Türkiye'de haşhaş ekim alanlarının ve miktarlarının uzaktan algılama sistemi yardımıyla elde edilen kızılötesi fotoğraflar kullanarak tespit edilmesi
Determination of the poppy planting areas by using remote system in infrared photos
  1. Tez No: 163997
  2. Yazar: ÖZTÜRK CANER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MAKSUT ÇOŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Haşhaş, Uzaktan Algılama, Infrared Fotoğraflar 80, Poppy, Remote Sensing, Infrared Photos 81
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Türkiye'de haşhaş ekim alanlarının miktarlarının uzaktan algılama sistemi yardımıyla elde edilen kızılötesi fotoğraf kullanılarak tespit edilmesi. Haşhaş ( papaver somniferum ), tohum ve yağından yararlanılan ve aynı zamanda tıbbi amaçla veya süs bitkisi olarak da kullanılan çok yönlü senelik bir bitkidir. Kapsül meyve kabuğunda bulunan, başta morfin olmak üzere, papaverin, tebain ve kodein gibi alkaloidleri önemli ilaç hammaddesidir ve eczacılıkta ağrı ve öksürük kesici olarak yararlanılmaktadır. Ayrıca morfin ve bundan elde edilen eroin yasak olmasına rağmen, yasa dışı yollardan, dünya genelinde uyuşturucu olarak kullanılmaya çalışılmaktadır. Haşhaş tarımının kontrol altoda tutulması ve kaçak ekim alanlarının tespiti uyuşturucu maddelerle mücadelede etkin bir rol oynar. Bu mücadelede kullanılan yöntemlerden biri olan uzaktan algılama sistemi birçok ülkede yaygın olarak kullanılmaktadır. Uzaktan algılama sistemi hava araçlarına veya uydulara yerleştirilen kamera ve cihazlarla infrared, radar ve mikro dalga, dalga boylan kullanılarak kaydedilen fotoğraf, görüntü ve bilgilerin ölçülmesi ve yorumlanmasıdır. Uzaktan algılama tekniği kullanılarak haşhaş ekili alanların belirlenmesi çalışmalarının en önemli aşaması görüntünün sınıflandırmasıdır. Bu çalışmada, görüntü işleme yazılımı olarak erdas imagine kullanılmış ve bu yazılımın içeriğinde bulunan kontrolsüz sınıflandırma yöntemi toplam altı adet test alanına uygulanmış ve yapılan çalışmalar sonucunda haşhaş bitkisinin yerleşim alanlarının tespiti yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determination of the poppy planting areas by using remote system in infrared photos. Poppy (papaver somniferous) is an annual plant having medicinal uses and it is also used for culinary purposes due to its seeds and oil and for ornamental purposes due to its showy flowers. The alkaloids of the plant, found in the pericarpium of the capsules like morphine, the major component, papaverin, tebain and codein are important drug substances and used as analgesics, spazmolitics and cough sedative. Though the usage of morphine and also its derivative, heroin is legally prohibited, they are widely consumed throughout the world. Controlling the cultivation of poppy and determination of the illegal planting areas constitute an active role in the struggle with drugs. The remote sensing system is widely used in many countries as a method that is used for these purposes. The remote sensing system is the measurement and interpretation of the photographs, images and data recorded with the use of cameras and equipment, infrared, radar and microwave that are installed into the aircrafts or satellites. The most important stage of the determination of poppy cultivation areas with the remote sensing technique is the classification of the images. In this work, erdas image is used as the image processing software. The uncontrolled classification method within this software is applied to six test areas and as a result of the study; classification of the poppy plant is achieved.