Remisyon dönemindeki bipolar bozukluk tanılı hastalarda, bipolar bozukluk hastalarının sağlıklı kardeşlerinde ve sağlıklı grupta uyku kalitesi, kronotip, metabolik sendrom, risk alma davranışı ve dürtüsellik ilişkisinin incelenmesi ve karşılaştırılması
Investigation and comparison of the relationship between sleep quality, chronotype, metabolic syndrome, risk-taking behavior, and impulsivity in patients with bipolar disorder in remission, healthy siblings of bipolar patients, and a healthy control group
- Tez No: 945606
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, metabolik sendrom, uyku kalitesi, sirkadiyen ritm, dürtüsellik, sağlıklı kardeşler, Bipolar disorder, metabolic syndrome, sleep quality, circadian rhythm, impulsivity, healthy siblings
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Bipolar bozukluk (BB) tanılı bireyler, onların sağlıklı kardeşleri ve sağlıklı kontrol grubunu; metabolik sendrom (MS), uyku özellikleri, sirkadiyen ritim eğilimleri, dürtüsellik düzeyleri ve karar verme performansı açısından karşılaştırmaktır. Ayrıca MS ile uyku kalitesi ve bilişsel işlevler arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi ve genetik/çevresel etkilerin ayırt edilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel kontrollü yürütülen çalışmaya, DSM-5'e göre BB tanısı almış ve remisyon döneminde olan 57 hasta, bu hastaların SCID-5 ile psikiyatrik hastalığı dışlanmış 44 sağlıklı kardeşi ve 50 sağlıklı gönüllü kontrol birey dahil edilmiştir. Katılımcılar Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), Barratt Dürtüsellik Ölçeği-11(BIS-11), Sabahçıl-Akşamcıl Anketi (SAA) doldurmuş ve tüm katılımcılara bilgisayar ortamında Iowa Kumar Testi (IKT), Go/No-Go Testi ve Modifiye Balon Analog Risk Testi (M-BART) uygulanmıştır. Bel çevresi, kan basıncı ve biyokimyasal parametreler değerlendirilerek MS tanısı konulmuştur. Bulgular: BB grubunda MS sıklığı anlamlı düzeyde yüksektir. Uyku kalitesi bozulmuş, akşam yönelimli kronotipler baskındır. Dürtüsellik puanları artmış, bilişsel performans testlerinde hatalı karar verme örüntüsü belirginleşmiştir. Sağlıklı kardeş grubunda da, özellikle dürtüsellik ve sirkadiyen ritim bozulmalarında, BB grubuna benzer ancak daha hafif düzeyde bulgular saptanmıştır. Sonuç: BB hastalarında remisyon döneminde dahi süren metabolik ve nöropsikiyatrik bozulmalar tespit edilmiştir. Sağlıklı kardeşlerdeki benzer örüntüler, bu parametrelerin BB için potansiyel endofenotipler olabileceğini düşündürmektedir. Bulgular, erken müdahale ve koruyucu ruh sağlığı uygulamaları için değerli veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare individuals diagnosed with Bipolar Disorder (BD), their healthy siblings, and a healthy control group in terms of metabolic syndrome (MetS), sleep characteristics, circadian rhythm preferences, impulsivity levels, and decision-making performance. Additionally, the study aims to evaluate the relationships between MetS, sleep quality, and cognitive functions, as well as to distinguish between genetic and environmental influences. Materials and Methods: This cross-sectional controlled study included 57 patients diagnosed with BD according to DSM-5 criteria and in remission, 44 healthy siblings of these patients screened with SCID-5 to exclude psychiatric disorders, and 50 healthy volunteer controls. Participants completed the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), Barratt Impulsiveness Scale-11 (BIS-11), and the Morningness- Eveningness Questionnaire (MEQ). All participants were administered the Iowa Gambling Task (IGT), Go/No-Go Test, and the Modified Balloon Analogue Risk Task (M-BART) on a computer. MetS diagnosis was determined through waist circumference, blood pressure, and biochemical parameters. Results: The frequency of MetS was significantly higher in the BD group. Sleep quality was impaired, and evening-type chronotypes were predominant. Impulsivity scores were elevated, and a pattern of faulty decision-making was prominent in cognitive performance tests. In the healthy sibling group, similar but milder patterns were observed, particularly in impulsivity and circadian rhythm disturbances. Conclusion: Metabolic and neuropsychiatric impairments persist in BD patients even during remission. The presence of similar patterns in healthy siblings suggests that these parameters may represent potential endophenotypes for BD. The findings provide valuable insights for early intervention and preventive mental health strategies.