Ratlarda ovulasyon indüksiyonunu takiben spontan, siklofosfamid ve radyoterapi etkisiyle oluşan apoptozis ve sfingozin -1- fosfatın siklofosfamid ve radyoterapi ile oluşan apoptozis üzerine etkisi
Spontaneous, cyclophosphamide and radiotherapy induced apoptosis following ovulation induction and the effects of sphingosine-1-phosphate on cyclophosphamide and radiotherapy induced apoptosis, in rats
- Tez No: 163882
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Kemoterapi, ovaryan apoptozis, radyoterapi, sfingozin- 1 -fosfat, chemotherapy, ovarian apoptosis, radiotherapy, sphingosine-1- phosphate
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
66 ÖZET Ratlarda Ovulasyon indüksiyonunu takiben spontan, siklofosfamid ve radyoterapi etkisiyle oluşan apoptozis ve sfingozin-1 -fosfatın siklofosfamid ve radyoterapi ile oluşan apoptozis üzerine etkisi. Genç hastalarda malign hastalıkların tedavisinin artması ile yaşam beklentisi hayli artmıştır. Kadın üreme sistemini kanser tedavilerinden korumak veya tedavi sonrası reprodüktif yaşamın devam edebilmesi için deneysel veya klinik pekçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada kemoterapi ve radyoterapi ile rat överinde primordiyal, preantral ve antral folliküllerde oluşan apoptozis üç farklı yöntem ile ( TÜNEL, aktif kaspaz-3 ve elektron mikroskopisi bulguları ) araştırılmıştır. Ortaya çıkan apoptozisin S İP lokal uygulaması ile etkilenmesi araştırıldı. S İP' m siklofosfamid ile oluşan apoptozisi engellemediği görülmüştür. S İP' in radyoterapinin överde primordiyal, preantral ve antral folliküllerde oluşturduğu apoptozisi belirgin oranda engellediği görülmüştür. Sfingozin -1- fosfatın antiapoptotik etkisinin araştırıldığı yeni experimental ve insan çalışmalarına gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
67 SUMMARY Spontaneous, cyclophosphamide and radiotherapy induced apoptosis following ovulation induction and the effects of sphingosine-1-phosphate on cyclophosphamide and radiotherapy induced apoptosis, in rats. With the increasing of treatment of malign diseases among the young patients, life expectation has increased. To prevent woman reproductive system from cancer teratment or to continue the reproductive life after the treatment, many experimental and clinical studies were carried out. İn this study with chemotherapy and radiotherapy induced apoptosis in primordial, preantal and antral follicules in rat ovary was searched in three different methods. İt was seen that SIP cannot hinder the apoptosis which induced cyclophosphamide. İt was seen that SIP hinders radiotherapy induced apoptosis in primordial, preantral and antral follicules. There is a need for new experimental and human studies in which S IP's antiapoptotic effects are searched.