Karvakrolun kardiyovasküler sistem üzerine etkisi
The cardiovasküler system effect of carvacrol
- Tez No: 164244
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YASEMİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Karvakrol, NO (Nitrik oksit), kardiyovasküler sistem, L-NAME, hipotansiyon. IV, Carvacrol, NO (nitric oxide), Cardiovascular system, L-NAME, hypotension
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Son yıllarda, kekik uçucu yağının ana bileşeni olan terpenik özellikteki karvakrol antibakteriyal, antifungal, antioksidan, antitümoral ve analjezik özellikleri ile tıbbi kullanım açısından önem kazanmıştır. Bu çalışmada, karvakrolun sıçan sistolik basınç (SB), diyastolik basınç (DB), ortalama arteriyel kan basınçları (MAP) ile kalp hızı üzerine (KAH) in vivo etkilerini ve nitrik oksit ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Deneyler 35 adet Spraque Dawley erkek ve dişi sıçan (250 - 300 gr) kullanılarak 5 grupta yapılmıştır. Grup 1. Kontrol (n=7), Grup 2. DMSO (n=7), Grup 3.L-NAME (10 mg/kg) (n=7), Grup 4. Karvakrol (100ul/kg) (n=7), Grup 5. L-NAME + Karvakrol (n=7). Karvakrol DMSO içinde çözülerek intraperitoneal olarak uygulanmıştır. Sıçanlar Romphun (10 mg/kg İM) + ketamin (50 mg/kg İM) ile anestezi edildikten sonra femoral arter ve ven kateterize edilerek, arter kateterine bağlı transdüser yardımıyla intra arteriel SB, DB, MAP ve KAH ölçülmüştür. Cerrahi operasyon sonrası 45 dk' lık stabilizasyon periyodundan sonra, L-NAME ve karvakrol uygulamaları yapılarak 2 saat kan basıncı ve kalp hızı kayıtları alınmıştır. Sadece L-NAME verilen grupta SB, DB, MAP değerlerinde anlamlı artış, KAH da anlamlı düşüş gözlenmiştir. Yalnız karvakrol ve L-NAME + karvakrol verilen gruplarda SB, DB, MAP değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma görülmüştür. Ayrıca kalp hızlarında, karvakrol grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı, L-NAME + karvakrol grubunda ise L-NAME grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olmayan azalmalar saptanmıştır. Karvakrol lOOul/kg dozda hipotansiyon oluşturmaktadır. L-NAME verilmesine rağmen karvakrolun kan basıncını düşürmesi, hipotansif etkisinin nitrik oksitten bağımsız, olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, terpenoid substance carvacrol, which is found in oil of oregano, has gained medical importance due to its antibacterial, antifungal, antioxidant, antitumoral and analgesic effects. In this study, we have studied in vivo effects of carvacrol on sistolic pressure (SP), diastolic pressure (DP), mean arterial blood pressure (MAP) and heart rate (HR) of rats and how it reacts with nitric oxide. Experiments were carried out using male and female thirty-five Sprague Dawley rats (250-300 gr) in five groups. Group 1. Control group (n=7). Group 2. DMSO (n=7), Group 3. L-NAME (10 mg/kg) (n=7), Group 4. Carvacrol (100ul/kg) (n=7) and Grup 5. L-NAME + Carvacrol (n=7) Carvacrol was disolved in DMSO and given intraperitoneally. Rats were anesthetized via Romphun (10 mg/kg IM ) plus ketamin ( 50 mg/kg IM ). Femoral artery and vein were catheterized, and SP, DP, MAP and HR were measured using a pressure transducer connected to femoral artery. After stabilization period of 45 minutes, following post surgery, L-NAME and carvacrol were given subsequently and blood pressure and heart rate were continuos observed for two hours. Only in L-NAME group SP, DP, MAP values showed significant increase, and HR showed significant decrease. In carvacrol and L-NAME +carvacrol group SP, DP, and MAP have shown statistically significant decrase. Heart rates were lower and statistically significant in the carvacrol group and lower but insignificant in the L- NAME + carvacrol group compered to L-NAME group. In conclusion, 100ul/kg dosage of carvacrol causes hypotension. Since L- NAME does not block carvacrol induced decrease in the blood presure the hypotensive effects of carvacrol maybe independent of nitric oxide pathway.