Kardiyopulmoner bypass uygulanan erişkin hastalarda desfluran ve fentanil anestezisinin uyanıklık, farkında olma üzerinde etkilerinin karşılaştırılması ve bispektral indeks monitorizasyonunun etkinliği
The comparison of the desflurane and fentanyl anesthesia on awareness in patients undergo
- Tez No: 164325
- Danışmanlar: PROF.DR. ÇİĞDEM DENKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Farkında olma, BİS monitorizasyonu, fentanil, desfluran, kardiyopulmoner bypass. 55, Awareness, BIS monitorization, fentanyl, desflurane, cardiopulmonary bypass. 56
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
7.ÖZET Kardiyopulmoner Bypass Uygulanan Erişkin Hastalarda Desfluran ye Fentanil Anestezisinin Uyanıklık, Farkında Olma Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması ve Bispektral İndeks Monitorizasyonunun Etkinliği Bu çalışmanın amacı; yüksek doz opioid ve desfluran kullanılan iki farklı anestezi rejimiyle takip ettiğimiz kardiyopulmoner bypass uygulanan erişkin hastalarda aynı anestezik yöntemin BİS monitorizasyonu yapılarak veya yapılmadan uygulanmasının uyanıklığa ve uyguladığımız anestezi yönteminin çalışmanın yapıldığı klinikteki rutin kriterler esas alınarak hastaların postoperatif dönemde ekstübasyon saatleri ve yoğun bakım ünitesinde kalış sürelerine etkisini araştırmaktır. Çalışmaya kardiyopulmoner bypass uygulanan 60 hasta dahil edildi.Çalışmaya dahil edilen hastalar anestezi idamesinde 4 gruba ayrıldı. Grup Fde fentanil infüzyonu ile, grup II' de ise desfluran uygulanarak klinik bulgulara bakılarak anestezi idamesi sağlandı. Grup İÜ' de fentanil infüzyonu, Grup IV' de ise desfluran uygulanan hastalar BİS monitorizasyonu eşliğinde takip edildi. Çalışma gruplarının hepsinde anestezi indüksiyonunu takiben sabit dozda midazolam infüzyonuna başlandı. Hastaların operasyon süresince hemodinamik verileri, postoperatif dönemde yoğun bakımda kaçıncı saatte ekstübe edildikleri ve yoğun bakım ünitesinde kalış süreleri kaydedildi. Hastalara postoperatif 3. günde uyanıklık ve farkında olma ile ilgili 5 soru soruldu. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi Statistical Programme for Social Sciences (SPSS) 11.5 istatistik paket programı aracılığı ile gerçekleştirildi. Çalışmamızda, kardiyopulmoner bypass uygulanan hastalarda anestezinin opioid yoluyla sağlandığı ve BİS monitorizasyonu olmaksızın uyanıklığın klinik bulgular baz alınarak değerlendirildiği hasta grubunda (Grup I) iki olguda hasta memnuniyetsizliği ve bir olguda farkında olma saptandı. Desfluran uygulanan gruplarda ise memnuniyetsizlik, farkında olma veya hatırlama tarif eden hasta olmadı. Tüm gruplar değerlendirildiğinde sadece BİS monitorizasyonu eşliğinde fentanil-midazolam infüzyonu uygulanan Grup IH' de sternotomiyi takip eden 1. dakikada sistolik ve ortalama arter basınçlarında istatistiksel anlamı olmayan artış saptandı. Diğer gruplarda entübasyon, cilt insizyonu ve sternotomiyi izleyen 1. dakikalarda kalp hızı ve kan basıncında artma izlenmedi. Dolayısıyla, desfluran uygulanan gruplarda daha iyi hemodinamik kontrol sağlandı. Gruplar arasında postoperatif ekstübasyon ve yoğun bakım ünitesinde kalış süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Kardiyopulmoner bypass uygulanan kalp cerrahisi olgularında uyanıklık ve farkında olmanın önlenmesi açısından desfluran, fentanil-midazolam kombinasyonuna göre daha iyi bir seçenek olabilir ve çalışma grubumuzda daha iyi bir hemodinamik kontrol sağlamıştır. Fentanil-midazolam kombinasyonunun uygulanacağı olgularda ise uyanıklık ve farkında olmanın azaltılması amacı ile BİS monitorizasyonu, Minik bulgulara kıyasla avantaj sağlamaktadır. 54
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY The Comparison of the Effects of Desflurane and Fentanyl Anesthesia on Awareness in Patients Undergoing Cardiopulmonary Bypass and Efficacy of Bispectral Index Monitorization The aim of the study is to determine whether the choice of two different anesthetic regimen in which desflurane or high-dose fentanyl is used, with or without BIS monitorization, effects the incidence of awareness or not. The effect of these regimens on postoperative extubation times and intensive care unit (ICU) length of stay is also investigated. 60 patients undergoing cardiopulmonary bypass (CPB) were enrolled in this study. Patients were prospectively randomized into four groups. Anesthesia was maintained with fentanyl in Group I and with desflurane in Group II according to clinical signs of wakefulness. In Group DI anesthesia was maintained with fentanyl and in Group IV desflurane concentration was adjusted according to BIS levels. Midazolam infusion was started at a constant rate in all patients following anesthesia induction. Hemodynamic data, postoperative extubation times and postoperative ICU length of stay is recorded. On the third postoperative day all patients were visited and asked to answer 5 questions about awareness. For statistical analysis Statistical Programme for Social Sciences (SPSS) 1 1.5 was used. In Group I in which anesthesia is maintained with an opioid and wakefulness is evaluated according to clinical signs, two patients reported unsatisfaction and one of them reported awareness. In Groups II and IV in which desflurane is used no patients reported awareness and unsatisfaction. Systolic and mean arterial pressures increased following stenotomy incision in only Group IH in which fentanyl infusion is used with BIS monitorization, it was not statistically significant. In other groups no increase in heart rate or blood pressure is determined. Thus, desflurane provided better hemodynamics. There were no differences in extubation times and ICU length of stay between groups. We concluded that, desflurane might be a better anesthetic choice in patients undergoing CPB when compared with fentanyl-midazolam combination and it has provided more stable hemodynamics in our study group. If fentanyl-midazolam combination is to be used then BIS monitorization is advantageous with respect to clinical signs in preventing awareness.