Kronik diabetik sıçanlardan alınan korpus kavernosum dokularındaki nörojenik, endotelial ve non-endotelial yanıtlardaki değişiklikler ve bunların altında yatan mekanizmalar
Altered neurogjenic, endothelial and non-endothelial relaxant responses of corpus cavernosum obtained from chronic diabetic rats and underlying mechanisms of these changes
  1. Tez No: 163981
  2. Yazar: YUSUF OZAN ÖZGÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERAP GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Asetilkolin, ATP, korpus kavernozum, EFS, PPADS, diabet, ODQ, Acetylcholine, ATP, corpus cavernosum, EFS, PPADS, diabetes mellitus, ODQ
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
56 ÖZET Kronik Diabetik Sıçanlardan Alınan Korpus Kavernosum Dokularındaki Nörojenik, Endoteüal ve Non-endotelial Yanıtlardaki Değişiklikler ve Bunların Altında Yatan Mekanizmalar Erektil disfonksiyon, erkeklerde ve Iaboratuvar hayvanlarında diabet ile birlikte gelişmektedir. Diabetin vasküler ve nörolojik komplikasyonları, diabetik impotensin ana sebeblerindendir. Bu çalışmada amaç, diabetin korpus kavernosumdaki gevşetici yanıtlara etkisi ve bu yanıtların pürinerjik sistem ile olası ilişkileri araştırılmıştır. Diabet, erkek Wistar sıçanlara sitrat tamponunda hazırlanan, STZ (40 mg/kg)' nin intravenöz olarak verilmesi ile oluşturulmuştur ve süresi 18 haftadır. Kontrol sıçanların korpus kavernosumlarında fenilefrinle prekontraksiyondan korpus kavernosumun nonadrenerjik-nonkolinerjik stimulasyonu (EFS) maksimum % 55 seviyesinde frekans bağımlı gevşeme meydana getirmiştir. Diabet bu gevşeme yanıtlarını % 75 seviyelerine çıkarmıştır. Bu artan EFS yanıtlarının diabetik korpus kavernozum dokularında NOS inhibitörü, L-NAME, solubl guanilat siklaz inhibitörü ODQ, P2X antagonist PPADS ve P2Y antagonist CB varlığında inhibe edildiği gözlenmiştir. Endotel bağımlı gevşeme oluşturan ACh ve endotele bağımlı olmayan gevşeme oluşturan ATP ve SNP yanıtlarının değişmediği bulgularımıza göre ortaya konulmuştur. Sonuç olarak; diabette NO sinir ucundan salınmaya artan bir şekilde devam etmektedir ve pürinerjik sistemin nöromediatörü olan ATP ise, NANC sinirden salman bu NO' nun yanıtlarına yardım etmektedir.
Özet (Çeviri)
57 SUMMARY Altered Neurogenic, Endothelial and Non-endothelial Relaxant Responses of Corpus Cavernosum Obtained From Chronic Diabetic Rats and Underlying Mechanisms of These Changes Diabetes mellitus is associated with an increased incidence of erectile dysfunction in man and laboratory animals. The vascular and neurologic complications associated with the natural history of diabetes have been suggested the main causes of diabetic impotence. The of aim the present study was to investigate the effects of diabetes on relaxant responses of corpus cavernosum. Diabetes was induced in Wistar rats by single injection of 40 mg/kg intravenous STZ with citrate buffer. Diabetes duration was 18 weeks. In conrtol rats, nonadrenergic-noncholinergic stimulation (EFS) of corpus cavernosum caused frequency dependent relaxation and EFS-induced relaxation was higher about %75 in diabetic rats than in the control rats. Our results investigated possible underlying mechanisms deal with purinergic P2X and P2Y receptors. In the presence of P2X receptor antagonist PPADS and P2Y antagonist, cibacrone blue, increased NANC induced neurogenic responses in diabetes was inhibited. Corporal tissues from diabetic animals displayed normal responses in endothelium-dependent NO-mediated relaxation to acetylcholine in phenylephrine- precontracted corpus cavernosum compared with control tissues. In diabetic group, there was no alteration in ATP induced relaxation in diabetic groups when compared with control groups. In addition, there was no diffences in endothelium-independent relaxant responses provided by SNP in any group. As a conclusion, purinergic system may be implicated to NANC neurogenic release of NO in diabetes.