Kronik myelositer lösemi hastalarında CYP1A1 gen polimorfizmleri
CYP1A1 gene polymorphisms in chronic myelositer leukemia patients
- Tez No: 163970
- Danışmanlar: PROF.DR. ASUMAN SUNGUROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: CYP1A1, KML, Polimorfizm, CML, CYP1A1, Polymorphisms
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
45 ÖZET Kronik Myelositer Lösemi Hastalarında CYP1 Al Gen Polimorfizmleri İnsanlar yaşam alanları içerisinde bir takım ksenobiyotiklere maruz kalmaktadır. Bu ksenobiyotikler organizma için kanserojenik etki göstermektedir. Ksenobiyotiklerin bu kanserojenik etkisinden korunmak için çeşitli özelleşmiş enzim sistemleri bulunmaktadır. Bu enzim sistemleri sayesinde ksenobiyotiklerin biyotransformasyonu gerçekleştirilmektedir. Bu enzim sistemlerinin en önemlilerinden biri de sitokrom P450 enzim ailesi üyelerinden CYP1A1 enzimidir. CYP1A1 enziminin biyotransformasyon reaksiyonları sırasında çeşitli kanserojenik ara metabolitler oluşmaktadır. Ayrıca, organizmanın kanser oluşumunda çevresel faktörlerin yanımda CYP1A1 gen polimorfizmlerinin de etkili olduğu bilinmektedir. Bu tez çalışmasında CYP1A1 gen polimorfizmlerinden mi polimorfik varyantı için KML tanısı almış 47 ve sağlıklı 59 bireyin; m2 varyantı için KML tanısı almış 81 birey, sağlıklı 87 bireyin; m4 varyantı için KML tanısı almış 94 ve sağlıklı 90 bireyin DNA'sı incelemeye alınmıştır. PCR-RFLP metodu ile yapılan çalışma sonucunda, ilk kez CYP1A1 m2 ve m4 polimorfik varyantı taşıyan bireylerde yüksek oranda KML riski olduğu saptanmıştır. CYP1A1 mi polimorfik varyantı ile KML arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
46 SUMMARY CYP1A1 Gene Polymorphisms In Chronic Myelositer Leukemia Patients Humans expose to many xenobiotics in their living area. These xenobiotics may show carcinogenic effect and therefore there are specific enzyme systems to protect the organism from these effects. These systems perform the function of xenobiotic biotransformation. One of the most important member of these enzyme systems is CYP1A1 from the P450 family. Several intermediate metabolites are produced during biotransformation reactions carried by CYP1A1. It is also known that CYP1A1 gene polymorphisms may have a role in cancer process. In this study, for ml variant 47 patients with CML, 59 healthy controls; for m2 variant 8 1 patients with CML, 87 healthy controls; for m4 variants 94 patients with CML, 90 healthy control's DNA were studied. It was shown for the first time that the persons who carry m2 and m4 variants have higher risk of being CML. No significant relation could be obtained between CML and ml variant. This was revealed by the study in which PCR-RFLP method was used for these variants detection.