Gingivitis ve periodontitisli hastalarda tedavi öncesi ve cerrahi olmayan tedavi sonrası tat duyusu değişimlerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
The effect of periodontol treatment on taste perception in periodontally involved patients
- Tez No: 163954
- Danışmanlar: PROF.DR. MURAT AKKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Gingivitis, periodontitis, tat duyusu bozukluğu, cerrahi olmayan tedavi, halitozis, Gingivitis, periodontitis, taste disorders, non-surgical treatment, halitosis
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
62 ÖZET Gingivitis Ve Periodontitisli Hastalarda Tedavi Öncesi Ve Cerrahi Olmayan Tedavi Sonrası Tat Duyusu Değişimlerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi Bu çalışmanın amacı gingivitis ve periodontitis teşhisi konmuş hastalarda cerrahi olmayan periodontal tedavi uygulamalarını takiben tat duyusu değişiklikleri ve klinik parametreler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Yaş ortalamaları 35,7 olan 17 kadın,23 erkek toplam 30 gingivitis; yaş ortalamaları 39,6 olan 13 kadın 17 erkek toplam 30 periodontitis hastası değerlendirilmiştir. Hastaların yaşları, cinsiyetleri, oral hijyen alışkanlıkları ve bunların sıklığı, sigara içme alışkanlıları, halitozis şikayetleri ve tat duyusu şikayetlerini içeren bir form doldurtulmuştur. Tat duyusu 9 ayrı solüsyonla ölçülmüştür. Halimeter ile VSC ölçümleri yapılmıştır. Hastaların dişlerinin periodontal durumlarının klinik olarak değerlendirilmesi amacıyla her dişin 6 yüzeyinden PI ve GI indeks değerleri, ataçman seviyeleri, cep derinliği, BOP değerleri ve Pü varlığı kaydedilmiştir. Her iki gruptaki hastalarımızdan elde edilen PI, GI, CD, BOP, Pü ve VSC skorları ortalamalarında başlangıç değerlerine kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalma görülmüştür. AS skorları karşılaştırıldığında ise periodontitis grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir azalma varken, gingivitis grubunda anlamlı bir değişiklik olmamıştır. Gingivitis grubunda tuzlu tat ile ilgili değerlerde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik olmazken diğer bütün tatlarda (tatlı, ekşi, acı) bu değişim istatistiksel olarak anlamlıdır. Ve değişim pozitif yönde olmuştur. Periodontitis grubunda ise bütün tatlardaki değişim pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlıdır. Sonuçlarımız, periodontal hastalığı olan bireylerde görülen tat duyusu bozukluğunun periodontal tedavi ile azaltılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
63 SUMMARY The Effect Of Periodontal Treatment On Taste Perception İn Periodontally Involved Patients The purpose of this study is to evaluate the relation between clinical parameters and alterations in taste perception after non-surgical periodontal treatment in patients diagnosed with gingivitis and periodontitis. A total of 30 patients, 17 female and 13 male, with a mean age of 35,7 with gingivitis and 30 patients 13 female and 17 male, with a mean age of 39,6 with periodontitis were evaluated. Patients filled in the forms which content information about age, gender, oral hygiene habit and its frequency, smoking habit and complaints of taste disorder. Taste perception was measured with 9 different solutions. VSC measurements were performed by halimeter. Due to clinical periodontal evaluation af the teeth. The PI and GI index values obtained from 6 surfaces of teeth, atachment levels, probing depth, BOP values and presence of pus were established. There became a statisticaly significant decrease in average scores of PI, GI, PD, BOP, PUS and VSC that were obtained from both groups of patients, in comparison with the initial scores. There was not a statisticaly significant decrease in gingivitis, but in periodontitis group as AL scores were compared. In gingivitis group, there wasn't a statisticaly significant difference an salty taste, but in ather tastes (bitter, sour, sweet). This difference is positive. In periodontitis group difference of all tastes is positive and statisticaly significant. Our results show that taste disorders associated with periodontal disease can be reduced by periodontal therapy.