Streptozotosin-diabetik sıçanlarda triptofanın olası antioksidan etkilerinin araştırılması
Investigation of the probable antioxidant effects of tryptophan in streptozotocin-diabetic rats
  1. Tez No: 163958
  2. Yazar: ARZU KARABAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZELİHA BÜYÜKBİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, diyabet, indolik bileşikler, serbest radikaller, triptofan, Antioxidant, diabetes, free radicals, indolic compounds, tryptophan
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
80 ÖZET Streptozotosin-Diyabetik Sıçanlarda Triptofanın Olası Antioksidan Etkilerinin Araştırılması Serbest radikallerin oluşumu ile antioksidanlar tarafından ortadan kaldırılmaları arasındaki dengenin serbest radikaller lehine bozulması oksidatif strese neden olmaktadır. Diabetes Mellitus' un ileri döneminde oksidan strese bağlı olarak antioksidan savunma sisteminin zarar gördüğü bilinmektedir. Başlıca melatonin olmak üzere, birçok indolik bileşiğin in-vivo ya da in-vitro antioksidan aktivite gösterdiği bilinmektedir. Ancak, indolik yapıdaki triptofanın antioksidan etkinliğine ilişkin literatürler çok az sayıdadır. Bu noktadan hareketle çalışmamızda triptofanın STZ- diyabet modeli üzerindeki antioksidan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla deney hayvanları, 12 haftalık kontrol (K),12 haftalık diyabet (D),4 hafta süresince kg başına günde 25, 50 ve 100 mg triptofan uygulanan 12 haftalık kontrol (T25, T50, Tıoo) ve son 4 hafta süresince kg başına günde 25, 50 ve 100 mg triptofan uygulanan 12 haftalık diyabet (D+T25, D+T50, D+Tıoo) olmak üzere gruplara ayrılmıştır. 12 hafta sonunda sıçanların, karaciğer ve böbrek doku örneklerindeki katalaz ve SOD aktiviteleri ve nitrit, lipid peroksit ve GSH düzeyleri ölçülmüştür. Çalışmamızda, diyabette artan SOD ve katalaz aktivitelerinin, nitrit ve TBARS düzeylerinin triptofan uygulamasıyla doza bağlı olarak kısmen düştüğü fakat kontrol düzeylerine ulaşmadığı gösterilmiştir. Elde ettiğimiz verilerle triptofanın, güçlü bir antioksidan olarak etkinliğinden söz edilememektedir.
Özet (Çeviri)
81 SUMMARY Investigation of the Probable Antioxidant Effects of Tryptophan in Streptozotocin-Diabetic Rats The disturbance of the balance between free radical formation and scavenging activity of antioxidants in favour of free radicals causes oxidative stres. It is certain that antioxidant defence system is damaged in late term of diabetes. It is known that most of the indolic compounds, including melatonin show both in- vivo and in- vitro antioxidant activity. However, there havent been a number of studies on the antioxidant activity of tryptophan. From this point, we examined possible antioxidant effects of tryptophan in the diabetic model. For this purpose, experimental diabetic rats were divided into 8 groups as control (K), diabetics (D), 25, 50 and 100 mg/ kg/ per day applied control (T25, T50, T100) and 25, 50 and 100 mg/ kg/ per day applied diabetics (D+T25, D+T50, D+T100) Tissue samples' of liver and kidney were taken from each group at the end of 12 weeks and the activities of catalase, superoxide dismutase and levels of glutathione, nitrite and TBARS were analysed. In our study, it has been shown that the elevated superoxide dismutase and catalase activities in diabetic tissues are partially reduced but didn't reach to control levels by tryptophan administration. Tryptophan also wouldn't reduce the elevated TBARS and nitrite levels in diabetic tissues to control levels. As a result, it is believed that tryptophan can't be considered as a powerful antioxidant.