Türkiye'de yetişen bazı Hypericum türlerinin farmakognozik açıdan kıyaslanması
Pharmacognosic investigations on some Hypericum species which growing in Turkey
  1. Tez No: 163950
  2. Yazar: FUNDA TÜLEMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NAZİRE ÖZKAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal aktivite, AAS analizi, GC/MS analizi, Hypericum, YBSK analizi, Antimicrobial activity, AAS analysis, GC/MS analysis, Hypericum, HPLC analysis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
ÖZET Türkiye9 d© Yetişen Hypericum Türlerinin Fârmakognozik Aşıdan Kıyaslanması Guttiferae familyasına ait olan Hypericum cinsi, Avrupa, Asya, Kuzey Amerika' da yayılış gösterir. Ülkemizde 1 cins ve 83 tür ile temsil edilmektedir. Bu türlerin 34 tanesi endemiktir. Hypericum türlerinden özellikle H. perforatum halk arasında“Sarı Kantaron”olarak bilinir ve Türkiye' nin pek ı çok yerinde geniş yayılış gösterir. H. perforatum' un toprak üstü kısımları halk arasında anksiyete, depresyon, uykusuzluk, diyare, mide rahatsızlıklarında, yara, şişlik, derideki enflamasyonu giderici olarak kullanılır. Çalışılan 8 Hypericum türünün metanol ekstrelerinde hiperisin, hiperisin türevlerinin miktarı ve hiperforinin varlığı YBSK ile araştırılmıştır, 2 türün biyoaktîvite çalışmalarının sonucuna göre H. perforatum' a alternatif olabileceği düşünülmektedir. Türlerin uçucu yağ içerikleri GC ve GC/MS ile analiz edilmiş, 3 türün birbirine yakın olduğu diğer türlerin farklı olduğu bulunmuştur. Toprak üstü kısımlarından hazırlanan metanol ekstrelerinin ve uçucu yağlarının antimikrobiyal aktivite çalışmaları yapılmıştır. Türlerin test edilen bazı mikroorganizma ve funguslara karşı antimikrobiyal aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Türlerin eser element ve ağır metal analizleri ilk kez yapılmıştır. Çalışılan türlerin element ve ağır metal içeriklerinin uygun sınırlarda olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
225 SUMMARY Pharmacognoslc Investigations on some Hypericum ©pedes which growing in Turkey Hypericum genus which belongs to Guttiferae family spreads in Europa, Asia and North America. This family is represented by 1 genus and 83 species in Turkey; 34 of which are endemic. Hypericum species, especially H. perforatum, is know in Turkish folk medicine as“ Sarı Kantaron”and can be seen widely in many parts of Turkey. Aerial pars of H. perforatum are used in folk medicine for anxiety, depression, insomnia, diarrhea, stomach irritation, wounds, bruises, skin disorder and to fight infection and inflamation. Methanol extracts of 8 Hypericum species were studied for their hypericin, hypericin derivatives and hyperforin contents by HPLC. Two Hypericum species will be evulated according to their bioactivity studies if they can be used instead of H. perforatum. Composition of volatile oils of the 8 species were studied by GC and GC/MS. According to the analysis results, it is found that 3 species are similar and rest are different. Methanol extracts which were prepared from aerial parts of species and volatile oils were studied for their antimicrobial activity, it was determined that some of the extracts showed antimicrobial activity against some tested microorganisms and fungi.226 Trace element and heavy metal analysis were performed for the first time on these species. It was determined that the trace elements and the toxic metal contents were within proper limits.