Sağlık Bakanlığı Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Bakımevi iç müşterilerinin tatmin düzeyleri
Satisfaction levels of internal customers of Health Ministry Zübeyde Hanım Maternity Hospital
  1. Tez No: 163969
  2. Yazar: DERYA ENGİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL AĞIRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: İç müşteri, sağlık kurumları, tatmin, toplam kalite yönetimi. 59
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Sağlık Bakanlığı Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Bakımevi İç Müşterilerinin Tatmin Düzeyleri Sağlık sektöründe sunulan hizmetler insan sağlığı ile doğrudan ilgili olduğu için hizmet sunan kişilerin niteliği ve güvenilirliği oldukça önemlidir. İşgörenler tarafından yapılacak bir hata bazen öldürücü olabilen çok tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Dolayısıyla bu sektörde hedef“sıfır hata”olmalıdır. Bu hedefe ulaşmanın araçlarından bir tanesi de çalışanların tatminidir. Bu çalışmada; Sağlık Bakanlığı Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Bakımevinde çalışanların tatmin düzeylerinin belirlenmesi ve tatmin düzeyleri ile yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, çalışılan yıllar, görev ve görev yerleri arasındaki farklılıklar saptanmıştır. Veri toplama aracı olarak altı ana bölüm ve 71 soruyu içeren çalışan memnuniyeti anketi kullanılmıştır. 08 Kasım 2003- 16 Şubat 2004 tarihlerinde, Sağlık Bakanlığı Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Bakımevi'nde çalışan 350 iç müşteriden anket cevaplamayı kabul eden 212 kişi araştırma kapsamına alınmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programına girilerek tek yönlü varyans analizi ve iki ortalama arasındaki farkın önem testi ile analiz edilmiştir. Buna göre yaş ve çalışma süreleri ile ankette yer alan altı ana bölüm ile çalışanların tatmin düzeyleri arasında anlamlı farlılıklar olduğu söylenebilir. Çalışanların yaşlan ilerledikçe ve çalışma süreleri arttıkça kurumdan beklentileri azalmaktadır. Çalışanların görevleri ile kurumun yürüttüğü liderlik sistemi ve çalışanların yönetiminde izlediği yaklaşıma ilişkin tatmin düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmaktadır. Ayrıca, öğrenim durumu ile kurumun benimsediği politika ve stratejiler, liderlik sistemi, çalışanların yönetimindeki başarısı, çalışanların memnuniyeti ve diğer kaynakların yönetimi ile çalışanların tatmin düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmaktadır. Cinsiyet ve görev yerleri ile tatmin düzeyleri arasındaki ilişki incelendiğinde yalnızca diğer kaynakların yönetimine ilişkin tatmin düzeyleri arasında farklılıklar olduğu görülmüş, medeni duruma bakıldığında ise evli veya bekar olmak ile tatmin düzeyleri arasında farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Satisfaction Levels of internal Customers of Health Ministry Zü beyde Hanım Maternity Hospital It is important that reliability and quality of health care providers in according to services in health sector are interested in man health directly. Workers mistakes causes very dangeres results which may be deadly. That is why in this sector, target must be“zero defect”. One of these tools, to attain this target, is internal customer satisfaction. This study is established to determine satisfaction levels of workers in Health Ministry Zübeyde Hanım Maternity Hospital and what kinds of differences between satisfaction levels and age, marital status, gender, job, job department, education levels, working periods. Customer satisfaction questionnaire is used as a data collecting device which contains 71 questions and 6 main parts. 212 of 350 internal customers, who work in the Health Ministry Zübeyde Hanım Maternity Hospital.accept to replay the questionnaire between the dates of 8th November 2003 and 16th February 2004. Data has been obtained from the survey has been analized for One Way Anova and Independent Samples T test at SPSS statistical program. It may says about this results there are differences between age and working periods and 6 main parts of the questionnaire. If workers age increased and their working periods growth, their expectations from institution would decrease. There are differences between workers job and leadership system, other recources management, policy and strategy, workers satisfaction and workers management approach of the institution and satisfaction levels. Also there are differences between workers educational status, institutions policy and strategy, succes at workers management and other recources management and workers satisfaction levels. Also, there are deferences between gender, job department and satisfaction levels and other recources management. There are differences between being married or single with satisfaction levels. Key Words; Health Institutions, Total Quality Management, Internal Customer, Satisfaction. 60