Angiotensin dönüştürücü (converting) enzim (ACE) gen polimorfizminin elit basketbolcularda ve voleybolcularda karşılaştırılması
Comparisson of angiotensin converting enzim (ACE) gene polimorphisms elite basketball and volleyball players
  1. Tez No: 164034
  2. Yazar: EMİN SÜEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Genotip, gen, basketbol, voleybol
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Çalışmamızda elit erkek ve bayan basketbolcular ile voleybolcuların ACE genotiplerini belirleyerek, hem sedanter hem de sporcu grupları arasında genotip polimorfizmi bakımdan farklılıkları araştırdık. Bu çalışmanın amacı 28 bayan ve 30 erkek basketbolcu ile 31 bayan ve 33 erkek voleybolcunun genetik analiz yöntemleri ile genetik özelliklerinin uluslararası başarı için ne derecede öngörü kazandırabileceğini araştırmaktır. Çalışmamıza katılan kontrol ve denek grubundan 5 cakan alınarak ACE gen polimorfizmleri belirlendi. Ayrıca denek grubundan yaş, boy ve kiloları alınarak dikey sıçrama, mekik koşusu ve 20 metre sprint testleri uygulandı. Elde edilen değerler SPSS 11.0 paket programında ki kare(p0,05). Yine t testine göre erkek sporcuların dikey sıçramaları arasında anlamlı bir fark (0,026) bulunmuştur. Mekik koşusunda da (0,04) anlamlı fark bulunmuştur p>(0,05).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to research the differences of genotype polymorphism between the elite male and elite female basketball player, volleyball player and sedentary people. For that reason, 58 (N=28 female and N=30 male) basketball players, 64 (N=31 female and N=33 male) volleyball players and 105 (N=105 male) sedentary subjects were participated in this study. Before starting the research, physiological parameters: that is, age, weight, height, jump test, shuttle-run and 20 meters sprint tests are measured at the experiment group (volleyball players and basketball players). 5cc blood was taken control and experiment groups for measuring the ACE gene polymorphism. All data gathered by the study were edited and analyzed by the SPSS for Windows (11.0). Chi-square and analysis of variance (ANOVA), Levene's Tests, and frequencies of allele were used for statistical evaluation at significance level p0.05.