Sağlık alanında öğrenim gören üniversite öğrencilerinin organ bağışı tutumlarının belirlenmesi
Determination of organ donation attitudes of university students studying in the field of health
  1. Tez No: 913711
  2. Yazar: RAMAZAN ÖCAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MARAL KARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Organ bağışı, organ nakli, tutum, üniversite öğrencileri, Organ donation, organ transplant, attitude, university students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırma Lefke Avrupa Üniversitesinde sağlık alanında aktif öğrenim gören ön lisans ve lisans öğrencilerinin organ bağışı tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmış, tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini Lefke Avrupa Üniversitesinde 2023-2024 öğretim yılında Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu ve Sağlık Bilimleri Fakültesinde aktif öğrenim gören 1., 2., 3. ve 4. sınıf öğrencilerinden 2008 kişi, araştırmanın örneklemini ise evreni bilinen örneklem hesaplaması ile 325 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak 19 soruluk ''Kişisel Bilgi Formu'' ve 40 maddeden oluşan ''Organ Bağışı Tutum Ölçeği'' kullanılmıştır. Araştırmanın verileri SPSS 22.0 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistiksel yöntemler tek yönlü varyans analizi ANOVA, korelasyon ve t-testi analizleri kullanılmıştır. Öğrencilerin pozitif organ bağışı tutumlarının belirlendiği ''Yardımseverlik ve Ahlaki Değer/İnançlar'' alt boyutu puan ortalaması 39.29±13.90, negatif tutumlarının belirlendiği ''Tıbbi Olarak İhmal Edilme Korkusu'' ve ''Bedensel Yaralanma Korkusu'' alt boyutu puan ortalamaları ise sırasıyla 41.55±10.61 ve 40.17±10.95 olarak bulunmuştur. Erkek öğrencilerin pozitif organ bağışı tutum puan ortalaması kadın öğrencilerden anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Sağlık alanında öğrenim gören bireylerin organ bağışına karşı pozitif tutumlarının düşük, negatif tutumlarının ise yüksek olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda organ bağışı farkındalığının aşılanabilmesi için ilköğretimden itibaren organ bağışı konusu müfredatlara eklenmesi önerilebilir. Organ bağışı tutumunu etkileyen nedenlerin ve boyutlarının (dini, yasal, etik vb.) geniş kapsamda belirlenmesi için çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The research was conducted at European University of Lefke to determine the organ donation attitudes of associate and undergraduate students actively studying in the field of health, with a descriptive and cross-sectional study design. The population of the study consisted of 2008 students from the School of Health Services Vocational School and Faculty of Health Sciences at European University of Lefke who were actively studying in the 2023-2024 academic year in 1st, 2nd, 3rd, and 4th grades. The sample of the study was determined as 325 students through sample calculation of the known population. Data collection tools included a 19-item 'Personal Information Form' and a 40-item 'Organ Donation Attitude Scale'. The data of the research were analyzed using the SPSS 22.0 program. Descriptive statistical methods, one-way analysis of variance (ANOVA), correlation, and t-test analyses were used in the evaluation of the data. The mean score of the 'Altruism and Moral Values/Beliefs' sub-dimension, where students' positive organ donation attitudes were determined, was 39.29±13.90, while the mean scores of the 'Fear of Medical Neglect' and 'Fear of Physical Injury' sub-dimensions, where negative attitudes were determined, were found to be 41.55±10.61 and 40.17±10.95, respectively. The average positive organ donation attitude score of male students was significantly higher than that of female students. It was found that individuals studying in the health field have low positive attitudes towards organ donation and high negative attitudes. Based on these results, it can be recommended to add the topic of organ donation to curricula starting from primary education in order to raise awareness about organ donation. Studies should be conducted to determine the reasons and dimensions (religious, legal, ethical, etc.) that affect organ donation attitudes comprehensively.