Acıpayam koyun ırkının genetik yapısının nişasta jel elektroforezi ile araştırılması
Investigate of genetic structure of Acıpayam breed sheep by using starch gel electrophoteric methods
- Tez No: 163787
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET NİZAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acıpayam koyunu, nişasta jel eiektroforezi, biyokimyasal polimorfizm. karbonik anhidraz, malik enzim. 35, Acıpayam sheep, starch gel electrophoresis, biochemical polymorphism, carbonic anhydrase, malic enzyme. 36
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
SÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya ( VFT ) Anahilim Dalı YÜKSEK LİSANS TEZİ / KONYA - 2005 Ümmühan ÖZDEMİR Danışman Prof. Dr. Mehmet NİZAMLIOĞLU Acıpayam Koyun Irkının Genetik Yapısının Nişasta Jel Elektroforezi ile Araştırılması Bu çalışmada, Acıpayam Tarım İşletmesinde yetiştirilen Acıpayam ırkı koyunların genetik yapılarını belirlemek amacıyla iki enzim lokusu; karbonik anhidraz (CA 1) ve malik enzim (ME) nişasta jel eiektroforezi ile incelendi. Araştırmada“ Denizli Acıpayam Devlet Üretme Çiftliğin”den 50 adet koyundan kan alındı. Elde edilen hemolizatlar. SÜ Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Moieküler Genetik labaratuvarında eiektroforez işlemleri uygulanarak incelendi, iler iki enzim için Tris - EDTA - Borat pH 8.6 tamponu kullanıldı. Eiektroforez sonrası boyamada CA 1 için MU A, aseton, agar noble, fosfat tamponu pil 6.5 ve ME için NADP, MTT, PMS, DL Malik asit, MgCI2, NaOH, Agar Noble, Tris - MCI pil 8.0 tamponu kullanıldı. Bantlar CA 1 için uitroviyole lambada. ME için uygun ışık ortamında gözlendi. CA 1 enzimi lokusları yönünden koyunlarda polimorfizm görülmedi ve bütün numunelerin aynı bantlara sahip, homozigot bireyler olduğu görüldü. ME lokusu yönünden popuiasyon içi polimorfizm gözlendiği, F, FS ve S bantlarına sahip olduğu, ME lokusunun F ve S ailel frekans değerlerinin sırasıyla 0.74 ve 0.26, x" = 3.206 < 3.841 (x t, 0.05*e göre) ve alicilerin Hardy- Weinberg dengesinde okluğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
ı. investigate of Genetic Structure of Acıpayam Breed Sheep by Using Starch Gel In this study, for the determination of genetic structure of Acıpayam Sheep, were breed from Acıpayam Agriculture Administration, two enzyme ioci were studied in starch gei electrophoresis; CA 1 and MB. In this research, blood was taken from 50 sheep in“ Denizli Acıpayam State Farm”. Hemolysates were examined by electrophoresis in the Molecular Genetics Laboratory Departmants of Biochemistry, Faculty of Veterinary Medicine, University of Selçuk. Tris - F^DTA - Borat pil = 8.6 buffers were used for both of the enzymes. In staining after electrophoresis, MUA. acetone, agar noble, phosphate buffers pH 6.5 were used for Carbonic Anhidrase 1 and NADP. MTT, PMS, DL Malic acid, MgCl2, NaOH, agar nobic, Tris - IIC1 pi I 8.0 were used for malic enzyme. Bands were observed in ultravioie lamps for CA land convenient light environment for MK. There weren't seen polymorphism in sheep for the CA Î enzyme loci, ail sarnies having the same bands, sheep were homozygote individuals. For ME loci, population were observed polymorphism, having F, FS and S bands, ailel frequency values ME loci were 0.74 and 0.26 respectively, x = 3.206 < 3.841 (x \ = 0.05) and allels were determined in the Mardy - Weinberg equilibrium.