Jinekolojik tümörlerde telomeraz aktivitesinin değerlendirilmesi
Assesment of telomerase activity in gynecologic tumors
- Tez No: 164359
- Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF ZİYA YERGÖK, Y.DOÇ.DR. LEVENT TÜTÜNCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Telomer, telomeraz, hTERT, jinekolojik tümörler, endometriozis, Telomere, telomerase, hTERT, gynecologic tumors, endometriosis
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Jinekolojik Tümörlerde Telomeraz Aktivitesinin Değerlendirilmesi Telomerler ökaryotik kromozomların kararlılığı ve fonksiyonları için temel oluşturur. Pek çok insan somatik hücresinde inaktive haldeki RNA-protein kompleksi olan telomeraz, kromozom uçlarındaki telomerik DNA'nın devamlılığından sorumludur. Telomeraz proliferatif fazdaki endometrial hücreler, aktive olmuş lenfositler gibi bazı somatik hücrelerde ve kanser hücrelerinin %85'inde izlenir. Bu enzim, insan telomeraz ters transkriptazı (hTERT), insan telomeraz RNA'sı (hTR) ve TP1 proteinin dahil olduğu üç alt birimden meydana gelir. hTERT altbirimi telomeraz enziminin aktivitesini belirler ve pek çok kanser tipinde ve proliferasyon görülen hücrelerde saptanır. Ancak pek çok çalışma hTR ve TP1 alt biriminin sürekli üretildiğini göstermiştir. Bazı kanser türlerinde, kanser hücresi tespitinde telomerazın kullanışlı olduğu bulunmuştur. Bu çalışmanın amacı; jinekolojik tümörlerde malignite tanısında telomeraz hTERT mRNA' sının değerlendirilmesidir. Operasyon esnasında 35 ovarian, 13 endometrial, 6 servikal ve 1 plasental bölge trofoblastik tümör dokusundan oluşan toplam 55 doku örneği toplandı. hTERT mRNA ölçümü gerçek zamanlı ters transkripsiyon polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) yöntemi ile“LightCycler TeloTAGGG hTERT Quantification Kit' i (Roche Diagnostics, Mannheim, Germany)”kullanılarak yapıldı. Elde edilen verilerin istatistik analizi SPSS ver. 12.0 (Chicago, İL, ABD) programı ile yapıldı. Histopatolojik olarak 18 doku örneğinin malign ve 37 doku örneğinin benign olduğu saptandı. Malign doku örneklerinin 16'sında (%88.9) ve benign doku örneklerinin 3 'ünde (%8.1), (bir proliferatif fazda endomtrial doku, bir müsinöz kist adenom ve bir endometriozis) hTERT pozitifliği saptandı. Bu bulgular ile hTERT'in malignite tanısındaki duyarlılığı %88.9, özgünlüğü %91.9 olarak hesaplandı. Jinekolojik tümörlerde telomeraz aktivitesinin ölçümünün reprodüktif dönemdeki endometrial dokular hariç, malignite tanısında patolojik inceleme gibi değerli bir yöntem olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Assesment of Telomerase Activity in Gynecologic Tumors Telomeres are essential for function and stability of eukaryotic chromosomes. The telomerase RNA-protein complex is responsible for maintenance of telomeric DNA at chromosome ends, and usually inactive in most primary somatic human cells. Telomerase is repressed in some somatic cells except proliferating endometrial cells and activated lymphocytes, and activated in approximately 85% of human cancer tissues. The enzyme consists of three subunits: human telomerase reverse transcriptase (hTERT), human telomerase RNA (hTR), and telomerase protein l (TP1). The hTERT subunit determines the activity of telomerase as an enzyme and is detected in most human tumors and regenerative cells. But many studies have revealed mat hTR and TP l are expressed constitutively. Telomerase activity is a useful cancer-cell detecting marker in some types of cancers. The aim of this study was to assess of telomerase hTERT mRNA in gynecological tumors for diagnosis of malignacy. A total of 55 gynecologic tümör samples (35 ovarian, 13 endometrial, 6 cervical, l plasental site trophoblastic tümör tissue samples) were obtained at the time of surgery. Quantification of hTERT mRNA was performed in a real time reverse transcriptase polymerase chain reaction (RT-PCR) using the LightCycler TeloTAGGG hTERT Quantification Kit (Roche Diagnostics, Mannheim, Germany). Statistical analysis of obtained results was carried out with the help of SPSS ver. 12.0 (Chicago, İL, ABD) program, it was histopathologically detected that 18 of the tissue samples were malign and 37 of the samples were benign. 16 of the malign tissue samples (88.9%) and 3 (8.1%), (endometrial tissue in proliferative phase, musinous cyst adenoma and endometriosis) of the benign tissue samples were detected as hTERT positive. With the presence of these data, sensitivity and specifity of hTERT for the diagnosis of malignancy were calculated as 88.9% and 91.9%, respectively. it was suggested that measurement of telomerase activity in gynecologic tumors, except for the endometrial tissues in reproductive phase, is a valuable method like pathological investigation.