Temporomandibular eklem disfonksiyon sendromu (TMEDS) tedavisinde ultrason, laser ve egzersiz tedavilerinin karşılaştırılması
The comprasion of efficacy of ultrasound, laser and exercises threaphy in temporomandibular joint dysfunction syndrome
- Tez No: 164349
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN DURSUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Temporomandibular eklem, Temporomandibular Eklem Disfonksiyonu Sendromu (TMEDS), Laser, Ultrason, Egzersiz 71
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
VI-ÖZET Temporomandibular Eklem Disfonksiyon Sendromunda Ultrason ve Laser ve Egzersiz Tedavilerinin Etkinliğinin Karşılaştırılması: Bu çalışma, temporomandibular eklem disfonksiyon sendromunun (TMEDS) tedavisinde yer alan fizik tedavi modalitelerinden egzersiz, laser ve ultrason (US) tedavilerinin etkilerini karşılaştırmak amacı ile 2002 - 2004 tarihleri arasında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Fiziksel Tıp ve rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Polikliniğine başvuran 63 hasta üzerinde yapıldı. Hastalar rastgele üç gruba ayrıldı. Birinci gruba egzersiz+laser, ikinci gruba egzersiz+laser ve üçüncü gruba egzersiz tedavileri uygulandı.Hastalarda tedavi öncesi,sonrası ve altıncı ayda ağız açıklığı ölçümü, ağrı şiddeti ve eklem sesi değerlendirildi. Çalışmanın sonucunda tüm gruplarda günlük yaşamdaki aktivitelerdeki ağrı, ağız açılımı ve lateral deviasyon ölçümlerinde anlamlı iyileşmeler bulunmuştur. Klik sesini yok etmede ve eklem açıklığının arttırılmasında ultrason diğer tedavilere göre daha anlamlı bulunmuştur. Ağrının azaltılmasında laser diğer tedavilere göre daha etkili olarak bulunmuştur. Ayrıca tüm tedavi gruplarında, egzersiz grubuna göre daha başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VH-SUMMARY The Comparison of Efficacy of Ultrasound, Laser and Exercises Threaphy in Temporomandibular Joint Dysfunction Syndrome: This study is designed to assess and compare the efficacy of physica threaphy modalites ultrasound, Laser and Exercises which are in the threapy of temporomandibular joint dysfunction Syndrome(TMJDS). There were 63 patients, diagnosed between 2002-2004 at Gulhane Military Medicine Academy Haydarpaşa Training Hospital Department of Physical Medicine and Rehabilitation. Patients were divided three groups. First group was tereated with exercise+laser,second group was treated with exercise+ultrasound and third group was treated with exercises.Before, after treatment and six month later treatment mounth oppening and lateral deviation distance, pain degree and joint sound evaluated. At end of the study, in all groups, meaningful improvments are obtained in the measurment of the intensity of pain and oppening of mouth and lateral deviation.As a result, We find it ;ultrasound threaphy is more efficacy than other threaphy modalities the treatment of the joint sound,oppening mouth and lateral deviation. According to the conclusions, it is found that Laser threaphy has more effects of the painJn addition, better results are obtained in the laser and ultrasound groups than Exercise Groups. Key wards: Temporomandibular Joints, Temporomandibular Joint Dysfunction Syndrome(TMJDS), Ultrasound, Laser, Exercise. 72