PTCA veya trombolitik tedavi uygulanan akut myokard infarktüslü hastalarda kalp hızı değişkenliği
HRV in patients with acute myocardial infarction that PTCA or thrombolytic therapy was performed
- Tez No: 163661
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AZİZ KARADEDE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kalp hızı değişkenliği, perkutan koroner anjioplasti, trombolitik tedavi, akut myokard infarktüsü. 51, Heart rate variability, percutaneus coronary angioplasty, thrombolytic therapy, acute myocardial infarction 52
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Kalp hızı değişkenliği ile ilgili bir çok çalışmada reperfîizyon tedavisi ile akut myokard infarktüsü sonrası kalp hızı değişkenliğini gösteren parametrelerde iyileşme saptanmıştır. Ancak reperfîizyon rejimlerinin arasında karşılaştırmalı olarak yapılmış çok az sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmada PTCA veya trombolitik tedavi uygulanan 69 akut myokard infarktüslü hastaya tedavi saatlerinden itibaren 24 saat sonra 24 saat süre ile holter monitörizasyon uygulandı. Çalışmaya kalp hızını etkileyebilecek olan 75 yaş üstü, diabetes mellituslu, grup 3 antiaritmik ajan kullanımı olan, gelişte killip 3-4 olan ve kardiyojenik şoklu hastalar alınmadı. Her iki grup arasında ekokardiyografik parametreler, risk faktörleri, yaş açısından istatisttiksel anlamlı fark saptanmadı. PTCA uygulanan grupta SDNN, SDNNIndex, rMSSD, SDSD, SDANN parametreleri arasında PTCA lehine istatistiksel anlamlı değerler bulundu. Ayrıca tedavi saati ağrının 3. saatinden önce olan ve PTCA uygulanan hastalarda diğer gruplara göre istatistiksel anlamlı değerler saptandı. Sonuç olarak mortalite ve özellikle aritmik olayların noninvaziv bir öngörücüsü olarak kabul edilen kalp hızı değişkenliği PTCA uygulanan hastalarda daha iyi olarak görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Heart rate variability parameters has been shown to improve with reperfusion therapy after acute myocardial infarction (AMI) in many studies. İn this study, 24 hours holter monitörization was performed in 24 hour period after PTCA or thrombolytic therapy for 69 patients with AMI. Patients withages older then 75, medicated with group 3 antiarrytmic drugs admision, killip 3-4 and with cardiogenic shock were excluded. There was no statisticaly significant correlation between groups on echocardiography parametres, age and rise factors.. There were some statisticaly significant correlation between groups about SDNN, SDNNIndex, rMMSD, SDSD, SDann which is in favour of PTCA group. In conclusion; Heart rate variability which is a predictor of mortality and particularly arrhytmia development was better after PTCA in patients.