Çeşitli topikal florür uygulamalarının florür içerikli restoratif materyallerin florür serbestleme ve yeniden yüklenme özelliklerine etkileri
Effects of various topical fluoride applications on the fluoride release and recharge of fluoride containing restorative materials
- Tez No: 163971
- Danışmanlar: PROF.DR. HİKMET SOLAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Florür salımı, florür ile yeniden yüklenme, florür iyon seçici elektrot, florür salan restoratif materyaller, topikal florür uygulamaları, Fluoride release, fluoride recharge, fluoride ion selective electrode, fluoride releasing restorative materials, topical fluoride applications
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
124 ÖZET Çeşitli Topikal Florür Uygulamalarının Florür İçerikli Restoratif Materyallerin Florür Serbestleme ve Yeniden Yüklenme Özelliklerine Etkileri Bu çalışmanın amacı; geleneksel cam iyonomer siman, rezin modifiye cam iyonomer siman, poliasit modifiye kompozit rezin ve florür içeren kompozit rezin olmak üzere florür içerikli restoratif materyallerin ve bir adet florür içermeyen kompozit rezin materyalin çeşitli topikal florür uygulamaları öncesi ve sonrasında florür salım miktarları ve davranışlarının incelenmesidir. Örnekler 2 mm yükseklikte, 8 mm çapında silindirik teflon kalıplar ile hazırlanmış ve bekletilmeden yapay tükürüğe yerleştirilmişlerdir. Topikal florür uygulamalarından önce örneklerin 6 hafta boyunca çeşitli analiz zamanlarında yenilenen yapay tükürük içine florür salımları sağlanmış ve saldıkları yapısal florür salım miktarları tayin edilmiştir. Bu 6 haftalık süre sonunda 6 alt gruba ayrılan örneklere sırası ile jel, çeşitli konsantrasyonlarda solüsyon, macun ve macun sonrası gargara olmak üzere farklı topikal florür uygulamaları yapılmıştır. Herhangi bir uygulama yapılmamış olan grup kontrol olarak kullanılmıştır. Topikal uygulamalar sonrası örneklerden salman florür miktarları ve materyallerin salım davranışları incelenmiştir. Florür miktarlarının tayin edilmesinde florür iyon seçici elektrot kullanılmıştır. Elde edilen değerler doğrusal modelleme yöntemi ile analiz edilmiş, oluşturulan salım modelleri ve grafikleri ile materyallerin salım profilleri değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonunda materyallerin farklı oranlarda florür saldıkları ve çeşitli uygulamalar sonrası farklı miktarlarda yeniden yüklenebildikleri gözlenmiştir. Yapısal salım bölümünde en fazla florürü cam iyonomer siman materyalin saldığı, bu materyali; rezin modifiye cam iyonomer siman, poliasit modifiye kompozit rezin ve florür salan kompozit rezin olmak üzere diğer materyallerin takip ettiği gözlenmiştir. Saldıkları florür miktarları materyaller arasında farklılık gösterse de, materyallerin salım profillerinin, başlangıçta hızlı olup, daha sonra sabitlenen tarzda olacak şekilde benzer olduğu gözlenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde materyaller, uygulanan topikal florür uygulamaları ile yeniden yüklenmişler ve miktar olarak en fazla yeniden yüklenmeyi birinci bölümde en fazla florür salan materyal sergilemiştir. Yeniden yüklenmede topikal ajanların konsantrasyonlarından çok, uygulanımlarının süreklilik arz etmesinin daha önemli olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
125 SUMMARY Effects of Various Topical Fluoride Applications on the Fluoride Release and Recharge of Fluoride Containing Restorative Materials The aim of this study was to evaluate the released fluoride amounts and release profiles of fluoride containing restorative materials including conventional glass ionomer cement, resin modified glass ionomer cement, polyacid modified composite resin, fluoride releasing composite resin and a fluoride free composite resin after and before various topical flouride applications. Specimens were prepared using a cylinderical teflon mold with 2 mm height and 8 mm radius. After preparation, specimens were immediately placed in artificial saliva. Before topical fluoride treatments, specimens were left to release fluoride into the artificial saliva which was replaced at various analysis times for 6 weeks and then this released intrinsic fluoride amounts were determined. After this 6 weeks period, specimens were divided into 6 sub groups and various topical fluoride treatments including gel, solutions with different concentrations, dentifrice and mouthrinse after dentifrice were applied. The group which no treatment had applied was used as the control group. After these topical treatments, released fluoride amounts from the materials and materials' release profiles were examined. Released fluoride amounts were determined using an ion selective electrode. Obtained data were analysed by linear modelling technique and by the help of the formed release equations and graphics release profiles of the materials were evaluated. At the end of this study, it was observed that the materials used released fluoride at different concentrations and recharged at different rates after various treatments. In the first part in which intrinsic fluoride was examined, it was observed that the highest fluoride release was obtained from the conventional glass ionomer cement and this amount was followed by resin modified glass ionomer cement, polyacid modified composite resin and fluoriöe releasing composite resin. Although the released fluoride amounts of the materials were different, their release profiles were found to be similar in which the release was initially fast and with time became more steady. In the second part of the study materials were found to be recharged with the applied topical fluoride treatments and the highest amount of fluoride recharge was displayed by the material which has got the highest fluoride release in the first part. It was found that the durability of the treatments was more important than the concentrations of the treatments in the recharge procedure.