Kolposkopi yapılan hastaların HPV hakkındaki bilgi düzeyleri, kolposkopi öncesi anksiyete skorunun belirlenmesi
The level of knowledge about JPV in patients with colposcopy, determination of anxiety score before colposcopy
  1. Tez No: 522841
  2. Yazar: SERAP HAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA KAYIKÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: HPV, anksiyete, kolposkopi, HPV, colposcopy, anxiety
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
HAN Serap,“ Kolposkopi yapılan hastaların HPV hakkındaki bilgi düzeyleri, kolposkopi öncesi anksiyete skorunun belirlenmesi”, T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Etlik Zübeyde Hanim Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Uzmanlık Tezi, Ankara 2018 Giriş: Serviks kanseri, diğer kanser türlerinden“önlenebilir”bir kanser çeşidi olması ile ayrılır. Serviks kanseri, preinvaziv lezyonların varlığı ve serviksin kolay erişilebilir bir organ olması nedeniyle de erken teşhise uygun bir hastalıktır. HPV DNA' nın serviks kanseri ile ilişkisi artık kanıtlanmış olup, serviks kanserli hastaların %99.9' un da HPV DNA varlığı gösterilmiştir. HPV testinin negatif olması durumunda; takip eden beş yıl içerisinde servikal kanser olma ihtimali çok düşüktür. Bu sebeple ülkemizde HPV tabanlı tarama programı uygulanmaktadır. Anormal servikal sitoloji ve HPV pozitifliği sonucuyla kolposkopiye refere edilen kadınlarda anksiyetenin artmış olduğu gözlemlenmiştir . Hangi kadınların anksiyete yaşamakta en büyük risk altında olduğunu bilmek önemlidir. Amaç: HPV (+) sonucu ile kolposkopi polikliniğimize başvuran kadınların kolposkopi işlemi öncesinde anksiyete risk faktörlerinin belirlenmesi, HPV bilgi düzeylerinin belirlenmesi ve bu iki parametre arasında ki ilişkinin belirlenmesini amaçladık. Gereç ve yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve ilişkisel tipte kesitsel tasarımlı bir anket çalışmasıdır. Çalışmanın örneklemini Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kolposkopi polikliniğine 01/11/2017-30/04/2018 tarihleri arasında başvuran HPV+, 30-65 yaş aralığında, çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden, okuma yazma bilen, görme engeli ve formları doldurmaya engel olacak düzeyde ağır nörolojik rahatsızlığı bulunmayan 165 hasta oluşturmaktadır. Hastalar tarafımızca hazırlanan demografik bilgi formu, HPV bilgi sorularını kapsayan anket formu ve Beck Anksiyete Ölçeğini kolposkopi için randevu almaya geldiklerinde ve kolposkopi işleminden hemen önce olmak üzere toplamda iki kere tamamlamışlardır. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen 165 hastanın randevu sırasında HPV ile ilgili 12 bilgi sorusuna verdikleri doğru yanıt sayısı ortancası 2 (%25:1-%75:5) iken kolposkopiden hemen önce verdikleri doğru yanıt sayısı ortancası 4 (%25:1.5-%75:7.0) idi. Hastaların zamanla bilgi sorularına verdikleri doğru yanıt sayısı anlamlı olarak artmıştı (p0.05). Aynı şekilde hastaların HPV ile ilgili bilgi sorularına verdikleri doğru yanıt sayısındaki artış miktarı ve BAÖ skorundaki artış miktarı ile yaş, evlilik süresi, cinsel partner sayısı, ilk cinsel ilişki yaşı, çocuk sayısı ve ilk gebelik yaşı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0.05). Araştırmaya dahil edilenlerden çalışan ve çalışmayan hastalar arasında HPV ile ilgili bilgi sorularına verdikleri doğru yanıt sayısındaki artış miktarı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p=0.001). Çalışan hastaların HPV ile ilgili bilgi sorularına verdikleri doğru yanıt sayısındaki artış miktarı çalışmayanlardan anlamlı olarak yüksekti. Hastaların öğrenim düzeyleri, medeni durumları, en uzun yaşadıkları yer, sigara kullanma durumu, kronik hastalık durumları ve psikiyatrik hastalık durumları arasında HPV ile ilgili bilgi sorularına verdikleri doğru yanıt sayısındaki artış miktarı ve BAÖ skorundaki artış miktarı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Elde ettiğimiz sonuçlar, kadınların HPV ve servikal displazi anlayışının kolposkopi işlemine katılımları ile anlamlı olarak arttığını gösterdi. Bununla birlikte, önemli bilgi açıkları devam etti. Katılımcılarımızın, serviks kanseri taraması sonuçları ve sonrasındaki adım olarak kolposkopi ile ilişkili olarak önemli duygusal sıkıntı yaşadıklarını gösterdik. Kaygıyı azaltmak için aile hekimleri tarafından bilgi sağlanması ve jinekologların bilgi düzeyini iyileştirmeleri gerekmektedir. Kolposkopik muayenede hedeflenen eğitim, bir kadının bilgi edinimini o sırada daha da artırmak olmalıdır. Hastaya sunulan bilginin düzeyi hastanın sosyo-ekonomik ve eğitim düzeyine uygun olmalı ve bilgi bireyselleştirilmelidir. Kolposkopi işlemi sırasında bilgi edinmeye katkıda bulunan klinik ve iletişim uygulamaları, gelecekteki araştırmaların odak noktası olmalıdır.
