Mikrovasküler cerrahide vertikal mattress sütür tekniğinin diğer sık kullanılan anastomoz sütür teknikleri ile patens ve güvenirlik açısından karşılaştırılması
- Tez No: 163784
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER SELİM YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Microvascular anastomoses, vertical mattress suture technique, microsurgery
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
IV ÖZET Mikrovasküler cerrahi, mikrocerrahi uygulamaları kapsamında günümüzde birçok cerrahi disiplinde yerini almıştır. Uygulamalarındaki yerine göre mikrovasküler anastomozun başarısı, bütün operasyonun başarısı için kritik bir öneme sahiptir. Bu nedenle anastomozun mümkün olan en kısa sürede uygulanabilen, güvenilir, patens oranı yüksek ve inversiyon, intimal hiperplazi gibi dezavantajları asgariye indirebilen bir teknik arayışı devam etmektedir. Çünkü günümüzde uygulanan standart anastomoz teknikleri ne yazık ki inversiyon, lümen içi yabancı cisim, intimal hiperplazi ve daha birçok dezavantajları nedeniyle flep kayıpları yada replantasyon başarısızlıklarında önemli bir rol oynamaktadır. Büyük damar anastomoziarında kullanılan kontinü horizontal mattress sütür tekniği bazı çalışmalarda mikrovasküler anastomoz tekniği olarak kullanılmıştır. Mattress dikiş tekniklerinin kullanılmasının inversiyonu azaltarak ve lümen içi yabancı cisim oranını azaltarak ideal tekniğe yaklaşımı kolaylaştırdığı düşünülmektedir. Ancak horizontal mattress sütürler, lümende daralma yapabilmekte ve standart kontinü tekniklere benzer sonuçlar doğurabilmektedir. Biz bahsettiğimiz bütün bu dezavantajları azaltmayı sağlayabileceğini düşündüğümüz bir teknik üzerinde çalıştık. Bu amaçla 32 adet rat dört gruba (n=8) ayrıldı. Bütün hayvanların her iki femoral arterleri üzerinde anastomoz çalışmaları yapıldı. Birinci gruba basit kontinü dikiş tekniği ile anastomoz, ikinci gruba standart aralıklı basit sütür tekniği ile anastomoz, üçüncü gruba yeni bir teknik olan vertikal mattress sütür tekniği ile anastomoz ve dördüncü gruba flepli vertikal mattress sütür tekniği ile anastomoz uyguladık. Sonuçlar, anastomoz süreleri ve anastomoz sonrası sızıntı oranları açısından, anastomoz sonrası milking test ile değerlendirme ile, erken ve geç dönemlerde ultrasonik akım hızlarının ölçülerek karşılaştırılmasıyla ve 14 gün sonra sakrifikasyon yapılarak histopatolojik olarak karşılaştırıldı.Sonuçların karşılaştırılarak değerlendirilmesinde; vertikal matress tekniği ve flepli vertikal mattress tekniği ile yapılan anastomozlar, kontinü ve standart aralıklı dikiş tekniği ile yapılan anastomozlara göre akım hızları ve milking test sonuçlan açısından daha üstündü. Fakat sürelerin karşılaştırılmasında; bu teknikler kontinü tekniğe göre daha uzun sürede tamamlanabildi. Anastomoz sonrası sızıntıların karşılaştırılmasında; flepli vertikal mattress tekniği ile yapılan anastomozlardaki sızıntı oranları diğer tekniklerden daha yüksek olarak tespit edilmiştir. Vertikal mattress sütür tekniği ile flepli vertikal mattress sütür tekniği arasında yapılan istatistik! analizlerde, akım hızları ve patens yönünden anlamlı fark bulunmazken, sızıntı ve süre açısından flepli vertikal mattress tekniği dezavantaja sahipti. Yapılan karşılaştırmalı histopatolojik incelemelerde, lümen açıklığı, intimal hiperplazi, lümende yabancı cisim ve inversiyon olmaması açısından vertikal mattres sütür tekniği ile yapılan anastomozların diğer tekniklerden daha iyi olduğu görüldü ve anastomozlann tümü fonksiyonel anastomoz (patent) olarak tespit edildi. Anahtar Kelimeier: Mikrovasküler anastomoz, vertikal mattress sütür tekniği, mikrocerrahi.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY Nowadays, microvascular surgery has taken up a position in multiple surgical disciplines containing microvascular applications. The success of microvascular anastomose in place of application has a critical importance for the success of entire operation. For this reason, searchs are going on for a technique, taking the least possible duration, the most reliable, having the highest patency rate, having the ability to decrease the disadvantages such as inversion and intimal hyperplasia. Because the current anastomose application techniques unfortunately play an important role in flap losses or unsuccess of replantation procedures due to inversion, intraluminal foreign body, intimal hyperplasia and many other disadvantages. In certain studies; continuous horizontal mattress suture technique, applied for great vessel anastomoses, has been used as microvascular anastomose technique apply of mattress suture technique is thought to make easy to approach an ideal technique by reducing inversion and decreasing the rate of intraluminal foreign bodies. However horizontal mattress sutures might narrow the lumenand may lead to similar results with the standart continuous techniques. We studied on a technique which may lessen ail these mentioned disadvantages. For this aim; 32 rats were seperated into 4 groups (n=8). Anastomose studies were applied on both femoral arteries of each rat. We applied the anastomose with simple continuous suture technique in the first group, the anastomose with simple sutures having standart intervals in the second group, the anastomose with vertical mattress suture technique in the third group and the anastomose with vertical mattress suture technique having flaps in the fourth group. The results were compared by means of duration for each anastomose, evaluation with milking test after anastomose, leakage rates after anastomose,vıı comparisison of early and late ultrasonographic flow rates and sacrification after 1 4 days for histopathologicai examination. In comparisional evaluation of the results, the anastomoses applied with the vertical mattress technique and vartical mattress technique having flaps had better outcomes by means of flow rate and milking test results than the anastomoses applied with the continuous and simple suture techniques having standart interval s. Ho we ver in comparision of duration, these techniques were accomplished in a longer time than continuous techniques. In comparision of leakeage rates, the anastomeses applied with vertical mattress technique having flaps had worse outcomes than the other techniques. In statistical analayses, while no any meaningfull difference were found between vertical mattress suture technique and vertical matress suture technique having flaps, vertical matress suture technique having flaps had disadvantages by means of leakeage rate and duration. In histological studies, the anastomoses applied with vertical mattress suture technique were thought to have better outcomes than the other techniques by means of lumen constancy and not having foreign bodies or inversion in the lumen. All of the anastomoses were detected as patent.