Kinolon tedavisi alan hastaların fekal florasında kinolon dirençli Escherichia coli seleksiyonu
The selection quinolone resistant Escherichia coli in fecal flora of patients receiving quinolone therapy
- Tez No: 164352
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FÜGEN ÇOKÇA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kinolon dirençli Escherichia coli, fekal flora, MİK 59, Ouinolone resistant Escherichia coli, fecal flora, MIC 60
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
7. ÖZET Kinoion Tedavisi Alan Hastaların Fekal Florasında Kinolon Dirençli Escherichia coli Seleksiyonu Bu tez çalışması, Aralık 2004-Temmuz 2005 arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ibn-i Sina Hastanesi'nde yatan veya ayaktan polikliniğe ya da acil servise başvurmuş olan ve kinolon grubu antibiyotik başlama endikasyonu olan toplam 95 hasta incelenmiştir. Bu çalışma yapılırken amaç, kinolon tedavisi alan hastalarda, fekal florada kinolon dirençli E. coli seleksiyonu saptamak olmuştur. Fekal örnekler, tarama besiyerleri olarak hazırlanan 1mcg/ml ve 4 mcg/ml siprofloksasin emdirilmiş EMB ağara ekilmiştir. Tarama besiyerinde üreyen E. coli'lerin daha sonra agar dilusyon metoduyla MlK tayinleri yapılmıştır Fekal floradan kinolon dirençli E.coli izolasyonu açısından, son 6 ay içinde kinolon kullanımı bir risk olarak tespit edilmiştir. Önceden kinolon kullanım öyküsü bulunan kişilerde, son 6 ay içinde kullanım süresi uzun (> 5,8 gün) olması halinde fekal florada dirençli E. coli bulunma riski yaklaşık 3 kat daha yüksek tespit edilmiştir. Kinolon başlanan hastalarda üç günü geçen kullanımda, kinolon dirençli E. co/7 izolasyon sıklığı artmaktadır. Kinoion kullanım öyküsü oian hastaların özellikle üriner sistem infeksiyonlarının ampirik tedavisinde kinolon seçmek riskli olabilecektir. Fekal floradan izole edilen kinolon dirençli E. co/flerin çoğu, siprofloksasin MlK değeri > 32 mcg/ml olan yüksek dirençli suşlardır. Bu tür suşların toplumdaki varlığı, kinolonlarla sürekli karşılaşmanın bir sonucu olabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Selection of Ouinolone Resistant Escherichia coli in Fecal Flora of Patients Receiving Ouinolone Therapy Ninety-five patients (40 outpatients and 55 inpatients) taking guinolone therapy were enrolled in the study. We aimed to detect quinolone resistant E. coli selection in the fecal flora of these patients. Fecal samples were inoculated into EMB ağar plates supplemented with ciprofloxacin at concentrations of 1mcg/ml and 4 mcg/ml. The minimal inhibitory concentrations (MIC) were tested by ağar dilution method according to the instructions of Clinical Laboratory Standards Institute (CLSI). Hospitalization, quinolone use for >5,8 days in the previous 6 months were the risk faactors for the selection of quinolone resistant E. coli in the fecal flora. We have found that the selection of quinolone resistant E. coli (QREC) increased after the third day of quinolone therapy. The empirical use of quinolones in the treatment of especially urinary tract infections will pose a risk in paîienîs with the hisîory of quinolone use. MIC values of ciprofloxacin for most of the quinolone resistant E. coli were >32 mcg/ml. Such strains with high quinolone MIC values might be the result of vvidespread exposure to quinolones in the community.