Tırnak batması hastalarında klinik ve sosyodemografik özellikler
Clinical and sociodemographic features of the patients with ingrown nails
- Tez No: 164320
- Danışmanlar: PROF. DR. SEHER BASTANCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Etyoloji, klinik özellikler, patogenez, sosyodemografik özellikler, tırnak batması, Clinical features, etiology, ingrown nails, sociodemographic features, pathogenesis
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Tırnak Batması Hastalarında Klinik ve Sosyodemografik Özellikler Amaç: Tırnak batması, dermatoloji polikliniklerinde sık karşılaşılan, iş ve güç kaybına neden olan, hasta için çok rahatsızlık verici ve ağrılı bir durumdur. Sık karşılaşılmasının dışında, tekrarlayıcı bir hastalık olması nedeniyle de önemli bir morbidite sorunudur. Bu tez çalışmasında, tırnak batması hastalarının klinik, sosyodemografik özellikleri ve tırnak batmasına neden olabilecek ya da kolaylaştırabilecek faktörlerin ortaya konması planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 1 Mayıs 2000-31 Temmuz 2005 tarihleri arasında, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalına tırnak batması şikayetiyle başvuran toplam 268 hasta dahil edildi. Hastalar pediatrik (0-18 yaş) ve erişkin (18 yaş üzeri) yaş grubu olarak iki farklı gruba ayrılıp; cinsiyet, yaş, meslek, tırnak batmasının başlangıcında gebelik, hiperhidrozis, obezite varlığı, batmadan önce travma hikayesi, dar uçlu ayakkabı giyme hikayesinin olup olmadığı, tırnak plağında internal bası yapacak nedenler, hastalarda birliktelik gösteren sistemik hastalıklar, kullanılan ilaçlar, tırnak kesim şekli, tırnak batması için daha önceden herhangi bir tedavi alıp almadığı, aldıysa ne tür bir tedavi aldığı, ayak hijyeninde bozukluk, ortopedik bozukluk olup olmadığı, hastaların varsa spor uğraşıları, eşlik eden tırnak değişiklikleri, aile hikayesi, tırnak plağının şekli ve laterale deviasyon olup olmadığı, şikayetlerinin bulunuş süresi, lezyonlu parmak ve kenar sayıları, her lezyonun klinik evrelemesi ve tiplendirmesi ile lezyonların lokalizasyonu yönünden değerlendirildi. İki grup için elde edilen istatistiki değerler Ki-kare ve Mann-Whitney testleri kullanılarak sonuçlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olup olmadığına bakıldı. Bulgular: Hastaların %23.1'i pediatrik, %76.9'u erişkin yaş grubundaydı. Pediatrik yaş grubunda kadın ve erkek hasta sayıları yaklaşık olarak birbirine eşitken, erişkin yaş grubunda kadın hasta sayısı erkek hasta sayısından 1.45 kat daha fazla bulundu. Tırnak batmasının en sık olarak 2.ve 4. dekadlar arasında olduğu izlendi, iki yaş grubunda da genel populasyona göre hiperhidrozis ve obeziteye daha yüksek oranlarda rastlandı. Her iki grupta da, tırnağa travma hikayesi, uygun olmayan ayakkabı ve çorap seçimleri ve tırnaklarını yuvarlak şekilde kesme hikayesi anlamlı olacak şekilde yüksek bulundu. Erişkin yaş grubunda en sık izlenen tırnak değişikliği subungual hiperkeratoz olup, pediatrik yaş grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Erişkin yaş grubunda tırnak plağının overkurvatürü, pediatrik yaş grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Tırnak batması için hastalara önceden uygulanmış olan tedavi yöntemlerine bakıldığında, her iki yaş grubunda da en sık olarak cerrahi yöntemlerin uygulandığı görüldü. Tırnak batmaları her iki yaş grubunda da en sık olarak ayak başparmağında görüldü. Hastaların yarısından fazlasında, tırnak batmasının 1 yıl veya daha kısa süredir olduğu tespit edildi. İki yaş grubunda da en sık izlenen evre, Evre2; en az izlenen evre, Evre3'tü. Her iki yaş grubunda da en sık izlenen tip, Tipl'di. 49Sonuçlar: Erişkin dönemde tırnak batmasının kadın hastalarda daha fazla olduğu saptandı. Tırnak batmasının esas olarak, genç erişkin dönemi ve ayak baş parmak tırnaklarını etkileyen bir hastalık olduğu görüldü. Hiperhidrozis ve obezitenin tırnak batması gelişimine eğilim yaratabileceği düşünüldü. Ayrıca tırnağa travma hikayesi, uygun olmayan ayakkabı ve çorap seçimleri ve tırnakların yuvarlak şekilde kesilmesi ile tırnak batması arasında anlamlı ilişki olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Clinical and sociodemographic features of the patients with ingrown nails Objective: Ingrown nail which causes loss of powerty and work is a disease frequently seen in dermatology clinics. It is a discomforting and painful situation for the patient. Due to its recurrency ingrown nail is another morbidity problem. In this study it is planned to evaluate clinical and sociodemographic features of the patients with ingrown nails and to obtain the factors which may cause or facilitate this problem. Material and Method: 268 patients who attended to Ankara University Faculty of Medicine Department of Dermatology with ingrown nails in between May, 1, 2000 and July, 31, 2005 were included in our study. Patients were examined in two distinct groups as pediatric (0-18 years) and adult (>18 years) age groups. Patients were examined for gender, age, occupation, pregnancy, hyperhydrosis, obesity, travma anamnesis, history of wearing inappropriate shoes, the internal factors which cause pressure on the nail plate, associated diseases, medications, cutting style, previous therapies for ingrown nails, foot hygene, orthopedical disorders, sport activities, nail changes, family history, shape of the nail plate, laterally deviation, duration of symptoms, number of effected fingers and margins, clinical stage, type and location. Statistical analysis was performed by using chi-square and Mann-Whitney tests. Results: %23.1 of patients were in pediatric age group and %76.9 of patients were in adult age group. In the pediatric group, although the number of male and female patients were nearly equal, in the adult group the number of female patients were 1.45 times greater than the male patients. Ingrown nails were most seen in between the second and fourth decades. Hyperhydrosis and obesity were assigned to be at higher ratios in both of the pediatric and adult groups than the normal population. Travma anamnesis of the nails, wearing of inappropriate shoes and socks, cutting nails curvy were determined significantly high in both groups. Subungual hyperkeratosis was the most seen nail change which accompanies ingrown nails in the adult group of patients and it was significantly higher than the pediatric group. The overcurvature of the nail was significantly higher in the adult group than the pediatric group of patients. It was seen that surgical procedures were the most choosen method among the patients who were treated previously. It was observed that more than half of the patients had ingrown nails for one year or less than one year. Grade II was the most seen grade in both of the two groups and grade III was the least. Type I was the most seen type in both of the groups. Conclusion: It was obtained that ingrown nails were most seen in women at young adults. It was found that ingrown nails were primarily affected young adults and great toenails. It was thought that hyperhydrosis and obesity can cause tendency for ingrown nail development. It was also seen that travma anamnesis to the nail, curvy cutting and wearing inappropriate shoes and socks are related with ingrown nails significantly.