Köpeklerde diazepam, propofol, isoflurane anestezisinde invazif ve noninvaziv arteriyel kan basıncı ölçümlerinin karşılaştırılması
Comparison of invasive and noninvasive arterial blood pressure mesurements in dogs under diazepam, profopol and isoflurane anaesthesia
- Tez No: 163967
- Danışmanlar: PROF.DR. BAHATTİN KOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Arteriyel Kan Basmcı, Diazepam, İnvaziv, isoflurane, Noninvaziv
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
91 ÖZET Köpeklerde Diazepam, Propofol, İsoflurane Anestezisinde, İnvaziv Ve Noninvaziv Arteriyel Kan Basıncı Ölçümlerinin Karşılaştırılması Bu araştırmada; köpeklerin Diazepam ve Propofol ile indüksiyonu yapılıp isoflurane ile idame ettirilen genel anestezisi sırasında, direkt ( A.femoralis'in kateterizasyonu) ve indirekt (ossilometrik yöntem) yollarla arteriyel kan basıncı değerleri ölçülerek, her iki yöntemin karşılaştırılması ve klinik yaralılıklarının sunulması amaçlandı. Araştırmanın materyelini 13 adet dişi ve 7 adet erkek olmak üzere, değişik yaş ve ağırlıkta toplam 20 adet melez köpek oluşturdu. Beden ağırlığı ölçülen hayvanlar operasyon masasına taşındı. Olgular, 0.2 mg/kg dozda Diazepam'ın (IV) yolla uygulanmasıyla premedike edildi. Anestezi indüksiyonu; Propofol solüsyonunun 6 mg/kg dozda, intravenöz kateter aracılığıyla V.cephalica' ya enjekte edilmesiyle sağlandı. 45 saniyeden kısa sürmeyecek biçimde enjekte edilen propofol solüsyonu ile, anestezi sağlanarak, entübasyon için seçilen uygun çaptaki orotrakeal tüplerle entübasyon gerçekleştirildi. Hemen ardından EKG elektrotları ekstremitelere ve oksijen saturasyon probu dile yerleştirildi. Anestezi cihazının hasta konnektörü, hayvanın trakeasma yerleştirilmiş olan endotrakeal tüpe bağlandı ve spontan solunumu sürmekte olan hayvanın anestezisi isoflurane- oksijen karışımıyla sürdürüldü. Uygulama süresince, vaporizatör %5 ile %2 arasında açık tutuldu. Spontan solunumun deprese olmasıyla birlikte, dk.da 12-15 arasında aralıklı pozitif basınç ventilasyonu yaptırıldı ve Tidal volüm, 15 ml/kg olarak ayarlandı. Direkt yolla arteriyel kan basıncı ölçümlerini gerçekleştirmek üzere; sırt üstü yatırılmış hastanın, Sulcus femoralis'i, 2-4 cm. kadar diseke edildi ve arter ve venayı saran konjunktiv kılıf dikkatlice diseke edilerek açıldı. Böylece, Arteria femoralis'in 0.5 cm.lik bir bölümü açığa çıkartıldı. İzole edilmiş arterin, distal ve proksimaline 4/0 ipek ligatür kondu. Kateter, ligatürler arasından Arteria femoralis'e yerleştirildi ve 1/5 oranında heparinize edilmiş Ringer Solüsyonu ile doldurulup, kalibrasyona hazır hale getirilip yerleştirilerek transdusere bağlandı. Ligatürlerin uçları, kateter bunlara bağlanıp, sabitlendikten sonra kısaltıldı. İndirekt yolla arteriyel kan basıncı ölçümü için, hayvanın ön ekstremite çapına uygun manşon seçilerek, sfıgmomanometre ile arteriyel değerlerin kaydını izleyen saniyeler içinde, 0., 15., 30. ve 45. dakikalarda olmak üzere sistolik ve diyastolik arteriyel kan basmcı ölçümleri yapıldı. Yapılan çalışmalarda 20 olgu üzerinde incelenen değişkenler arasındaki ilişki ise“ korelasyon katsayısı”analiziyle sorgulandı. Çalışılan 20 olguda elde edilen invaziv ve noninvaziv sistolik, diyastolik ve ortalama arteriyel kan basmcı değerleri, 0., 15., 30. ve 45. dakikalarda olmak üzere, kendi aralarında istatistiki değerlendirmeyle, ortalama değerlerindeki standart hata değerleri hesaplanmıştır. Elde edilen veriler, invaziv ve noninvaziv yöntemler arasındaki farklılığın değerlendirilmesi için“StudentT”yöntemiyle test edildi. Çalışmada karşılaştırılan her iki tekniğin de ; değerlendirilen parametreler yönünden oldukça güvenli olduğuna karar verildi. Arteria femoralis'in katetrizasyonu yoluyla elde edilen invaziv değerler, eş zamanlı olarak ossilometrik yöntemle alman değerlerle oldukça uyumlu bulunup, yapılan istatistiksel değerlendirmelerde saptanan standart hataların önemsiz boyutta olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
