Beden eğitimi öğretmenlerinin ders işleyiş yöntemlerinde karşılaştıkları problemler (Sivas örneği)
The problems come out in terms of lesson teaching methods of physical education teachers (Sivas example)
- Tez No: 163506
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KADİR GÖKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Beden Eğitiminde Öğretim, Öğretim Yöntemleri, Physical Education, Teaching in Physical Education, Teaching Methods
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
-87- VI. ÖZET Bu araştırma ile, ilköğretim okullarında çalışan beden eğitimi öğretmenlerinin kullandıkları öğretim yöntemleri ve bu yöntemlerin uygulanmasında karşılaşılan sorunların neler olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma, uzman görüşleri ve eleştirileri ile hazırlanan öğretmen anket formunun, beden eğitimi öğretmenlerine birebir görüşme yolu ile uygulanmasıyla gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı ile elde edilen veriler amaçlara uygun olarak, frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalama (X), standart değişme (SD) kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler, Statistical Packet Program for the Social Sciences (SPSS) paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada Sivas ili ve ilçelerinde görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin büyük bir çoğunluğunu erkek öğretmenlerin oluşturduğu ve %95' inin 10 yılın altında bir mesleki kıdeme sahip olduğu görülmüştür. 83 öğretmenden oluşan örneklem grubunun 34' ünün birden fazla, 24 'ünün ise biç hizmet içi eğitim kurs ve seminerlere katılmadığı gözlemlenmiştir. Beden eğitimi dersinin öğretimi konusunda, öğretmelerimizin büyük bir bölümü kendim yeterli görmektedir. Öğrencilerin beden eğitimi dersine ilgili olduklarım da düşünmektedirler. Ama maalesef Sivas ili ve ilçelerinde görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin, derslerini yapmak için okullarının fiziki kapasiteleri yeterli değildir. Bu durum ülkemizin birçok bölgesinde aynıdır ve acilen bir çözüm getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca yeni düzenlemelerle beden eğitimi derslerinin ders saati düşürülmeye çalışılmaktadır. Hâlbuki haftada iki saat ders saati bile yeterli gelmemekte; öğretmenler tarafından teorik konular için ayrı bir ders saatine ihtiyaç duyulmaktadır. Grubumuzun büyük bir çoğunluğu beden eğitimi dersi öğretimi sırasında yardımcı ders araç-gereçleri kullanmaktadır. Araştırmaya katılan öğretmenlerimiz; anlatım yönteminin uygulanması sırasında,“öğrencilerin dikkatinin çabuk dağılması”sorunuyla; sözlü açıklama yönteminin uygulanması sırasında,“öğrencinin pasif olması”sorunuyla; gösteri yönteminin uygulanması sırasında,“gösteride kullanılacak yeterli araç-gerecin bulunmaması”sorunuyla; alıştırma yönteminin uygulanması sırasında,“alıştırma sürekli yapıldığında öğrencide ilgi kaybının meydana gelmesi”sorunuyla; görevlendirme yönteminin uygulanması sırasında,“öğrencilerin ödevlere ulaşma konusunda ilgisiz davranmaları”sorunuyla; eşli çalışma yönteminin uygulanması sırasında,“öğrencileri eşlemekte güçlüklerin yaşanması”sorunuyla; yönlendirilmiş buluş yönteminin-88- uygulanması sırasında,“problem çözümünün uzun zaman alması”sorunuyla; problem çözme yönteminin uygulanması sırasında,“öğrencilerin psiko-sosyal, zihinsel ve fiziksel olarak yeterli düzeyde olamamaları”sorunuyla; bağımsız çalışma yönteminin uygulanması sırasında,“öğrenci merkezli bir yöntem olduğu için, öğretmenin disiplini kontrol etmede güçlük çekmesi”sorunuyla; soru-cevap yönteminin uygulanması sırasında,“kalabalık sınıflarda uygulanmasının güç olması”sorunuyla; değerlendirme yönteminin uygulanması sırasında,“öğrencilerin kendilerini objektif olarak değerlendirememesi ve ölçme-değerlendirmede bilgi yetersizliği”sorunuyla ve son olarak medya yardımlı öğretim yönteminin uygulanması sırasında,“pahalı bir yöntem olması sebebiyle kullanımının pek yaygın olmaması”sorunuyla karşılaştıklarını belirtmişlerdir. Bilim Kodu:
Özet (Çeviri)
-89- VII. SUMMARY By this research, it is tried to be determined the teaching methods that are used by primary school physical educator and what the problems come out in terms of performing all these. The research has been constructed with the questionnaire that is prepared with the expert's opinions and criticisms and by applying it each one of the physical education teachers. Data which were obtained by means of a data capture vehicle allowing to the purpose, have been analyzed by using frequency (f), percent (%), arithmetical average (X), standard variation (SD). Data were analyzed by using the packet program of Statistical Packet Program for the Social Sciences (SPSS). In this search, it is observed that majority of physical training teachers are males and %95 of those have job experience less than 10 years in Sivas city and districts. Example group formed of 83 teachers. 34 of those groups have attended more than one internal job training course and seminary. However 24 of those have not attended any internal training. Most of physical training teachers grade themselves competent about their job. In addition they think that students have interest to this lesson. But unfortunately school facilities for physical training are not enough in Sivas city and districts to provide the relevant teachers good teaching conditions. This problem is common in many districts of our country and requires immediate solution. Although 2 hour lessons within a week is not enough and more hours are needed for theoretical topics, physical training lesson hours are tried to be lessened with new arrangements. Majority of our group use materials and means during the lessons. Teachers involved in this search expressed that they are faced with“ immediate student attention degradetation”during applying verbal method,“passive student behavior”during applying verbal explaining method,“inadequate materials ad means”during applying demonstration method,“interest loss of students”during repetition of physical examples,“uneager students to access to homework sources”during applying assignment method,“matching difficulties of students”during applying matching method,“too long time requiration to solve the problem”during applying directed invention method,“inadequate level of students”psycho-social, mental and physical conditions“ during applying problem solving method, ”difficulty of keeping-90- students under discipline since it is a student centered method“ during applying independent work method, ”difficulty to apply in crowded classes“ during applying question-answer method, ”non- objective assessment and lack of measure-assessment knowledge of students own" during applying self assessment method. Finally they expressed that since it is an uncommon and expensive method, applying media assisted teaching method is another problem. Science Code: