Çekimli ve çekimsiz sabit ortodontik tedavilerin farklı çakıştırma yöntemleriyle değerlendirilmesi
Evaluation of extraction and non-extraction treatment effects by different superimposition methods
- Tez No: 163655
- Danışmanlar: PROF.DR. HAKAN İŞCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Superimposition, Extraction treatment, Nonextraction treatment, Cephalometrics
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
78- 8.SUMMARY EVALUATION OF EXTRACTION AND NON-EXTRACTION TREATMENT EFFECTS BY DIFFERENT SUPERIMPOSITION METHODS The aim of this study is to evaluate and compare the effects of extraction and non-extraction treatment on the rotations of the jaws and the growth of the face by using the superimposition method of Bjork and sella nasion registered at sella as described by Steiner. The material of this study consists of 70 individuals' before treatment and after treatment lateral cephalograms whom undergone fixed orthodontic treatment in Gazi University Dental Faculty Department of Orthodontics. Thirtyfive of the cases was treated with the extraction of four first bicuspids and 35 of them without extraction. The cases were chosen from those the skeletal sagittal relation was class I and vertical relation was optimum. The treatment period of the extraction group was in a range of 1 1 months to 4 years 1 month, non-extraction group was 1 1 months to 3 years 7 months. The extraction group consists of 20 girls and 15 boys whose pretreatment chronological ages differ from 11 years 11 months to 20 years and the non-extraction group consists of 22 girls and 13 boys with a range of 1 1 years 1 1 months to 20 years 8 months.-76 7.0ZET ÇEKİMLİ VE ÇEKİMSİZ SABİT ORTODONTİK TEDAVİLERİN FARKLI ÇAKIŞTIRMA YÖNTEMLERİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışmada, çekimli ve çekimsiz tedavilerin alt ve üst çene rotasyonları ve yüz büyümesi üzerine olan etkilerinin, Steiner' in Sella Nasion Doğrusu' nun sella üzerinde çakıştırılması ve Björk' un yapısal çakıştırma yöntemi ile değerlendirilmesi, bu iki çakıştırma yöntemi kullanılarak, çekimli ve çekimsiz sabit ortodontik tedavi etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı' nda sabit ortodontik tedavi görmüş olan 70 bireyin materyalleri arasından seçilen sabit ortodontik tedavi öncesi ve sonrası yan kafa filmleri kullanılmıştır. Vakaların 35' i, sağ, sol, alt ve üst olmak üzere toplam dört adet 1. küçük azı çekimiyle tedavi edilmiş, 35' i ise çekimsiz sabit ortodontik tedavi görmüştür. Vakalar, tedavi başı sefalometrik değerlerine göre, iskeletsel sınıf 1 ve vertikal olarak optimum açılı bireyler arasından seçilmiştir. Çekimli tedavi grubunun tedavi süreleri 11 ay ile 4 yıl 1 ay arasında değişim gösterirken, çekimsiz tedavi grubunun tedavi süreleri 1 1 ay ile 3 yıl 7 ay arasında dağılım göstermektedir. Çekimli tedavi grubu tedavi başı kronolojik yaşları 11 yıl 11 ay ve 20 yıl arasında değişen 20 kız ve 15 erkek bireyden, çekimsiz tedavi grubu ise tedavi
Özet (Çeviri)
-76 7.0ZET ÇEKİMLİ VE ÇEKİMSİZ SABİT ORTODONTİK TEDAVİLERİN FARKLI ÇAKIŞTIRMA YÖNTEMLERİYLE DE?ERLENDİRİLMESİ Bu çalışmada, çekimli ve çekimsiz tedavilerin alt ve üst çene rotasyonları ve yüz büyümesi üzerine olan etkilerinin, Steiner' in Sella Nasion Doğrusu' nun sella üzerinde çakıştırılması ve Björk' un yapısal çakıştırma yöntemi ile değerlendirilmesi, bu iki çakıştırma yöntemi kullanılarak, çekimli ve çekimsiz sabit ortodontik tedavi etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı' nda sabit ortodontik tedavi görmüş olan 70 bireyin materyalleri arasından seçilen sabit ortodontik tedavi öncesi ve sonrası yan kafa filmleri kullanılmıştır. Vakaların 35' i, sağ, sol, alt ve üst olmak üzere toplam dört adet 1. küçük azı çekimiyle tedavi edilmiş, 35' i ise çekimsiz sabit ortodontik tedavi görmüştür. Vakalar, tedavi başı sefalometrik değerlerine göre, iskeletsel sınıf 1 ve vertikal olarak optimum açılı bireyler arasından seçilmiştir. Çekimli tedavi grubunun tedavi süreleri 11 ay ile 4 yıl 1 ay arasında değişim gösterirken, çekimsiz tedavi grubunun tedavi süreleri 1 1 ay ile 3 yıl 7 ay arasında dağılım göstermektedir. Çekimli tedavi grubu tedavi başı kronolojik yaşları 11 yıl 11 ay ve 20 yıl arasında değişen 20 kız ve 15 erkek bireyden, çekimsiz tedavi grubu ise tedavi79- No significant difference was found between the Steiner and Bjork method after evaluating the spatial changes of the cephalometric points in extraction and non-extraction groups. Maxilla showed forward rotation in the extraction group and backward rotation in the non-extraction group for both superimposition methods but the differences were not found to be significant both in interclass and intraclass comparision. Mandible showed forward rotation in the extraction group for both superimposition methods but in the non-extraction group forward rotation was observed in Bjork method and and backward rotation was observed in Steiner method. These findings were not found to be significant both in interclass and intraclass evaluation.