Özet (Çeviri)
HAN Serap,“The level of knowledge about HPV in patients with colposcopy, determination of anxiety score before colposcopy”, T. C. Ministry of Health, University of Health Sciences Zübeyde Hanim Health Research and Application Center, Obstetrics and Gynecology, Thesis, Ankara, 2018. Introduction: Cervical cancer is differentiated from other types of cancer by being a“preventable”type of cancer. Cervical cancer is an early diagnosis because of both the presence of preinvasive lesions and of cervix being an easily accessible organ. HPV DNA has been proven to be associated with cervical cancer, and in 99.9% of patients with cervical cancer have shown the presence of HPV DNA. If HPV test is negative; the probability of cervical cancer in the following five years is very low. For this reason, we are implementing HPV based screening program in our country. In women, who were referred to colposcopy due to abnormal cervical cytology and HPV positivity, it has been observed that anxiety were increased. It is important to predict which women are at the greatest risk of experiencing anxiety. Objective: We aimed to determine the anxiety risk factors, the HPV knowledge levels and the relationship between these two parameters before the colposcopy procedure of the women who applied to our colposcopy clinic with HPV (+) test result. Materials and Methods: The research is a descriptive and relational type cross-sectional survey study. The sample of this study is formed by 165 patients who have applied to the colposcopy polyclinics of the Ankara Etlik Zübeyde Hanım Gynecology&Obstetrics Education and Research Hospital between 01/11/2017 - 30/04/2018, were HPV (+) in test results and 30-65 years of age in range. They all voluntarily agreed to be involved in the study and all of the patients were capable of reading&writing, had no visual impairment and had no severe neurological disease to prevent them from filling the forms of the study. The patients completed the questionnaire form twice, which was prepared by us including a questionnaire covering the HPV information questions and the Beck Anxiety Inventory, first when they came to make an appointment for colposcopy and second just before the colposcopy procedure. Findings: The median number of correct answers given by the 165 patients included in the study to 12 questions related to HPV during the appointment was 2 (25%: 1% 75: 5), while the median number of correct responses immediately before the colposcopy was 4 (25%: 1.5- 75%). 7.0). In the course of time, the number of correct responses to information questions increased significantly (p 0.05). Similarly, there was no statistically significant relationship between the increase in the number of correct responses to HPV related questions and the amount of increase in BAI score, age, duration of marriage, number of sexual partners, age of first sexual intercourse, number of children and first gestational age (p> 0.05). A statistically significant difference was found in the number of correct responses to HPV related information questions among working and non-working patients (p = 0.001). The increase in the number of correct responses to HPV-related information was significantly higher in the working patient group than non-working patient group. There was no statistically significant difference between the education level, marital status, place of residence, smoking status, chronic disease status and psychiatric disease status in terms of increase in number of correct answers to HPV related questions and increase in BAI score (p> 0.05). Conclusions: Our results showed that women's knowledge about HPV and cervical dysplasia have significantly increased with colposcopy. However, lack of information has continued. We have shown that our participants experienced significant emotional distress associated with colposcopy as a result of cervical cancer screening and subsequent steps. To reduce the anxiety, information should be provided by family physicians correctly and gynecologists should improve their knowledge. The colposcopic examination by gynecologist should also contain the training of patient's acquisition of knowledge about the disease. The level of information provided to the patient should be appropriate to the socio-economic and educational level of the patient and the information should be individualized. Clinical and communication practices that contribute to the acquisition of knowledge during the colposcopy procedure should be the focus of future research.