Acil serviste akut koroner sendromun değerlendirilmesinde tanı, semptom, risk faktörleri ve biyokimyasal parametrelerin korelasyonunun araştırılması
Investigation of the correlation of diagnosis, symptoms, risk factors, and biochemical parameters in the evaluation of acute coronary syndrome in the emergency department
- Tez No: 1012627
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN AKMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Akut Koroner Sendrom, İnflamasyon, Acute Coronary Syndrome, Emergency Department, Inflammation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, acil servise akut koroner sendrom (AKS) ön tanısı ile başvuran hastalarda; demografik özellikler, klasik kardiyovasküler risk faktörleri ve inflamatuvar/hematolojik parametrelerin (yüksek duyarlılıklı Troponin T, C-reaktif protein [CRP], Nötrofil/Lenfosit Oranı [NLO], Trombosit/Lenfosit Oranı [PLO], Ortalama Trombosit Hacmi (MPV) ve Trombosit Dağılım Genişliği (PDW) AKS tanısındaki ve koroner arter darlık derecesi ile ilişkisi değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma retrospektif olarak planlanmıştır. 1 Ocak 2024 – 31 Aralık 2024 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ndenKardiyoloji Anabilim Dalı'na konsülte edilen hastalar taranmıştır. Dışlama kriterleri uygulandıktan sonra toplam 699 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar AKS varlığına göre (AKS var/yok) ve KAG darlık derecesine göre (<%50 ve ≥%50) gruplandırılmıştır. AKS varlığını öngören bağımsız değişkenleri değerlendirmek amacıyla çok değişkenli lojistik regresyon analizi uygulanmış; tanısal performans ROC analizi ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 699 hastanın %63,8'inde AKS saptanmıştır. Hipertansiyon (HT) ve diyabetes mellitus (DM) gibi klasik risk faktörlerinin AKS ile ilişkili olduğu görülmüştür. Biyokimyasal parametreler değerlendirildiğinde inflamatuvar parametrelerden NLO ve sistemik immün inflamatuar indeksin (Sİİ) AKS'yi ayırt etmede daha yüksek tanısal performans gösterdiği belirlenmiş, PLO'nin ayırt ediciliği daha sınırlı bulunmuştur. Koroner anjiyografide (KAG) ≥%50 darlık saptanan hastalarda inflamatuvar belirteçlerin daha yüksek seyrettiği gözlenmiştir. Sonuç: Acil serviste AKS değerlendirmesinde klinik bulgular, elektrokardiyografi (EKG) ve troponin ölçümü temel tanısal araçlar olmaya devam etmektedir. Bununla birlikte, NLR başta olmak üzere inflamatuvar parametrelerin, özellikle erken başvuru veya gri zon hastalarda klinik karar sürecine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Bu parametreler kolay erişilebilir ve düşük maliyetli olmaları nedeniyle yardımcı biyobelirteçler olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between demographic characteristics, traditional cardiovascular risk factors, and inflammatory/hematological parameters (high-sensitivity Troponin T, C-reactive protein [CRP], Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio [NLR], Platelet-to-Lymphocyte Ratio [PLR], Mean Platelet Volume [MPV], and Platelet Distribution Width [PDW]) with the diagnosis of acute coronary syndrome (ACS) and the severity of coronary artery stenosis in patients presenting to the emergency department with a preliminary diagnosis of ACS. Materials and Methods: This retrospective study was conducted by reviewing patients who were consulted from the Emergency Department of Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Medicine to the Department of Cardiology between January 1, 2024, and December 31, 2024. After applying the exclusion criteria, a total of 699 patients were included in the study. Patients were grouped according to the presence of ACS (ACS present/absent) and the degree of coronary stenosis on coronary angiography (<50% and ≥50%). Multivariate logistic regression analysis was performed to determine independent predictors of ACS, and diagnostic performance was evaluated using receiver operating characteristic (ROC) curve analysis. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: ACS was detected in 63.8% of the 699 patients included in the study. Traditional cardiovascular risk factors such as hypertension and diabetes mellitus were found to be associated with ACS. Among the inflammatory parameters, NLR and shock index demonstrated higher diagnostic performance in distinguishing ACS, whereas PLR showed limited discriminative ability. In patients with ≥50% coronary stenosis on angiography, inflammatory markers were observed to be higher. Conclusion:In the emergency department, clinical findings, electrocardiography, and troponin measurement remain the primary diagnostic tools for the evaluation of ACS. However, inflammatory parameters—particularly NLR—may contribute to clinical decision-making, especially in early presentations or in patients within the diagnostic gray zone. Due to their easy accessibility and low cost, these parameters may be considered supportive biomarkers.