13-15 yaş arası spor yapan ve yapmayan çocuklarda depresyon düzeyinin incelenemsi
Examining the depression level of the children between 13 and 15 years old who make or dont make sports
  1. Tez No: 163789
  2. Yazar: ÜLKER YURDADÖN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, çocuk, spor. 41, Depression, child, sports. 42
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
6. ÖZET S.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı YÜKSEK LİSANS TEZİ \ KONYA-2005 Ülker YURDADÖN 13-15 YAŞ Arası Spor Yapan ve Yapmayan Çocuklarda Depresyon Düzeyinin İncelenmesi Bu araştırmaya yaşları 13-15 arası olan, Karaman ili Siyahser, İbrahim Bey, İstiklal, Yılmaz Babaoğlu İ.Ö.O.'larında okuyan 400 öğrenci katılmıştır. Katılımcılar 200 spor yapmayan; 100 kız, 100 erkek, 200 spor yapan; 40 atlet, 40 basketbolcu, 40 masa tenisçi, 40 taek-wondocu, 40 voleybolcu öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilere 27 sorudan oluşan Çocukalarda Depresyon Ölçeği (ÇDÖ) uygulanmıştır. Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde; bayanların erkeklere, spor yapmayanların yapanlara kıyasla depresyon düzeylerinin daha yüksek olduğu, branş farkının depresyon açısından farklılığa yol açtığı, voleybolcu öğrencilerin depresyon düzeylerinin diğer branşlardaki öğrencilerden yüksek olduğu, branş içi cinsiyet karşılaştırması yapıldığında cinsiyetler arası anlamlı farklılık bulunmadığı sonuçlarına varılmıştır. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, 13-15 yaş arası spor yapmayan öğrencilerin depresyon düzeylerinin spor yapanlardan daha yüksek olduğu, bu nedenle çocukların psikolojik açıdan daha sağlıklı olabilmeleri için düzenli spor yapmaları gerektiği ileri sürülebilir.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY Institue of Medical Studies Department of Physical Education and Sport MASTER THESIS/KQNYA-2005 Ülker YURDADÖN Examining the depression level of the children between 13 and 15 years old who make or don't make spors. In this research 400 students, between the ages 13-15 years old, participated from Siyahser, Ibrahim Bey, İstiklal and Yılmaz Babaoğlu Primary Schools in Karaman province. This research was included 200 students, 100 men and 100 women, don't do sports regularly and 200 sportsman; 40 athletes, 40 basketballers, 40 table tennis players, 40 taek-wondo players, 40 voleyballers. Children's Depression Inventory includes 27 questions was applied to the students. When the research results were assessed the depression level of women according to men and the participants don't do sport regularly in contrast to ones do sports regularly was more high and variety of sports branches caused differences from the viewpoint of depression level, the depression level of voleyballer students was high when it was compared with another sports branches. When the gender of students were compared in branches, there was no difference between genders. According to results of this research, the depression level of 13-15 years old, students who don't do sports regularly was high compared to ones who do sports regularly. Therefore, we can claim that if children do sports regularly, they can be more helthy from the psychological aspect.