İnsan karaciğer dokusundan ADH aktivitesinin tayini
Determination of ADH activity from human liver
- Tez No: 163955
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR BİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aktivite, alkol, alkol dehidrogenaz, karaciğer, spektrofotometri 27, Activity, alcohol, alcohol dehydrogenase, liver, spectrophotometer 28
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET İnsan Karaciğer Dokusundan ADH Enzim Aktivitesinin Tayini Alkol metabolizmasının hızı etkileyen önemli faktörlerden birisi de karaciğer ADH aktivitesidir. Genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak ADH aktivitesi bireyler arasında farklılıklar gösterir. Bu çalışmada karaciğer ADH aktivite hızına yaş, cinsiyet ve ölüm sebebinin etkisi incelenmiştir. 5-75 yaş arasındaki 31 postmortem karaciğer doku örnekleri incelenmiştir. Karaciğer aktivitesi, spektrofotometrik yöntemle bulunmuştur. Veriler S.P.S.S programıyla değerlendirilmiştir. Sonuçlarımıza göre cinsiyetin ADH aktivitesine etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Genel olarak yaşla beraber azalan aktivite değerleri gözlenmesine karşın bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Akut hastalık ve travmatik kaza ölüm sebeplerinin ADH aktivitesine etkisinin bulunmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determination of ADH activity from Human Liver One of the major factors that regulates alcohol metabolism is activity of ADH in liver. ADH activity shows differences among individuals depend on genetic and environmental factors. In this study effect of age, sex and cause of death on liver ADH activity was studied. Between the ages 5-75, 31 postmortem liver tissue samples were examined. Liver ADH activity was measured by spectrophotometric method. Data was studied by S.P.S.S program. According to our results it was observed that sex wasn't effective on ADH activity. Decreasing average activity with age was observed altough this wasn't significant. Causes of death acute illness and traumatic accident were found not effective on ADH activity.