İzmir'de zabıta çalışanlarının çalışma yaşamı bileşenleri ile durumluk anksiyete düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between working life components and state anxiety levels of municipal pılice in İzmir
  1. Tez No: 163811
  2. Yazar: METİN PIÇAKÇIEFE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALPASLAN ERGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Belediye, zabıta, çalışma yaşamı bileşenleri, anksiyete, durumluk anksiyete, Municipal police, working conditions, work environment, anxiety, state anxiety level. XI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Bu araştırmada İzmir Büyükşehir ve metropol ilçe belediyeleri zabıta müdürlüklerinde çalışanların durumluk anksiyete düzeyleri, çalışma yaşamı bileşenleri, çalışma yaşamı bileşenleri ile durumluk anksiyete düzeyleri arasındaki ilişki incelendi. Kesitsel bir kurguda planlanan çalışmanın evrenini 379 zabıta oluşturdu. Durumluk Anksiyete Ölçeği ve Durum Saptama Formu 371 zabıtaya uygulandı. Ulaşılabildik oranı %97.9'du. Çalışma koşulları ve ortamı ile ilgili bileşenler açısından pek çok olumsuzluk saptanmıştır. Çalışma koşulları ile ilgili en sık, düşük ücretli çalışma, toplam ve günlük çalışma süresinin uzunluğu, büro dışında çalışma, fazla mesai, vardiya ve gece çalışması yapma, kendi isteği ile dinlenme molası verememe, hizmet içi eğitim alamama, uzakta oturma etmenleriyle karşılaştıkları görülmüştür. Çalışma ortamı ile ilgili en sık karşılaşılan etmenlerin ise, düşme-kayma, trafik kazaları, soğuk ortamlarda bulunma, sıcak çarpması, köpek gibi hayvan saldırısı, kötü aydınlatma, kötü havalandırma, ani ve sürekli gelişen bel, sırt ya da boyun ağrısı, uzun süreli ayakta durma ve yürüme, yokuş çıkma/inme, tek düze ve çok yüksek tempolu çalışma, stres, fiziksel saldırı, taciz ve tehdit olduğu belirlenmiştir. Altı aydan fazla süren kalp damar hastalıkları, sürmekte olan kas-iskelet hastalıkları ve depresyon zabıtaların en sık karşılaştıkları hastalıklardı. Zabıtaların %69.8'inin durumluk anksiyete puan ortalamaları (41.33 ± 5.28)“normal yetişkin puan ortalamalarına”göre yüksekti. Eğitimin anksiyete ve etmenleriyle başa çıkma konusunda etkisi olduğunu düşündüren bir bulgu olarak yüksek öğrenim görmüş zabıta çalışanlarının durumluk anksiyete puan ortalamaları, eğitim düzeyi daha düşük olanlara göre anlamlı ölçüde düşük bulundu (p: 0.007). Çalışırken düşme ya da kaymaya bağlı morbidite ile karşılaşan ve karşılaşmayan zabıtaların durumluk anksiyete puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p: 0.001). Çalışırken bir aletle fiziksel saldırı ile karşılaşan ve karşılaşmayan zabıta çalışanlarının durumluk anksiyete puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p: 0.034). Bu araştırmada zabıtaların çalışma ortamında, çalışma koşullarında ve genel sağlık durumlarında çok sayıda olumsuz etmen ile karşı karşıya oldukları ve durumluk anksiyete puan ortalamalarının“normal yetişkin puan ortalamalarına”göre yüksek olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELATIONSHIP BETWEEN WORKING LIFE COMPONENTS AND STATE ANXIETY LEVELS OF MUNICIPAL POLICE IN IZMIR This cross sectional research's study frame was consisted the Metropolitan Municipality's and county municipalities' workers. The study population was 379 municipal police officers. State anxiety inventory form and work life components control form were used as measurement tools. Response rate was 97.9. Many problems regarding working conditions and working environment have been detected. Most common negative working condition factors were low salary, long working hours and overtime, field work, overtime, shift work, insufficient or no training on occupational health, and the distance between settlement and offices. Main working environment problems were falls and slips, traffic accidents, exposure to cold and heat, animal assault, insufficient illumination and ventilation of offices, long hours of walking and work in the standing position, monotonous work, stress, physical assault and harassments from clients and people. Most frequent self reported symptoms and diseases were acute and chronic articular pain, cardiovasculer diseases, chronic musculoskletal diseases and depression. The state anxiety levels (SAL) measured on a continuous scale. Most of the study population's (69.8%) average SAL (41.33 ±5.28) was higher than normal adults' reported in the literature. University graduates among the study population, have lower SAL then the poorly educated group; the difference was statistically significant (p: 0.007). The participant who had an fall experience resulted in morbidity had significantly higher SAL then the others (p: 0.001). The municipal police who had assaulted during work had significantly higher SAL then the participants who did not experience such an physical or verbal assault (p: 0.034). This study underlines the negative working conditions and environment of Izmir municipal polices and considerably high SAL among them.