Koah akut atak nedeniyle hastaneye yatırılan hastaların uzun dönemde solunum fonksiyon testlerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 163459
  2. Yazar: LEVENT CEM MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN GÜNEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, akut atak, FEVı, yıllık FEVı düşüşü 42
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), başta sigara olmak üzere zararlı toz ve partiküllerin yanı sıra diğer çevresel ve kişiye bağlı risk faktörlerinin etkisi ile ortaya çıkan, kısmen reversibl hava yolu obstruksiyonu ve hava akımlarında azalma ile seyreden ilerleyici bir hastalıktır. Bu hastalarda morbidite ve mortalite ile en yalandan bağıntılı parametre FEVı olduğu için, hastalığın ağırlığı hava yolu obstrüksiyonunun derecesine göre belirlenir. Yıllık FEVı düşüşünde en önemli belirleyicilerin başında KOAH atakları meydana gelmektedir. Bu çalışmada KOAH atağıyla başvuran ve yatarak tedavi altına alman, 65 hasta ATS-ERS konsensüs raporuna göre, orta, ağır ve çok ağır KOAH grubuna ayrıldı. Hastaların yatışta, 14. günde, 1., 2, 3, ve 6 ayda periyodik olarak spirometrik ölçümleri yapıldı. Hastalık süresi çok ağır KOAH'lı hastalarda ağır ve orta KOAH'lılara göre belirgin olarak yüksek bulundu (p0.05). Ağır ve çok ağır KOAH grubunda, orta KOAH grubuna göre FEVı düşüş oranlan daha fazla bulundu (p>0.05). Sonuç olarak, KOAH ataklarında görülen ve hastaların önemli bir kısmında düzelmeyen FEVı değerlerinde ki düşüşleri önlemek için hastalanın atak kontrolleri iyi 41olmalı, stabil dönem tedavilerine uyum tam olmalı, hastaların mutlaka sigarayı bırakmış olmaları gerekir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is a preventable and treatable disease state characterised by airflow limitation that in not folly reversible. The airflow limitation is usually progressive and is associated with an abnormal inflammatory response of the lungs to noxious particles or gases, primarily caused by cigarette smoking. As, in COPD patients, major parameter related with morbidity and mortality is FEVi, severity of the disease is assigned with degree of airflow limitation. Exacerbation of COPD is the most important determinative for annual FEVi decline In this study 65 inpatients with COPD exacerbation, were grouped as moderate, severe and very severe according to American Thoracic Society- European Respiratory Society position paper. Pulmonary function tests were recorded at admittance, 14th day, first, second, third and sixth mounth periodically.