Akut alkol intoksikasyonlu hemorajik şokun resüsitasyonunda, farklı sıvı tedavilerinin hemodinamik parametrelere etkisi
  1. Tez No: 163537
  2. Yazar: CEMİL NARĞİS
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAHİDE DOĞANAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: hemorajik şok, alkol intoksikasyonu, kristalloid, kolloid ve deneysel VI, hemorrhagic shock, alcohol intoxication, crystalloid, colloid and experimental VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET: Amaç: Hemorajik şokun tedavisinde kilit noktalar sıvı tedavisinin zamanlaması, hızı, miktarı ve seçilecek sıvının tipidir. Bunlarla birlikte akut alkol alımı gibi şok öncesi sağlık durumlarının bilinmesinin de tedavide yol gösterici olabileceği açıktır. Travmanın en sık nedeni olan trafik kazalarının önemli bir bölümünün nedeninin alkol alımı olduğu bilinmektedir. Böylece biz bu deneysel çalışmada akut alkol intoksikasyonu zemininde gelişmiş volüm kontrollü hemorajik şokta, uygulanabilecek farklı sıvı replasmanlarının hemodinamik parametrelere olan etkilerini gözlemlemeyi amaçladık. Metod: Çalışmada kullanılan 60 adet sprague-dawley cinsi erkek sıçan, 3'ü kontrol grubu olmak üzere 6 gruba ayrıldı. Ketamin ile anestezisi sağlanan sıçanlara hemodinamik parametrelerin takibi için gerekli hazırlık işlemleri yapıldı. Daha sonra alkol gruplarına 2gr/kg'dan %20'lik alkol, diğer gruplara da distile su intraperitoneal olara uygulanarak deneye başlandı, başlangıç ortalama arter basıncı (OAB), rektal ısı ve solunum sayısı ölçülerek çalışma boyunca 10 dakikalık aralarla kaydedildi. 30. dk'ya gelindiğinde Faz I (monitorizasyon ve intoksikasyon fazı) tamamlandı. Sonrasında Faz II (30-60 dk. arası) boyunca sıçanlar, total kan volümlerinin %40'nın femoral venden çekilmesi ile volüm kontrollü hemorajik şoka sokuldu. Resüsitasyon fazında da (Faz III: 60-90 dk. arası) sıçanlara farklı sıvı rejimleri ( ringer laktat:RL, serum fîzyolojik:SF ve hidroksietil nişasta:HES) uygulandı. Bulgular: Gruplar arasında ağırlık, cins ve çalışma başlangıcında ölçülen değerler karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0,05). Bütün gruplarda kanama döneminin sonunda OAB azaldı. Faz IIFte HES verilen gruplardaki OAB değerleri daha yüksekti. Alkol verilen sıçanlarda kan glukoz düzeyleri çalışma boyunca distile su gruplarına göre daha düşük seyretti. Kan laktat düzeyleri alkol verilen gruplarda distile su gruplarına göre daha yüksek seyretti ve gruplar arası karşılaştırma yapıldığında HES uygulananlarda laktatın diğerlerine oranla daha düşük olduğu saptandı. Gruplar arasında baz açığına bakıldığında anlamlı farklılıklara rastlanmadı (p>0,05). Sonuç: Bu deneysel modelde elde edilen veriler değerlendirildiğinde, akut alkol intoksikasyonu ile birlikte olan hemorajik şokun tedavisinde kristalloid ve kolloid Vsolüsyonlarının birlikte verilmesinin hemodinamik parametrelere etkisinin daha iyi olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY: Subject: Key points in the treatment of hemorrhagic shock are timing and speed of fluid treatment, the type and amount of selected fluid. The aim of these experimental study was to observe the effects of different fluid rejimes on hemodynamic parameters in volume controlled hemorrhagic shock based on acute alcohol intoxication. Methods: In this study, 60 sprague-dawley male rats were used and divided into 6 groups, 3 of them as control. Rats were anesthetized with ketamine and required procedure for follow up of hemodynamic parameters were prepared. 2gr/kg %20 alcohol to case groups and water applied intraperitoneally to other groups were given at the beginning. Mean arterial pressure (MAP), rectal temperatures and respiration rates were measured and recorded in every 10 minutes during the study. Phase I (monitoring and intoxication phase) was completed at 30. minutes. During phase II (30-60. minutes) in the rats controlled hemorrhagic shock was occured by withdrawing %40 of total blood volume. Different fluid rejimes (lactated ringer:LR, isotonic saline and hydroxyiethyl starch:HES) were given to the rats at the resuscitation phase (phase HI: 60-90. minutes) Results: The weight, gender and parameters which were measured at the beginning of study were compared and there was no significant differences between the groups (p>0,05). After hemorrhagic period, MAP was decreased in all groups. In the phase DI, MAP values of rats given HES was higher than the other groups. During the study, blood glucose levels were lower in the groups given alcohol than distilled water groups. Blood lactate levels were higher in the groups given alcohols than distilled water groups and low lactate levels were found in the groups given HES. hi the all groups base excess levels were measured and there was no significant differences between all groups. Conclusion: In this experimental model, when the data was evaluated, for determinating of the effects of different fluid resuscitation in acute alcohol intoxication, using colloids with crystalloids for fluid resuscitation was determined more effective on hemodynamic parameters.