Jinekolojik operasyonlarda preemptif lornoksikamın postoperatif ağrı tedavisine etkileri
The effects of preemptive lornoxicam on postoperative pain management in gynecological surgery
- Tez No: 164324
- Danışmanlar: PROF.DR. ASUMAN UYSALEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: hasta kontrollü epidural analjezi ( HKEA ), jinekolojik cerrahi, lornoksikam, morfin, preemptif analjezi 74
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Bu çalışmada, jinekolojik cerrahi planlanan olgularda, preemptif oral yolla verilen tek doz lornoksikamın postoperatif analjezik etkinliği ile endokrin ve metabolik stres yanıt üzerine erken ve geç dönem etkileri araştırıldı. Çalışmaya; elektif şartlarda benign olduğu düşünülen jinekolojik cerrahi geçirecek ASA I-n grubu, 20-70 yaş arası 48 kadın hasta dahil edildi. Hastalar rastgele 2 gruba ayrıldı. Cerrahi girişimden 1 saat önce plasebo grubuna daha önceden hazırlanmış kaşe (nişasta), lornoksikam grubuna da 8 mg lornoksikam tablet oral yolla verildi. Tüm hastalara anestezi indüksiyonu öncesi epidural kateter yerleştirildi ve genel anestezi altında operasyonları tamamlandı. Her iki gruba da postoperatif analjezi için epidural morfin HKA uygulandı. Postoperatif 0, 1, 2, 4, 6, 12 ve 24. saatlerde ağrı değerlendirmesi kategori ( VRS ) ve görsel ( VAS ) ağrı skalalan kullanılarak yapıldı. Perioperatif kanama miktarı takip edildi. Karşılaşılan yan etkiler kaydedildi. Cerrahiye metabolik ve endokrin yanıtın değerlendirilmesi için preoperatif, insizyon sonrası ve postoperatif 24. saat kan şekeri, hemoglobin, hemotokrit, trombosit, PTZ, aPTT, INR, kortizol, CRP ve sedimentasyon ölçümleri yapıldı. Gruplar, ağrı skorları açısından karşılaştırıldığında VAS ve VRS değerleri açısından anlamlı farklılık görülmedi, istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte plasebo grubunun lornoksikam grubundan daha kısa sürede analjezik gereksinimi olduğu ve HKA'e daha erken başlandığı görüldü. Ayrıca lornoksikam grubunda 24 saatte toplam morfin tüketim miktarı daha düşük olarak tespit edildi. Yan etkiler, perioperatif kanama miktarları ve cerrahi travmanın oluşturduğu stres ile ilişkili olarak kan şekeri, kortizol, CRP ve sedimentasyon değerlerindeki değişimler açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. 73Sonuç olarak; 8 mg oral lornoksikamın, sağladığı analjezi ile morfin tüketimini ve dolayısı ile opioide bağlı yan etkileri azaltarak jinekolojik cerrahi sonrası epidural morfin ile hasta kontrollü analjeziye adjuvan olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aim of this clinical trial was to investigate the postoperative analgesic efficacy and the effects on endocrine and metabolic stress response of single preemptive dose of lornoxicam, during gynecological surgery. Forty eight ASA I-II patients, aged 20-70 yr, scheduled for gynecologic surgery were randomised to receive lornoxicam 8 mg tablet or a placebo tablet po, one hour before surgery. Epidural catheter was placed to all patients before anaesthesia induction and then all patients were given a standardized anaesthetic. Morphine was administered via PCEA for postoperative pain management in both groups. Patient- generated 10 cm visual analog scale (VAS) and verbal rating scale (VRS) scores for pain were assessed at 0., 1., 2., 4., 6., 12. and 24. postoperative hours. Intraoperative bleeding was followed and side effects were recorded. Blood glucose, hemoglobin, hematocrite levels, platelet count, PTT, aPTT, INR, plasma cortizol levels, CRP and sedimentation rates were measured preoperatively, after the incision and at postoperative 24. hour to evaluate metabolic and endocrinologic responses to surgery. Although not statistically significant, in comparison with the placebo group, first analgesic requirement time was shorter than lornoxicam group and PCEA was started earlier in the placebo group. Also total morphine consumption for the first 24 hours was lower in the lornoxicam group. There was no significant difference between groups in terms of side effects, amount of blood loss, blood glucose, Cortisol, CRP levels and sedimentation rates in relation to the stress response to surgery. We concluded that; preemptive oral administration of lornoxicam 8 mg, by reducing morphine consumption and therefore, opioid related side effects can be used in addition to PCEA for gynecological surgery. 75