek arterine klemp konularak 60 dakika iskemi ve takiben 90 dakika reperfüzyon yapıldı. Grup 2'de I/R işleminden 60 dakika önce garlik oil (GO) verildi. Grup 3 'deki ratlara ise 60 dakikalık iskemiyi takiben GO verilip 90 dakikalık reperfüzyon uygulandı. GO her iki gruba da 30 mg/kg intraperitoneal olarak verildi. Reperfüzyonu takiben böbrekler alınarak ratlar sakrifiye edildi. Doku düzeyinde biyokimyasal olarak; total antioksidan kapasite (TAOK), t-SH (Total sülfidril), GPx (Glutatyon peroksidaz) ve Lipit Peroksidasyonu (MDA) aktiviteleri ile histopatolojik değerlendirmeler yapıldı. İstatistiksel analizlerde Kruskal Wallis ve Mann- Whitney U testleri kullanıldı. İki taraf böbrek dokularında, t-SH ve GPx değerleri açısından gruplar arası anlamlı bir fark bulunmadı. Sol taraf böbrek dokularında Grup l'de MDA düzeyleri yüksek olup Grup l'in Grup 2'den farkı istatistiksel anlamlı iken Grup 3'den farkı anlamsızdı. MDA için sağ taraf böbrek dokuları arasında, tüm gruplarda, anlamlı bir farklılık gözlenmedi. Her iki taraf böbrek dokularında TAOK düzeyleri Grup l'de diğer gruplardan anlamlı şekilde düşük, Grup 2 'de ise anlamlı olarak yüksek bulundu. Nükleer piknozis, tübül epitelinde fırçamsı kenar kaybı, rejeneratif nükleer atipi, bowman aralığında artış ve interstisyel - medüller konjesyon gibi parametreler açısından yapılan histopatolojik değerlendirmede Grup 2 diğer gruplardan anlamlı olarak daha iyi görüldü. I/R hasarı ile böbrek dokusunda meydana gelen histopatolojik ve biyokimyasal değişikliklerin antioksidan özellikli GO verilerek önlenebileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Antioxidant Role of Garlic Oil on Renal Ischemia Reperfusion Injury Garlic has been used to improve physical and mental health for thousands of years. Due to the observation of its antioxidant, bacterisidal and antihypertensive effects, more investigations have been started about garlic. However its usage on renal ischemia/reperfusion (I/R) injury has not been reported yet. The aim of our study is to isvestigate the protective effect of garlic oil that is the medical form of garlic, on renal I/R injury. For this study, 15 postpübertal Sprague-Dawley male rats (250-325 gr) were used. The rats were equally and randomly divided into three groups. Group 1; the clamp on the left renal arteria for 60 minutes ischemia and then 90 minutes reperfusion were performed. Group 2; 60 minutes before the iscemia and reperfusion period, garlic oil (GO) was applied. Group 3; after a 60 minutes iscemia period GO was given and then reperfused for 90 min. GO was given to each group as 30 mg/kg intraperitoneally. After the reperfusion period, kidneys bilaterally were extracted and all rats were sacrified. Histopathologic examination and biochemical tests including TAOK (total antioxidant capasity), t-SH (total sülfldryl), GPx (glutation peroxidase), malonyldialdehyde (MDA) were done for all renal tissues. Kruskal Wallis and Mann-Whitney U tests were used for statistical analyses. Statistical difference was not found for bilateral renal tissue t-SH and GPx values between the three groups. While MDA levels were the highest in Group 1, statistically significance was found between Group 1 and Group 2 but not Group 3 in left renal tissues. However, any significancy was seen between the right renal tissues in all groups. TAOK levels were found significantly low in Group 1 and significantly high in Group 2 than the other groups, for both side renal tissues. Histopathologically, by the aspects of nuclear picnosis, brush border loose, atypical nuclear regeneration, increase in bowman area and interstitial-meduller congection, Group 2 was reported significantly better than Group 1 and 3. To conclude, the histopathological and biochemical injury caused by I/R on renal tissue can be prevented by antioxidant GO aplication.