Osteporozlu olgularda tedavi öncesi ve sonrası nitrik oksit düzeylerinin karşılaştırılması
The comparing nitric oxide levels before and after reatment on osteporotic patients
- Tez No: 163763
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Nitrik oksit, osteoporoz, kalsitonin. 36, Nitric oxide, osteoporosis, calcitonin. 37
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
6. ÖZET S. Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya (TIP) Anbilim Dalı DOKTORA TEZİ/ KONYA-2005 Mehmet Portakal Danışman Doç. Dr. Mehmet Aköz Osteoporozltı olgularda tedavi öncesi ve sonrası nitrik oksit düzeylerinin karşılaştırılması Bu çalışma, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Polikliniğine başvuran 60 postmenopozal kadın hastanın teşhis, tedavi ve takibi için alman kanlarında yapıldı. Amacımız; kalsitoninle osteoporoz tedavisinin plazma nitrik oksit (NO) seviyeleri üzerine etkisini incelemekti. Çalışmaya alınan toplam 60 hastanın kanlan, iki gruba ayrıldı. Bu grupları aşağıdaki antiosteoporotik tedavi protokollerinden birine dahil edilen hastaların kanları oluşturdu. Bu 2 grup; Grup I (n=30): Kalsitonin 200 İÜ + Kaisitriol 0.50 mcg + Kalsiyum 1000 mg/gün olarak antiosteoporotik tedavi gören hastaların kanlan Grup II (n=30): Kaisitriol 0.50 mcg + Kalsiyum 1000 mg/gün olarak antiosteoporotik tedavi gören hastaların kanları Hastalar düzenli olarak üç ay ara ile kontrole çağrılarak l yıl süre ile takip edildi. Tedavinin öncesinde ve l yılın sonunda alınan kan örneklerinde total nitrit, direkt nitrit ve nitrat düzeyleri değerlendirildi. Tedavi sonrasında kaîsitonin uygulanan grupta plazma nitrik oksit (NO) düzeyinde tedavi öncesine göre önemli bir fark gözlenirken (P < 0.05), antirezorptif özellikli bu ilacı almayan grupta (P > 0.05) önemli bir fark tesbit edilmemiştir. 35Çalışmamızda, kemik yıkımını inhibe etmek amacıyla kullanılan kaisitoninin bu etkisinin ortaya çıkmasında, tedavi sonrasında yükselen NO'in rolü olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY The comparing nitric oxide levels before and after treatment on osteoporotic patients This research was carried out on 60 postmenopausal osteoporotic patients applied for physical medicine and rehabilitation department of Turgut Özal Medical Centre of İnönü University. Our purpose was to compare the effect of calcitonin treatment on plasma nitric oxide (NO) levels in osteoporotic patients. The patients were divided into two equal groups randomly and treatment protocols were as follows. Group I : Calcitonin 200 1U + Calcitriol 0.5 meg + Calcium 1000 mg Group II : Calcitriol 0.5 meg + Calcium 1000 mg The patients were followed for a year regularly and NO values were measured in each of the two groups before and after treatment. There was no difference in plasma NO before and after treatment in the group II (P > 0.05) while a significant difference was observed (P < 0.05) in calcitonin treated patients. Finally, our finding suggests that beneficial effects of calcitonin in the treatment of osteoporosis might be mediated by NO.