Karvedilol'ün elektrokimyasal yöntemlerle miktar tayini
Determination of antihypertensive carvedilol using various voltammetric techniques
- Tez No: 163949
- Danışmanlar: PROF.DR. SİBEL ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Karvedilol, yükseltgenme, tablet, miktar tayini, adsorptif sıyırma, voltametri
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
143 ÖZET Antihipertansif karvedilol'ün çeşitli voltametrik tekniklerle miktar tayini Karvedilol'ün yükseltgenme davranışı camsı karbon elektrot üzerinde ve alkol - su karışımlı ortamda (20 : 80 metanol:H20, pH aralığı 1,00 - 12,00), Dönüşümlü Voltametri ve Doğrusal Taramalı Voltametri teknikleri kullanılarak çalışılmıştır. Deneyler, destek elektroliti yapısının, pH'ın ve potansiyel tarama hızının reaksiyon üzerindeki etkilerini incelemek amacı ile BR, fosfat, asetat tamponları ve 0,1; 0,2; 0,3; 0,5 M H2SO4 destek elektrolitleri içerisinde geniş bir potansiyel tarama aralığında gerçekleştirilmiştir. Molekül, bütün pH değerlerinde tersinmez olarak iki yükseltgenme piki vermiştir. Bu iki pik molekülün farklı iki grubuyla ilişkilidir. Birinci pik ve ikinci pik sırasıyla difüzyon ve adsorpsiyon kontrollü bulunmuştur. İkinci yükseltgenme piki kullanılarak camsı karbon üzerinde, analitik amaçlar için Adsorptif Sıyırma Diferansiyel Puis Voltametrisi ve Adsorptif Sıyırma Kare Dalga Voltametrisi yöntemleri karvedilol'ün miktar tayini için seçilmiştir. Karvedilol'ün biriktirme işleminin optimizasyonunda, en iyi ortam 0,2 M H2SO4 çözeltisi, 275 saniye biriktirme zamanı olarak saptanmıştır. Şartlar optimize edildikten sonra, iki voltametrik method için de karvedilol'ün saf maddesinde 2x1 0~7 M - 2x1 05 M derişim aralığında; insan serumu numunesinde 2xlO~7M - lxlO_5M derişim aralığında doğrusallık saptanmıştır. Yöntemler karvedilol'ün farmasötik dozaj formlarına ve insan serumdan tayinine basan ile uygulanmıştır. Yöntemlerin gün içi ve günler arası tekrar edilebilirliği çalışılan bütün ortamlarda gerçekleştirilmiştir. Doğruluk ve kesinlik de gösterilmiştir. Tabletlerdeki katkı maddelerinden ve biyolojik sıvılardaki endojen maddelerden herhangi bir elektroaktif girişime rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
144 SUMMARY Determination of antihypertensive carvedilol using various voltammetric techniques. The electrochemical oxidation of carvedilol was studied in hydroalcoholic media (20:80 methanol: H20, pH range 1,00 - 12,00) using cyclic, linear sweep voltammetry at a glassy carbon electrode. Experiments were performed in BR, phosphate and acetate buffers and in 0,1M; 0,2M; 0,3M and 0,5M H2SO4 solutions in a broad scan rate interval in order to see the effects of nature of the supporting electrolyte, pH and scan rate on the reactions. In cyclic voltammetry, in all pH values, the compound shows two irreversible oxidation peaks. These two peaks are related to the different electroactive part of the molecule. First and second peak currents were found as diffusion and adsorption controlled, respectively. Using second oxidation step, two voltammetric methods were described for the determination of carvedilol by differential pulse adsorptive stripping voltammetry and square wave adsorptive stripping voltammetry at a glassy carbon electrode. Accumulation of carvedilol was found to be optimized in 0.2M H2SO4 solution following 275 second accumulation time. Under optimized conditions, the current showed a linear dependence with concentration in the range between 2xl0~7M and 2x 1 0 M in supporting electrolyte and in the range between 2x 1 0 M and 1x10 M in spiked human serum samples for both methods. These methods were successfully applied for the analysis of carvedilol in pharmaceutical dosage forms and spiked human serum samples. The within day and betweenday reproducibility of the methods for all media were determined. Precision and accuracy were also found. No electroactive interferences from the tablet excipients and endogenous substances from biological material were found. Keyword: Carvedilol, oxidation, tablet, determination, adsorptive stripping, voltammetry.