Konjenital gastrointestinal sistem anomalili çocuklarda ameliyat öncesi ve sonrası hemşirelik bakım standartlarının oluşturulması
Constitution of the preoperative and postoperative nursing care standarts in children with congenital gastrointestinal system anomaly
- Tez No: 164245
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Standartlar, Hemşirelik Bakımı, Konjenital gastrointestinal sistem anomalileri, Standart bakım VI, Standarts, Nursing care, Congenital gastrointestinal system anomalies, Standart care VIII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Bu çalışma, yerli ve yabancı literatürde dağınık şekilde bulunan konjenital gastrointestinal sistem anomalileri ile ilgili klinik bakım bilgilerini bir başlık altında toplamak ve standart bir bakım uygulaması oluşturmak için retrospektif ve tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi; net olarak bakım standardı belirlenmemiş, çocuklarda sık yapılan ameliyatlardan olan özofagus atrezisi, omfalosel/gastroşizis, konjenital hipertrofik pilor stenozu, barsak atrezileri, anorektal malformasyonlar, Hirschsprung hastalığı ve nekrotizan enterokolitin oluşturduğu 7 hastalık grubu belirlenerek, 01.01.2002 - 31.12.2004 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniğine yatırılarak tedavi edilen hastalardan her hastalık grubu için 10 hasta olmak üzere seçilerek belirlenmiştir. Veri toplama yöntemi olarak literatür araştırmasında elde edilen verilere dayanarak hasta bakım standartları oluşturulmuştur. Bu hazırlanan standartlar temel alınarak her hastalık grubuna özgü“balam uygulamaları çizelgesi”ve tüm hastalık gruplarına ortak“bakım standartları kontrol çizelgesi”hazırlanmıştır. Dosyalar ayrıntılı taranarak çizelgeler doldurulmuştur ve yapılan servis uygulamaları, hasta balam düzeyi ideal veriler ile kıyaslanmıştır. Oluşturulan balom standartlarına uygunluk yönünden verilen hizmet değerlendirildiğinde nekrotizan enterokolitli hastalarda verilen hizmetin yüksek düzeyde olduğu (% 94.8), bunu hipertrofik pilor stenozu (% 89), Hirschsprung hastalığı (% 87.1), özofagus atrezisi (% 85.3), barsak atrezileri ve anorektal malformasyonlar (% 78.2) ve omfalosel/gastroşizisli (% 76.5) hasta grubuna verilen izlediği görülmüştür. Bakım standartlarının preoperatif (%86.5), operatif (% 81.6) ve postoperatif (% 84.7) dönemlere göre uygulanma oram incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı fark olmasa da preoperatif ve postoperatif dönemlerde hemşirelik hizmetlerinin daha iyi olduğu yoğun bakım çalışmalarına bağlanabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study is made to collect the clinic care information, under a title and in order to form a standart care practice, which is related with konjenital gastrointestinal system anomalies which is found dispersed in the local and foreign literature. Examplification of the research was made by determination of seven disease groups, esophageal atresia, omphalocele and gastroschisis, congenital hypertrophic pyloric stenosis,intestinal atrezies, anorectal malformations, Hirschsprung's disease and necrotizing enterecolitis which are the surgial operations that are done frequently on children and their care standart wasn't determined exactly. The patients, who were hospitalized in Eskişehir Osmangazi University Education, Practice and Research Hospital Child Surgical Department between 01.01.2002 and 31.12.2004, was determined by choosing 10 patients for every disease group. Standards of the patient care were formed by the data based on the literature reserch, as the method for collecting data. By taking these prepared standarts as basic,“list of the care practice”that is special to every group of disease and“care standarts check table”that is common for every disase groups were prepared. The tables were filled by detailed scanning. The service applications and the level of the patient care are compared with ideal data. If the given service checked for the compatibility of formed care standarts, it is found that, the patients of nekrotizing enterocolitis the level of given care is very high (%94.8). After this, the patients of hypertrophic pyloric stenos (%89), the Hirschprung's disease (%87.1), esophageal atresia (%85.3), intestinal atrezies and anorectal malformations (%78.2) and omphalocele-gastroschisis diseases (%76.5) were seen as follows. If the care standarts application ratio for terms as preoperative (%86.5), operative (%81.6) and postoperative (%84.7) are examined, there weren't a meaningful VIIdifference as statistical. In nursery service preoperative and postoperative terms are better and these can be depending upon the studies in the high care department.