Bipoler bozukluk tanılı bireylerde ve kardeşlerinde mizaç ve karakter özellikleri
The characteristics of temperament and character in individuals with bipolar I disorder and their siblings
- Tez No: 163779
- Danışmanlar: PROF.DR. RAMAZAN ÖZCANKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, karakter, mizaç, TCI, TEMPS-A 119, Bipolar Disorder, Character, Temperament, TCI, TEMPS-A 120
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Bipolar I Bozukluk Tamil Bireylerde ve Kardeşlerinde Mizaç ve Karakter Özellikleri Bipolar Bozukluk ve kişilik arasındaki ilişkinin doğası önemlidir ama cevaplanmamış sorulan içerir. Bu çalışmanın amacı TEMS-A ile ötimik bipolar hastalarda ve onlara en yakın yaş ve eğitim düzeyi olan klinik olarak iyi durumdaki kardeşlerinde baskın duygulanım mizacı özelliklerini belirlemektir. Aynı zamanda ötimik bipolar hastalarda ve kardeşlerinde TCI kullanarak mizaç ve karakter özelliklerini araştırmayı amaçladık. Bu çalışma Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Duygudurum Bozuklukları Kliniği'nde yürütülmüştür. Çalışmamıza 54 bipolar I hasta ve 54 kardeş alınmıştır. Kontrol grubu yaş, cinsiyet ve eğitim durumu yönünden hastalarla eşleştirilmiş, kendisinde ve ailesinde bipolar bozukluk öyküsü olmayan 108 sağlıklı bireyi içermiştir. Bipolar hasta grubunda en az bir baskın mizaç % 14.8, hasta kardeşi grubunda % 13.0, sağlıklı kontrol grubunda % 11.1 oranında saptanmıştır. Baskın duygulanım mizaçlarının sıklığı bipolar, kardeş ve sağlıklı kontrol grupları arasında farklılık göstermemiştir. Dikkate değer biçimde siklotimik skorlar kardeş grubunda kontrol grubundan daha düşük görünmektedir. Bununla beraber bipolar grupta kardeş grubundan anlamlı olarak daha yüksek olan siklotimik skorlar beklendiği gibidir. Bipolar hastaların Sebat Etme ve Kendini Aşma skorları kontrol grubuna göre daha düşüktür. Kontrol grubuna göre kardeşlerin İşbirliği Yapma skorları anlamlı yüksek, Sebat Etme ve Kendini Aşma skorları anlamlı düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Characteristics of Temperament and Character in Individuals with Bipolar I Disorder and Their Siblings The nature of the relationship between personality and bipolar disorder is an important but included unanswered questions. The aims of this study were to identify the dominant affective temperamental characteristics of patients with euthymic bipolar I disorder and their clinically well nearest-aged and education status siblings with TEMPS-A. We also aimed to examine both the temperament and character of euthymic bipolar patients and their siblings using the TCI. The study was conducted in Mood Disorders Clinic at Süleyman Demirel University Medical Faculty. In our study 54 bipolar I patients and their 54 siblings were enrolled. The control group consisted of 108 healthy subjects without any personal or family history of bipolar disorder, matched with the age, gender and education status of the patients. At least one dominant temperament was found in 14.8 % of the patient group, in 13.0 % of the sibling group, in 11.1 % of the control group. The frequency of dominant affective temperaments showed no significant differences between the bipolar, sibling and control groups. Interestingly, the sibling group showed significantly lower cyclothymic score than the control group. Howover, the bipolar group showed significantly higher cyclothymic score than the sibling group as expected. The Persistence and Self-Transcendence scores of bipolar patients were significantly lower than controls. The Cooperativeness scores of siblings were significantly higher than controls also Persistence and Self-Transcendence scores lower than controls.