N-asetilsisteinin intestinal iskemi-reperfüzyon hasarına etkisi
Effect of N-acetycysteine on intestinal ischemia-reperfusion injury
  1. Tez No: 163600
  2. Yazar: SÜLEYMAN AYVAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET PUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Small intestine, Reperfusion injury, N-acetylcysteine. 50
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Bu çalışmada intestinal iskemi/reperfüzyon hasarının önlenmesinde N-asetilsisteinin etkisi araştırılmıştır. Çalışmada 48 adet Wistar-Albino cinsi sıçan kullanılmıştır. Her biri 8 adet sıçan içeren gruplar halinde 6 grup oluşturulmuştur. Gruplar sırasıyla; Grup 1 : Kontrol, Grup 2: İskemi, Grup3: İskemi/Reperfuzyon, Grup 4: İskemi+N-asetilsistein, Grup 5: Îskemi/Reperfuzyon+N- asetilsistein ve Grup 6: Reperfuzyon+N-asetilsistein şeklinde düzenlenmiştir. Deneklere dahil oldukları gruplara göre intestinal 45 dakika süreyle iskemi ve bir saat süreyle reperfüzyon uygulanmıştır. Grup 4 ve Grup 5 'deki deneklere cerrahi işlemin başında, Grup 6' da reperfüzyonun başlaması ile birlikte intravenöz N-asetilsistein verilmiştir. Deney sonunda tüm sıçanlardan biyokimyasal ve histopatolojik incelemeler için intrakardiyak kan örnekleri ve yaklaşık 20 cm'lik ince bağırsak ansı alındı. Biyokimyasal inceleme olarak kan ve doku örneklerinde malondialdehit, süperoksit dismutaz, glutatyon ve nitrik oksit çalışıldı. İnce bağırsak doku örnekleri histopatolojik olarak Chiu sınıflamasına göre incelendi. Biyokimyasal ve histopatolojik sonuçlar Kruskal-Wallis varyans analizi ve Mann Whitney U testleriyle değerlendirildi. Deneysel intestinal İskemi/Reperfuzyon modelinde N-asetilsisteinin koruyucu etkilerini araştırmak amacıyla çalışılan biyokimyasal parametrelerden biri olan Malondialdehitin hem plazma, hem de doku düzeyleri en yüksek İskemi/Reperfuzyon grubunda bulundu (p0.05).
Özet (Çeviri)
EFFECT OF N-ACETYLCYSTEINE ON INTESTINAL ISCHEMIA- REPERFUSION INJURY SUMMARY In this study, the effect of N-acetylcysteine on preventing intestinal ischemia/reperfusion injury has been researched. 48 Wistar-Albino rats have been used in this study in 6 groups, each including 8 rats. Groups have been arranged as; Group 1: Control, Group 2: Ischemia, Group 3: Ischemia/Reperfusion, Group 4: Ischemia +N-acetylcysteine, Group 5: Ischemia/Reperfusion + N-acetylcysteine and Groupö: Reperfusion + N-acetylcysteine, respectively. 45 minutes of intestinal ischemia and one hour of reperfusion has been applied to objects according to their groups. Intravenous N-acetylcysteine is administered at the begining of the surgery to group 4 and 5 objects, and at the begining of reperfusion to group 6 objects. At the end of the experiment, intracardiac blood samples and 20 cm of intestinal loops has been collected from all rats for biochemical and histopathological examinations. As biochemical examinations, malondialdehide, superokside dismutase, glutation and nitric okside have been studied on blood and tissue samples. Intestinal tissue samples have been examined histopathologically according to Chiu Clasification. Biochemical and histopathological outcomes have been evaluated by using Kruskal-Wallis variant analises and Mann Whitney U test. Malondialdehide, which is one of the biochemical parametes used with the aim of researching the protective effects of N-acetylcysteine in the model of experimental intestinal 49ischemia/reperfusion and of which both the plasma and tissue levels were found to be in the higest ischemia/reperfusion group (p0.05). In this study, we found that N-acetylcysteine decreases plasma nitric okside levels againist reperfusion injury and does not create an antioxidant effect. On the other hand, it demonstrates protective effect by decreasing nitric okside levels againist ischemia injury. In conclusion, it has been suggested, in the light of biochemical and histopathological evaluations of our experimental study that N-acetylcysteine administiration is effective to prevention of injury in both ischemia and reperfusion.