Vakum paketli dumanlanmış (füme) balıklarda Listeria türlerinin varlığı
Occurrence of Listeria spp. in vacuum-packed smoked fish
  1. Tez No: 163951
  2. Yazar: YUNUS AVCIBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TANSEL ŞİRELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Listeria spp, fish, vacuum-packed, smoked
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Vakum Paketli Bumanlaanıış Balıklarda Listeria Türlerinin Varhğı Vakum paketli dumanlanmış balıklarda tisteria türlerinin varlığının saptanması amacıyla yapılan bu çalışmada, Ankara'nın değişik semtlerindeki marketlerden satın alınan vakum paketli dumanlanmış toplara 76 balık örneği materyal olarak kullanılmıştır. Dumanlanmış balık örneklerinde Listeria türlerinin izolasyon ve identifikasyomı USDA/FSIS tarafından önerilen yönteme göre yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, dumanlanmış vakum paketli balık örneklerinde Listeria türlerinin genel olarak kontaminasyon düzeyi %5,26 (4/76) olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada dumanlanmış örneklerde tür dağılımı sırasıyla i, monocytogenes %2.63 (2/76), L innocua %1.31 (1/76) ve L grayi %1.31 (1/76) olarak saptanmıştır. Ayrıca yapılan pH ölçümleri sonucunda, balık örneklerinin pH değerin 5.14 - 6.50 aralığında olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma kapsamında incelenen tüketime hazır vakum paketli sıcak ve soğuk dumanlanmış balık örneklerinden soğuk dumanlanmış balık örneklerinin Listeria türleri ile kontamine olduğu saptanmıştır. Dumanlanmış balık ürünleri üretim aşamalarında L. monocytogenes ile düşük seviyelerde kontamine olabilmekte ve uzun muhafaza koşullarında canlılıklarını ve gelişmelerini sürdürebilmektedir. Potansiyel halk sağlığı riskinin ortadan kaldırılması için bu tür tüketime hazır gıda ürünlerinin üretiminde gerekli hijyenik ve teknolojik önlemlerin alınması gerektiği sonucuna varılmıştır. Anahtar Sözcükler; Listeria türleri, balık, vakum paket, dumanlama (füme).
Özet (Çeviri)
67 SUMMARY Occurrence of Listeria spp. in vacuum-packed smoked fish The objective of this study was to determine the occurrence of Listeria spp. in vacuum-packed smoked fish. A total of 76 vacuum packed smoked fish were obtained from different markets in Ankara. Isolation and identification of Listeria spp. in smoked fish were done using the method recommended by USDA/FSIS. Results of this study indicate that mean contamination level of Listeria spp. in vacuum packed fish was 5.26 % (4 of 76). Distribution of listeria species in smoked samples were L. monocytogenes 2.63 % (2 of 76), L. innocua 1.31 %(1 of 76) and L. grayi 1.31 %(1 of 76). pH values of the samples were ranged between 5.14-6.50. As a result, cold smoked vacuum packed fish samples concerned in this study were found to be contaminated with Listeria spp. Smoked fish are contaminated with Listeria spp. in low levels during production and the bacteria of concern is known to be viable during storage. This study showed that during the production of food ready to eat, all kinds of hygenic and technologic applications are needed to be taken into account for the prevention of potential public health hazard.