Sağlık yüksekokulu öğrencilerinin organ nakli ve bağışı konusundaki algıları
The perceptions of the students of faculty of faculty of health affairs about organ transplantation and donation
- Tez No: 164237
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEDİME KOŞGEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Organ Nakli, Organ Bağışı, öğrenci, Algı VIII, Organ Transplantation, Organ Donation, Student, and Perception IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma, Sağlık Yüksekokulunda eğitim gören öğrencilerin organ nakli ve bağışı konusundaki algılarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Eskişehir Sağlık Yüksekokulu Ebelik, Hemşirelik ve Sağlık Memurluğu bölümlerinde eğitim gören 123 öğrenciye ön uygulama yapılarak geliştirilen likert tipi ölçek ve sosyo- demografik özellikleri içeren anket formu kullanılmıştır. Araştırma, İnönü Üniversitesi Malatya Sağlık Yüksekokulunda eğitim gören 440 öğrencinin 403'üne birebir uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; öğrencilerin sadece %4'ünün organlarını bağışladıkları, %70,7'sinin ilk sırada böbrek nakilleri yapıldığını bildiği, %44,0'ünün organ nakli konusundaki en önemli engelin organ bağışındaki yetersizlik olduğunu, %22,6'sının organ bekleyenlerin dışında kimsenin konuya ilgi duymadığını, %46,1'inin organ nakli ve bağışı konusunda ulusal birliğe ihtiyaç olduğunu, %9,5'inin basının konuyla ilgili olarak yeterince bilgi verdiğine ilişkin görüş bildirmişlerdir, öğrencilerin %13,0'ünün organ bağışına olumlu baktığı, %4,5'sinin lisans eğitimleri süresince konuyla ilgili yeterli bilgi verildiğini bildirmişlerdir. Araştırmada SPSS 9,0 paket programı kullanılmıştır
Özet (Çeviri)
This study is carried out descriptively to determine the perceptions of the students of faculty of Health Affairs about organ transplantation and donation. As a means of data compiling Likert Type scale was used which is the preliminary study to applied to 123 students studying nursery, midwifery and health affairs at Eskişehir Faculty of Health Affairs was improved. That contains sosyo-demoghrapic question. 403 out of 440 full time students enrolled in Nursery, Midwifery, and Health Affair programs at Inonu University participated in the research. According to the results obtained from the research 4 % of the participant accepted to be donor, 70.7 % answered that kidney transplantation was the first priority. 44,0 % of the participant said that the biggest handicap on the issue was the deficient number of the donors. %22,6 percent said that nobody a part from those waiting for transplantation is interested on the issue. %46,1 % said that there is a need for National Corporation, 9,5 % the media does not cover the issue properly enough. 13,0 percent of the students support donation. 4,5% of the students stated that they were informed enough on the issue during their education. SPSS 9.0 packet program was used in the assessment of the data.