Protez enfeksiyonlarının önlenmesine yönelik olarak yavaş antibiyotik salınımlı membran ile kaplı penil protez uygulaması
The application of slowly oscilating antibiotic coated penile prosthesis to avoid prosthesis infections
- Tez No: 164283
- Danışmanlar: PROF.DR. ERTAN BATİSLAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik kaplı protez, vankomisin, gentamisin, sefaleksin, Antibiotic coated prosthesis, vancomycin, gentamicİn, cephalexin
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Tuğlu D., Protez enfeksiyonlarının önlenmesine yönelik olarak yavaş antibiyotik salınımlı membran ile kaplı penil protez uygulaması, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dah Uzmanlık Tezi, Kırıkkale 2005. Bu tezde, Yavaş salınımlı antibiyotik kaplı olan penil protezlerin, kavernozal dokuda enfeksiyon gelişmesini önlemedeki etkinliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla yapılan deneysel çalışmada 4 ana grup oluşturuldu. 1. grup antibiyotik kaplı protezlerden ve enfeksiyon ajanı inoküle edilen gruptu. 1. grupta 3 farklı grup antibiyotikle kaplı protez vardı. Vankomisin kaplı gruba enfeksiyon ajanı olarak staph, aureus verildi. Gentamisin kaplı gruba enfeksiyon ajanı olarak Staph, aureus ve E. Coli verildi. Sefaleksin kaplı gruba enfeksiyon ajanı olarak Staph, aureus verildi. 1. grup kendi içinde 4 ayrı gruptan ve her bir grup 5 tavşandan oluşmak üzere 1. grupta 20 tavşan yer alıyordu. 2. grup antibiyotik kaplı olmayan protezlerden ve enfeksiyon ajanı inoküle edilen gruptu. 2. grupta 3 farklı grup parenteral antibiyotik uygulanan antibiyotiksiz protez vardı. Vankomisin verlen gruba enfeksiyon ajanı olarak staph, aureus verildi. Gentamisin verilen gruba enfeksiyon ajanı olarak Staph, aureus ve E. Coli verildi. Sefaleksin verilen gruba enfeksiyon ajanı olarak Staph, aureus verildi. 2. grup kendi içinde 4 ayrı gruptan ve her bir grup 5 tavşandan oluşmak üzere 2. grupta 20 tavşan yer alıyordu. 3. grup 3 farklı grup antibiyotikle kaplı protez ve enfeksiyon ajanı inoküle edilmeyen gruptu. 3. grupta vankomisin kaplı protez, gentamisin kaplı protez ve sefaleksin kaplı protez vardı. 3. grup kendi içinde 3 farklı gruptan ve her bir grup 5 tavşandan oluşmak üzere 15 tavşan yer alıyordu. 4. grup 3 farklı parenteral antibiyotik verilen, antibiyotiksiz protez ve enfeksiyon ajanı verilmeyen kontrol grubundan oluşmaktaydı. 4. grup kendi içinde 3 farklı gruptan ve her bir grup 5 tavşandan oluşmak üzere 15 tavşan yer alıyordu. Tüm grupların deneyleri tamamlandıktan sonra 1 ay bekleme süresini takiben deneklerin penil dokuları alındı ve kültür antibiyogramları yapıldı. Sonuçta hiçbir grupta enfeksiyon ajanına rastlanmadı. Penil protez uygulamaları sırasında gerekli sterilite sağlanması, uygun teknik ve antibiyotik profilaksisi antibiyotik ile kaplı penil protez uygulamasına gerek olmadığını düşündürmektedir. Ancak yüksek enfeksiyon riski taşıyan hasta grubunda antibiyotikleVI kaplı protezler kullanılabilinir. Penil protez operasyonlarının en önemli komplikasyonlanndan olan enfeksiyondan korunmak için antibiyotikle kaplı protezlerle enfeksiyon gelişimini değerlendirecek daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT Tuğlu D., The application of slowly oscilating antibiotic coated penile prosthesis to avoid prosthesis ninfections, Kırıkkale University Faculty of Medicine Urology Department, Speciality Thesis, Kirikkale 2005. İn this thesis, we aimed to evaulate the effection of antibiotic coated penile prosthesis on avoiding cavernosa! tissue infections. There were four groups in our experimental study. İn the first group we implanted antibiotic coated prosthesis and we injected the infection agent. İn the first group we used three different antibiotic coated prosthesis. İn the group in which we implanted vancomycin, gentamicin and cephalexin, we injected staph, aureus, staph, aureus and E. Coli and staph, aureus respectively.The first group consisted of four subgroups and every subgroup consisted of five rabbits. So in the first group there were twenty rabbits. İn the second group antibiotic not coated penile prosthesis were implanted and infection agent was injected. İn this group three different parenteral antibiotic was applicated. The groups we applicated parenteral and vancomycin, gentamicin and cephalexin, we injected staph, aureus, staph, aureus and E. Coli and staph, aureus respectively. The second group consisted of four subgroups and every subgroup consisted of five rabbits. So in the second group there were twenty rabbits. İn the third group we implanted three different antibiotic coated prosthesis but we didn't inject infection agent. İn this group we implanted vancomycin, gentamicin and cephalexin coated prosthesis. The third group consisted of three subgroups and every subgroup consisted of five rabbits. So in the third group there were fifteen rabbits. İn the fourth group we implanted antibiotic not coated prosthesis, we didn't injected infection agent but we applicated parenteral three different antibiotics. The fourth group consisted of three subgroups and every subgroup consisted of five rabbits. So in the fourth group there were fifteen rabbits. One mounth after the application, penile tissue was taken and culture-antibiogram was evaulated. İn every group infection was not determined. We concluded that in case sterility, appropriate tecnic and antibioitic prophylaxis is ensured, the application of antibiotic coated penile prosthesis is not necessary. However, in patients with high infection risk, antibiotic coated prosthesis can be used. İn order to be protected from infections, which are among the most significant complications of penile prosthesis operations, further studies that would evaluateVIII infection development in situations where antibiotic coated prosthesis are used.