Ortaöğretim kurumlarında beden eğitimi dersinin seçmeli ders olarak işlenmesinin öğrenciler gözüyle değerlendirilmesi
Evaluation of physical education lessons as elective courses in secondary education schools by students
  1. Tez No: 163993
  2. Yazar: OĞUZHAN DALKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FEHMİ TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Physical Education and Sport, Secondary Education, Elective Course, Physical Education Lesson
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
57 ÖZET Ortaöğretim Kuramlarında Beden Eğitimi Dersinin Seçmeli Ders Olarak İşlenmesinin Öğrenciler Gözüyle Değerlendirilmesi. Bu araştırmanın amacı, ortaöğretimde beden eğitimi dersinin seçmeli olarak işlenmesinin öğrenciler üzerindeki etkisini belirlemektedir. Araştırmaya Ankara il merkezinde eğitim öğretim veren 6 liseden (3 Genel, 3 Anadolu lisesi) toplam 417 öğrenci (224 erkek, 193 kız) ile bu okullarda görev yapan 20 beden eğitimi öğretmeni katılmıştır, öğrencilere liselerde uygulanan beden eğitimi dersinin seçmeli olmasıyla ilgili hazırlanan tutum ölçeği uygulanmıştır. Beden eğitimi öğretmenleri ile görüşme yapılmıştır. Ölçekten elde edilen veriler frekans ve yüzdelerle açıklanmış ve yorumlanmıştır. Karşılaştırmalarda t testi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık için ise 0,05 anlamlılık düzeyi seçilmiştir. Araştırma sonucunda, beden eğitimi dersinin sağlıklı olmayı, fiziksel gelişimi sağlamayı, düzenli spor yapma alışkanlığı kazanmayı sağladığı, özellikle Üniversite sınavına hazırlanma aşamasında zihinsel yorgunluğu azaltmada, kaygı ve stresi azaltmada, huzurlu ve gevşemiş hissetmede büyük öneme sahip olduğu dolayısıyla programda yer alması gerektiği sonucu ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin görüşleri arasında cinsiyet ve okul değişkenine göre farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Anahtar Sözcükler; : Beden Eğitimi ve Spor, Ortaöğretim, Seçmeli Ders, Beden Eğitimi Dersi.
Özet (Çeviri)
58 SUMMARY Evaluation of Physical Education Lessons as Elective Courses in Secondary Education Schools by Students. The purpose of this study was to determine the evaluation of physical education lessons as elective courses in secondary education schools by students. Totally 417 students (224 boys, 193 girls) from 6 high schools (3 general, 3 anatolion) in Ankara and 20 physical education teachers in these schools participated in this research. The attitude scale about physical education lessons as elective courses in secondary education schools was given to die students. The interview was made with physical education teachers. The data obtained from the scales have been explained and interpreted with numbers and percentages. Independent sample t test has been used in comparisons and alpha level of 0,05 was set for Statistical signifiance for all analyzes. Based on the results of this investigation, it can be seen that, physical education is very important in fitness and physical development, in acguiring the habit of making sports regularly and moreover it is very important in decreasing stress and anxiety and feeling ease and relax in die pace of preparation to university exams. So, it must take a part in the curriculum. It is determined that, there are some differences between the opinions of students, according to the variable of sex and school.