Akut koroner sendromlu hastalarda yüksek duyarlılıklı C-reaktif proteinin tanısal değeri ve diğer kardiyak belirteçlerle karşılaştırılması
  1. Tez No: 163553
  2. Yazar: İLHAN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KASIM DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, hs-CRP, acil servis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
IV ÖZET Koroner arterin kan akımında azalma veya bu arterin beslediği alandaki miyokardın perfüzyonundaki yetersizliğe bağlı olarak iskemiye yol açan bütün durumları içeren Akut Koroner Sendrom (AKS) acil servise başvuran hastalar arasındaki en sık sebeplerden birini oluşturmaktadır. İnflamasyonun koroner arter hastalığının (KAH) ilerlemesinde ve AKS'a dönüşümündeki öneminden dolayı bunun bir göstergesi olan yüksek duyarlılıklı C- reaktif proteini (hs-CRP) ele alarak diğer kardiyak belirteçlerle“kardiyak troponin I (cTn-I), kalbe özgül kreatin kinaz (CKMB) ve total kreatin kinaz (CKNAC)”ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmaya acil servise başvuran 63 'ü hasta 57'si kontrol grubu olmak üzere 120 hasta dahil edilmiştir. Hasta grubu tanılarına göre sınırlandırıldığında 8 hastada (%12,7) q dalgasız miyokart enfarktüsü (Non Q ME), 35 hastada (%55,6) ST elevasyonlu miyokart enfarktüsü ve 20 hastada (%31,7) kararsız angina pektoris (KAP) tespit edilmiştir. Hasta grubunun hs-CRP ortalaması ile kontrol grubunun yüksekliği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Hasta grubunda tanılarına göre hs-CRP ortalaması açısından ise anlamlı farklılık yoktur. Braunwald'in KAP sınıflamasına göre sınıf-3b'deki hastaların hs-CRP ortalaması en yüksek olarak bulunmuştur. hs-CRP ve diğer kardiyak belirteçler arasında yaptığımız incelemede pozitif yönde bir korelasyon tespit edilmiştir. Çalışmamızdaki sonuçlara göre akut faz reaktanlarından biri olan hs-CRP' nin KAP'te miyokardiyal inflamasyonun, AMI'de de miyokart nekrozunun hassas bir göstergesi; miyokardiyal inflamasyonun ve nekrozun da güçlü bir hs-CRP uyarıcısı olduğu kesindir. Duyarlılığı yüksek fakat özgüllüğü düşük bir tanı kriteri olan hs-CRP'nin CK-MB ve cTn-I ile beraber yükselmesi tanıyı destekleyebilir. Ancak tek başına pozitif olması durumunda AKS'larda bir tanı kriteri olamaz. Negatif olduğu durumlarda ise, CK-MB ve cTn-P da yükselme yoksa, ayırıcı tanıda yardımcı olarak AKS' ların tanısını ekarte ettirebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Acute coronary syndrome is one of the major complaint of the patients who applies to the emergency department. That's why the diagnosis of this patients must be fast and reliable. Acute coronary syndrome is a result of the myocardial ischaemia, which is caused by decreased blood supply or increased demand of the myocardium. Inflammation is very important in the progression and convertion of the coronary artery disease to acute coronary syndromes. hs-CRP is an acute phase reactant which shows us the inflammation level. According to that we studied the value and the relationship of hs-CRP between cTn-I and CKMB in acute coronary syndromes. The study was made in the patients who applied to the Cumhuriyet University Medicine Faculty Emergency Department. We studied 63 patient and 57 healthy persons. The patient group consisted of 8(%12,7) Non-Q-MI, 35(%55.6) ST elevated MI and 20 (%31.7) unstable angina pectoris. The medium hs-CRP was significant between the patient and healthy groups, but the hs-CRP level was not significant between the patient subgroups.In the unstable angina pectoris patients the highest hs-CRP level was found in class-3B. A medium level correlation was found between the hs-CRP and cTn-I and CKMB. In our study we found that hs-CRP plays a considerable role in the inflammation of unstable angina pectoris and is a sign of the myocardial necrosis. Also myocardial inflammation and necrosis are important stimulating factors of hs- CRP.We showed that hs-CRP has a high sensitivity but a low specifity in acute coronary syndromes. That's why, alone hs-CRP elevation is not significant in the diagnosis of acute coronary syndromes. If the cTn-I or CKMB is high the elevation of hs-CRP can be used as an assistance marker for the diagnosis of acute coronary syndromes. hs-CRP can be used to exclude acute coronary syndrome as an assistance marker if the cTn-I and CKMB levels are low. Key Words : acute coronary syndromes, hs-CRP,emergency department.