Anlaşmazlık davranışları ölçeğinin Türkiye'deki geçerlik güvenilirlik çalışması
Validity and reliability study of contlict tactics scale in Turkey
  1. Tez No: 163654
  2. Yazar: ASLI KÖSE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞE BEŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Violence, risk assessment, woman, validity, reliability
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET ANLAŞMAZLIK DAVRANIŞLARI ÖLÇEĞİNİN TÜRKİYE'DEKİ GEÇERLİK GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI Aslı Köse Bu araştırma; Anlaşmazlık Davranışları Ölçeği ' nin (Conflict Tactics Scale) Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliğini değerlendirmek üzere yapılmış metodolojik tipte bir çalışmadır. Araştırma; İzmir İli Esentepe Sağlık Ocağı bölgesinde yürütülmüştür. Örneklem sayısı, ölçekte yer alan 32 maddenin en az 10 katı olacak şekilde toplam 320 kadın olarak belirlenmiştir. Örneklem tüm sosyoekonomik düzeyleri,yaş gruplarını ve eğitim düzeylerini eşit temsil edecek şekilde oluşturulmaya çalışılmıştır. Anlaşmazlık Davranışları Ölçeği Straus ( 1978 ) tarafından geliştirilmiş ve 1996 yılında yeniden gözden geçirilerek 46 maddeden 39 maddeye indirilmiştir. İç tutarlık güvenirlik katsayısı 0,92 olan ölçek dört faktörlü yapıya sahiptir. Ölçeğin anlaşmazlıkların konuşulması alt ölçek alfa değeri 0.86, psikolojik şiddet alt ölçek alfa değeri 0.79, fiziksel şiddet alt ölçek alfa değeri 0.86 ve zarar verme alt ölçek alfa değeri 0.95 bulunmuştur, ölçeğin içerik ve yapı geçerliği mevcuttur. Ölçek dil geçerliği için Türkçe'ye çevrildikten sonra ön uygulama için örneklem grubuyla benzer özellikleri taşıyan bir başka kadın gurubuna uygulanmıştır. Türkçeleştirilen ölçeğin güvenirliğini değerlendirmek için yapılan iç tutarlık güvenirlik katsayısı iyi düzeyde( a = 0.86 ), alt ölçekler iç tutarlık güvenirlik katsayıları 0.70- 0.84 arasında değişen değerlerde bulunmuştur. Ölçeğin güvenirliğini değerlendirmek için yapılan madde-toplam puan korelasyonu sonucu hiçbir maddenin ölçekten çıkartılmamasma karar verilmiştir. Ölçeğin faktör yapı geçerliği incelendiğinde, ölçeğin İngilizce formunda olduğu gibi dört faktörlü çözümlemeye uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Bu formun daha geniş kapsamlı popülasyonlara uygulanması önerilmiştir. Anahtar Kelimeler ; Şiddet, risk değerlendirme, kadın, geçerlik, güvenirlik
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VALIDITY AND RELIABDLITY STUDY OF CONFLICT TACTICS SCALE IN TURKEY Aslı Köse That research is a study made to assess validity and reliability of Turkish form of Conflict Tactics Scale in the methodology type. The research was performed in the region of Esentepe Health Center, Izmir. The number of sampling was determined as totally 320 women, at least ten times of 32 items in the scale. It was tried to form the sampling to represent all of the socio-economic levels, age groups and training levels. The Conflict Tactics Scale was developed by Straus (1978), re-examined 1996 and decreased the number of the items from 46 to 39. The scale, whose reliability coefficient of internal stability is 0,92, has a structure with 4 factors. After discussing the conflicts of scale, it was found that a value of the lower scale was 0.79, that a value of the lower scale of physical violence was 0.86, that a value of the lower scale of giving harm was 0.95. There exists the content and structural validity of the scale. The scale was applied to another group of women who had similar characteristics with sampling group for pre-application after translating it into Turkish for validity of language. The reliability coefficient of internal stability made to assess the reliability of the scale translated into Turkish was found in good level (a=0.86), the reliability coefficients of internal stability of lower scales were found in the values changing 0.70-0.84. As a result of item-total point correlation made to assess the reliability of the scale, it was decided not to remove any of the items from the scale. When examined the validity of factor-structure of the scale, it was resulted that the scale was found suitable to make solution with 4 factors like in English form. It was recommended that this form should be applied to the different groups representing larger scaled socio-economic levels, age groups and training levels.