Acil servise alkol alımı sonrası başvuran hastalarda ana şikayetler ve sonuçlar: Retrospektif tanımlayıcı çalışma
Primary complaints and clinical outcomes of patients presenting to the emergency department following alcohol intake: A retrospective descriptive analysis
  1. Tez No: 1004977
  2. Yazar: YASİN HAYDAR YARTAŞI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH KARAKOYUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol intoksikasyonu, acil servis, prognoz, laktat, triyaj, Alcohol intoxication, emergency department, prognosis, lactate, triage
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut alkol intoksikasyonu, acil servis başvurularının sık görülen nedenlerinden biri olmasına rağmen, bu hastalarda klinik ciddiyeti belirlemede kullanılan parametreler konusundaki tartışmalar sürmektedir. Bu çalışmanın amacı, akut alkol alımı sonrası acil servise başvuran geniş bir hasta kohortunda klinik sonlanımı etkileyen bağımsız risk faktörlerini belirlemek; serum etanol düzeyi ile metabolik belirteçlerin (laktat, baz açığı, glukoz) prognostik değerini karşılaştırmaktır. Materyal ve Yöntem: Bu tek merkezli, retrospektif tanımlayıcı çalışma, 2014–2024 yılları arasında üçüncü basamak bir acil servise başvuran ve kan etanol düzeyi >10,10 mg/dL saptanan 18 yaş ve üzeri 2.460 hastayı kapsamaktadır. Hastaların demografik verileri, triyaj kategorileri, başvuru şikayetleri, bilgisayarlı tomografi (BT) bulguları ve laboratuvar parametreleri kaydedilmiştir. Çalışmanın birleşik primer sonlanım noktası“kötü sonlanım”(YBÜ ve/veya 30 gün-6 ay mortalite) olarak tanımlanmıştır. Kötü sonlanımı öngören bağımsız değişkenler çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile belirlenmiştir. Bulgular: Toplam 2460 hasta değerlendirildi. Kötü sonlanım 90 hastada (%3,7) gözlendi; popülasyonun büyük kısmı erkekti (%85,4). Kötü sonlanım olan ve olmayan gruplar arasında etanol düzeyi anlamlı farklılık göstermedi (medyan 149,0'a karşı 173,8 mg/dL; p=0,391). Kategorik değişkenlerde tek değişkenli analizde kırmızı triyaj kötü sonlanım için güçlü bir öngördürücüdür (OR 9,88; %95 GA 6,38–15,30) ve kötü sonlanım grubunda kırmızı triyaj oranı yüksekti (%58,9'a karşı %12,7; p<0,001). Sürekli değişken ROC analizinde serum etanol düzeyinin ayırt ediciliği düşüktü (AUC 0,527), buna karşın baz açığı (BE) (AUC 0,783) ve laktat (AUC 0,730) daha yüksek ayırt edicilik sergiledi. Çok değişkenli lojistik regresyonda kırmızı triyaj varlığı anlamlı ilişki göstermeyi sürdürdü (β=1,850; OR=6,36; %95 GA 2,40–16,89; p<0,001). Sonuç: Akut alkol alımı ile başvuran hastalarda serum etanol düzeyi, klinik ciddiyeti ve prognozu öngörmede yetersiz bir parametredir. Buna karşılık fizyolojik instabiliteyi yansıtan kırmızı triyaj kategorisi, artmış laktat, derinleşmiş baz açığı ve hiperglisemi kötü sonlanımın güçlü ve bağımsız öngördürücüleridir. Bu hasta grubunun yönetiminde odak noktası toksikolojik düzeyden ziyade; metabolik, fizyolojik ve travmatik risklerin bütüncül değerlendirmesine odaklanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Although acute alcohol intoxication is a common reason for emergency department (ED) presentation, there remains ongoing debate regarding the most appropriate parameters for grading clinical severity in these patients. This study aimed to identify independent risk factors associated with clinical outcomes in a large cohort of adults presenting to the ED after acute alcohol intake and to compare the prognostic value of serum ethanol concentration with that of metabolic biomarkers (lactate, base excess, glucose). Materials and Methods: This single-center, retrospective descriptive study included 2,460 patients aged ≥18 years who presented to a tertiary-care ED between 2014 and 2024 and had a blood ethanol level>10.10 mg/dL. Demographic characteristics, triage categories, presenting complaints, computed tomography (CT) findings, and laboratory parameters were recorded. The composite primary endpoint was defined as an“adverse outcome,”comprising intensive care unit (ICU) admission and/or mortality within 30 days to 6 months. Independent predictors of adverse outcomes were identified using multivariable logistic regression analysis. Results: A total of 2,460 patients were analyzed. Adverse outcomes occurred in 90 patients (3.7%); the majority of the cohort were male (85.4%). Serum ethanol levels did not differ significantly between patients with and without adverse outcomes (median 149.0 vs 173.8 mg/dL; p=0.391). In univariable analyses of categorical variables, red triage status was a strong predictor of adverse outcomes (OR 9.88; 95% CI 6.38–15.30), and the proportion of red triage was higher in the adverse outcome group (58.9% vs 12.7%; p<0.001). In ROC analyses of continuous variables, serum ethanol concentration demonstrated poor discrimination (AUC 0.527), whereas base excess (BE) (AUC 0.783) and lactate (AUC 0.730) showed higher discriminatory performance. In multivariable logistic regression, red triage status remained significantly associated with adverse outcomes (β=1.850; OR=6.36; 95% CI 2.40–16.89; p<0.001). Conclusion: In ED patients presenting after acute alcohol intake, serum ethanol concentration is an inadequate parameter for predicting clinical severity and prognosis. Conversely, red triage category, elevated lactate, more negative base excess, and hyperglycemia are strong and independent predictors of adverse outcomes. Management of this population should prioritize a comprehensive assessment of metabolic, physiological, and trauma-related risks rather than focusing primarily on toxicological ethanol levels.