İzofloran anestezisi altındaki köpeklerde EKG bulguları
ECG findings in dogs under isoflurane anesthesia
  1. Tez No: 192065
  2. Yazar: LALE KEPENEK KAVALCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BAHATTİN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anestezi, Köpekler, soflurane, EKG, Anesthesia, Dogs, Isoflurane, ECG
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Çalışmanın amacı köpeklerde izofloranın kalbin çalışması üzerine etkilerinielektrokardiyogramda görmek ve bu etkileri belirlemektir. Bu değişiklikleribelirleyebilmek için anestezi öncesi ve sırasında alınan EKG' leri yorumlayıpdeğerlendirmeyi pratiğe aktarmak ve rutine oturtmaktır.Çalışmada, operasyondan 12 saat öncesinden aç bırakılmış köpeklerin genelmuayeneleri yapıldı. 0,2 mg/kg diazepamın i.v uygulamasıyla premedike edildiktensonra, 6 mg/kg'lık dozda propofol'le anestezi indüksiyonu sağlanan hayvanlar sağtaraflarına yatırıldı. EKG elektrotları extremitelere bağlanan köpekler kağıt hızı 50mm/sn'ye ayarlı EKG cihazında I, II, III, aVR, aVL, aVF derivasyonları elde edilipEKG'leri alındı. Hemen entübe edilenerek izofloranla anestezi idamesi sağlandı.zofloran anestezisinin 15. dakikasında hayvanların tekrar EKG'leri alındı. zoflorananestezisi öncesinde alınan EKG'yle, izofloran anestezisi sırasında alınan EKG'lerkarşılaştırılıp değerlendirildi. Değerlendirmeler II. derivasyonda ve 50 mm/sn hızlaalınan EKG'ler üzerinden yapıldı.Elde edilen EKG'lerin her birinde P, QRS ve T dalgalarının amplitüdleri, P, Tdalgaları, P-R ve Q-T aralıkları ile QRS kompleksinin süreleri belirlendi. Kalp atımsayıları belirlendi ve değerlendirildi.P dalgasının ve P-R aralığının sürelerinde p < 0,05 düzeyinde, T dalgasınınamplitüdünde p < 0,01 düzeyinde, Q-T aralığının süresinde p < 0,001 düzeyindeönemli farklılıklar saptanmıştır.Sonuç olarak izofloranın kalp üzerine minimal düzeyde olumsuz etki ettiği ve EKG'yi okumanın anestezinin güvenirliği açısından önemli olduğu bir kez daha görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARYECG Findings in Dogs under Isoflurane AnesthesiaThis study was carried out to investigate and find out the effects of isoflurane on theelectrocardiogram in dogs, and in order to determine these changes; applications andevaluations of the ECGs that are taken before and during the operation were tried tobe made more practical and routine.In the study, medical examinations of the dogs that are not given any food and drinkfor 12 hours before the operation are made. The animals that were medicated by 0.2mg/kg dose of Diazepam in i.v way were laid in the right lateral recumbency, afterthe anesthetic induction obtained by 6 mg/kg dose of propofol solution. ECGelectrode clips were attached to the extremities of the dogs and leads I, II, III, aVR,aVL and aVF were recorded by an electrocardiograph that had a paper speed of 50mm/sec. Instantly by intubation, continuation of the isoflurane anesthesia wasprovided. In the 15th minute of the isoflurane anesthesia, ECG recordings of theanimals were taken again. The ECG taken before and during the anesthesia werecompared and evaluated. The evaluations were made on lead II and ECGs that weretaken at a paper speed of 50 mm/sec.In each of the ECGs P, QRS and T wave?s amplitudes, P, T waves, P-R and Q-Tintervals and duration of the QRS complex were determined. Heart beat rates weredetermined and evaluated.In P wave and P-R interval duration in a level of p < 0.05, in T wave amplitude in alevel of p < 0.01 and in Q-T interval duration in a level of p < 0.001 significantchanges were determined.Consequently, it was seen again that isoflurane has a minimum negative effect onheart and the importance of ECG readings for the reliability of the anesthesia.