92 SUMMARY Comparison of Invasive and Noninvasive Arterial Blood Pressure Mesurements in Dogs Under Diazepam, Profopol and Isoflurane Anaesthesia In this survey; it is aimed that, by using direct (A.femoralis catheterization) and indirect (ossilometric) methods of measuring arterial blood pressure values, to compare each method and figure out the clinical benefits during general anesthesia in dogs, inducted by diazepam and propofol further maintained by isoflurane. The material of this survey is consisted of 13 female and 7 male, totally 20 crossbreed dogs, at various age and weight range. Dogs carried to the operation table after the weight are measured. Each case medicated by 0.2 mg/kg dose of Diazepam in (IV) way. Anaesthesic induction obtained by 6 mg/kg dose of Propofol solution, injected to V.cephalica through mediation of intervenous catheter. By obtaining the induction, not shorther than 45 seconds of Propofol solution injection, the intubation materialized by choosing the right diameter of orotracheal tubes for intubation. Afterwards EKG electrodes placed to the tips and saturation probe placed to the tongue. The patient connector of anasthesia equipment is connected to the endotracheal tube which is placed in animals trachea and anesthesia maintained by isoflurane oxygen mixture, while the spontaneous breathing of the animal was continuing. During the procedure, vaporisator kept open between 5% and 2%. As the spontaneous breathing depressed, between 12-15 interval of positive pressure ventilation applied and tidal volume adjusted as 15 mg/kg. To realize the direct way of measuring arterial blood pressure, the dog lied on his back, the Sulcus femoralis of the patient dissected as 2-4 cm and arter and vena cover carefully dissected to open. So 0.5 cm of Arteria femoralis is uncovered. Distall and proximal 4/0 silky ligatour placed into the isolated arter. The catheter placed in the arteria femoralis among the ligatours, filled up with 1/5 ratio of heparinised Ringer solution to make it ready and placed for calibration, transducer is connected. The tips of ligatours shortened after chateter connected(mounted) and stabled. To figure out the indirect way of arteriel blood pressure measurement, by choosing a kaf in proper diameter to fit the animals front extremities, Systolic and Diastolic Arterial blood pressure measurements are made in 0, 15th, 30th, 45th minutes by sfigmomanometer, following the seconds after arterial values recorded. In the studies, examined relation between variants of every 20 case is inquired by“Corelation Coefficieny”. The invasive and noninvasive systolic, diastolic and mean Arterial blood pressure values taken in this 20 case of studies, subjected to statistically appraise between each other at 0, 15, 30, 45 th minutes and standart error margin is figured out in the average values. The datas obtained in this study, are tested by“Student T”method to evaluate the difference between invasive and noninvasive methods. Each methods compared in the study, is considered utmost reliable. The invasive values syncbronisedly obtained by catheterization of Arteria femoralis and the ossilometric method is found fully in accordance. The standart errors occured in statistical evaluations found unimportant. Keywords : Arterial Blood Pressure, Diazepam, Invasive, Isoflurane, Noninvasive.